Δήμος Πύργου: Αφιερωμένο στον κορυφαίο Ηλείο μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Στο έργο και το όνομα του κορυφαίου Ηλείου μουσικοσυνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου είναι αφιερωμένο το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς που διοργανώνει ο Δήμος Πύργου με ποικίλες και άρτια καλλιτεχνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει στις 28 Ιουνίου 2023 και ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στην Ηλεία και τον Πύργο.

Για το πρόγραμμα του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος και ο Γιώργος Σαραντόπουλος που υπογράφει την επιμέλειά του.

1 2023 06 21T154039.751

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηλίας Ανδριόπουλος υπογράφει τη μουσική στη φιλόδοξη συμπαραγωγή του Δήμου Πύργου με την Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο» στο έργο του Σοφοκλή «Οιδίπους τύραννος». Μια παράσταση που θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο στο θέατρο Φλόκα στην Αρχαία Ολυμπία και τον Σεπτέμβριο στο θέατρο Απόλλων παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν και τον Νίκο Λαϊνόπουλο στο πρωταγωνιστικό ρόλο.

Με συναυλίες, μουσικά αφιερώματα σε πολλά είδη και προσωπικότητες, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση φωτογραφίας κ.α., το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίας Φειάς εξακτινώνει τη δράση του σε γειτονιές της πόλης και σε τοπικές κοινότητες. Από την ιστορικότητα και το  μνημειακό υπόβαθρο της Αρχαίας Φειάς, το φεστιβάλ φέτος βαδίζει σε ξεχωριστούς καλλιτεχνικούς και δημιουργικούς δρόμους που αρμόζουν στον τίτλο του.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, αναφερόμενος στο τιμώμενο πρόσωπο του θεσμού δήλωσε: «Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον μεγάλο δημιουργό Ηλία Ανδριόπουλο. Ο Ηλίας είναι μια αστείρευτη πηγή μουσικής δημιουργίας αλλά και σκέψης, κι αυτό το αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο και στα γραπτά του. Είναι λάτρης της περιοχής και μέσα από τα γραφήματά του φαίνεται η ιδιαίτερη σχέση που έχει με την περιοχή της Αρχαίας Φειάς. Έχουμε την τύχη να τον έχουμε μαζί μας και με τη μουσική του στην αρχαία τραγωδία που θα παρουσιάσουμε με την Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο». Μια παράσταση που θα αποτελέσει πνευματικό έργο του Δήμου».

Ο πολιτισμός ανάχωμα σε ότι δυσάρεστο συμβαίνει

Ο Ηλίας Ανδριόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον κ. Αντωνακόπουλο για την τιμή να είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ στο έργο και την προσωπικότητά του, και δήλωσε: «Τέτοιες δράσεις δημιουργούν ένα ανάχωμα πολιτισμού, αισθητικής και ποιότητας απέναντι σε πράγματα που εκτοξεύονται από διάφορες κατευθύνσεις και δεν συνάδουν με την πολιτιστική συνέχεια της νεοελληνικής μας πραγματικότητας. Υπάρχει ένα πανόραμα εκδηλώσεων με ξεχωριστό ενδιαφέρον και είμαι σίγουρος ότι το κοινό θα ανταποκριθεί. Σε ότι με αφορά, δεν αγαπώ απλά την Ηλεία, αλλά είναι το βίωμά μου, η ζωή μου. Ο Πύργος αναδύει μια πνευματικότητα αρκεί κανείς να φέρνει στο νου του έστω τα βιώματα παλαιότερων γενεών. Είναι ένα μέρος όπου κανείς εξισορροπεί και βρίσκει την «περπατησιά» του».

Αναφερόμενος στη συνεργασία του με την Ομάδα Θεάτρου «Προσκήνιο», είπε: «Έχω μπει μέσα στο κλίμα του έργου με την σπουδαία μετάφραση του Φώτη Πολίτη. Τα παιδιά της ομάδας «Προσκήνιο» – όπως και οι τρείς θεατρικές ομάδες του Πύργου – δίνουν μια ξεχωριστή λάμψη στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης».

Τέλος συνεχάρη τον κ. Σαραντόπουλο για την επιλογή των εκδηλώσεων και ευχήθηκε κάθε επιτυχία και διάρκεια στο χρόνο.

Ο κ. Σαραντόπουλος αναφέρθηκε στην επιλογή των εκδηλώσεων  υπογραμμίζοντας ότι ο τίτλος είναι και η ουσία του Φεστιβάλ. «Έχουμε εκδηλώσεις οι οποίες εξακτινίζονται σε όλο τον δήμο και το βασικότερο, σχετίζεται αποκλειστικά με τη λήξη αυτού, με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Το κέντρο όλων θα είναι ο Πύργος, με πληθώρα συλλόγων απ’ όλο το Νομό που θα λάβουν συμμετοχή στα αφιερώματα τα οποία θα ανακοινωθούν λεπτομερώς σε κοντινή ημερομηνία. Όλο το πρόγραμμα που έχουμε δημιουργήσει, ήταν υπό την επίβλεψή του Δημάρχου Πύργου και την έμπνευση που μας δίνει».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

28/06/2023: 21:00 Συναυλία της ορχήστρας εγχόρδων Nordberg από την Νορβηγία στην πλατεία Μίκη Θεοδωράκη (πλ. Νικάκη)

Nordberg

12/07/2023: 21:30 Ανάμνησις Σμύρνης- Μικρασιάτες Συνθέτες στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή με την σοπράνο Λένα Σουρμελή, τον βαρύτονο Νικόλαο Καραγκιαούρη. Αφήγηση Μιλτιάδης Φιορέντζης και πιάνο Olena Fedko. Με την υποστήριξη Ινστιτούτου Κυβέλη «Σύρου».

Anamnisis smirnis

19/7/2023: 20:00  Παρουσίαση βιβλίου «Φράγκοι & Βυζαντινοί στην Ηλεία» του Ιστορικού-Συγγραφέα Θ. Λάμπρου-Ειδικού συνεργάτη Δήμου Πύργου στο αίθριο του θεάτρου «ΑΠΟΛΛΩΝ»

23/07/2023: 21:30  Συναυλία κλασικής μουσικής με την Ιταλική ορχήστρα Belcando Academy opera  στην πλατεία Δεξαμενής.

30/07/2023: 21:30 Αφιέρωμα στην έντεχνη παραδοσιακή μουσική με το συγκρότημα Χοροσταλίτες στην τ.κ.  Καράτουλα.

1/08/2023: Πανσέληνος με τα «Χρώματα της Ήλιδας» με τη συναυλία «Τραγουδώντας την ποίηση….από τον Σολωμό στον Γκάτσο». Στον αύλειο χώρο της Ι.Μ. Αγίας Κυριακής.

xromata tis ilidas

3/08/2023: 20.00 Έκθεση φωτογραφίας στο Επαρχείο με θέμα: «Δήμος Πύργου. Πολιτισμός και περιβάλλον μέσα από την κλειδαρότρυπα του χρόνου» (Iris photografy team)

9/8/2023: 21.00 Κεντρική πλατεία Πύργου. Αφιέρωμα στη Μαίρη Λίντα. Με τους: Κατερίνα Κούκα, Ελένη Δήμου, Σοφία Βόσσου, Κωνσταντίνα, Λένα Αλκαίου, Μαρία Σουλτάτου, Χριστιάννα Γαλιάτσου, Γιώργος Αδαμόπουλος,  Κώστας Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Μαργαρίτης κ.α. Καλλιτεχνική επιμέλεια Γιάννης Τζουανόπουλος.

11/08/2023: Ώρα Έναρξης: 21:00 Αφιέρωμα στην ρεμπέτικη μουσική στην πλατεία Βουνάργου με την ορχήστρα «Ρεμπέτες μηδέν».

14/08/2023: 21:00 Αφιέρωμα στον αστερισμό της λαϊκής μας παράδοσης με το συγκρότημα του Γιώργου Νικολόπουλου στον χώρο του πρώην Δημοτικού σχολείου Ανεμοχωρίου.

18/08/2023: 21:00 Αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με τους Γιώργο Γκριζιώτη, Σπύρο Δελέγκο, Ανδριάννα Τσαγκάρη και Σενίχ Ούνδεγερ στην πλατεία Ανδριάρα.

31/08/2023: 22:30 Πανσέληνος στο Κατάκολο. Αφιέρωμα στην έντεχνη κρητική παραδοσιακή μουσική με τον λυράρη Μανώλη Κονταρό.

kontaros

Επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη (2-6/9)

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ηλεία και τον Πύργο (2-6/9/2023) διοργανώνεται με αφορμή την Ημερίδα για τα «περιβαλλοντικά και πολιτιστικά αποτυπώματα» του Νομού και διοργανώνεται από το Δήμο Πύργου, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πατερικών Μελετών, την Ι.Μ. Ηλείας και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έχουν προγραμματιστεί οι εξής εκδηλώσεις:

-Κοινή εκδήλωση με το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στην Κεντρική πλατεία Πύργου: Μουσικές επιδείξεις προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των υπολοίπων επίσημων καλεσμένων από τους τοπικούς συλλόγους.

-«Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων». Συμπαραγωγή του Δήμου Πύργου και της Ομάδας Θεάτρου «Προσκήνιο». Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Νίκος Λαϊνόπουλος. Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν. Μουσική: Ηλίας Ανδριόπουλος.

oidipous tyrannos 1

-Κοινή εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς Δήμου Πύργου με το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη και των υπολοίπων επίσημων καλεσμένων με την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Κρεστένων «Έκφρασης» με την με το έργο « Το πανηγύρι» του Κεχαήδη.

-Κοινή εκδήλωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αρχαίας Φειάς του Δήμου Πύργου με το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης στο «Aldemar Olympian Village» στη Σκαφιδιά παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου. Αφιέρωμα στην παραδοσιακή κουζίνα.

iliaenimerosi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ