Αλβανία: Φάκελος Μουτζαχεντίν – Υποψίες για τρομοκρατία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποψίες ότι μέλη των Ιρανών αντιφρονούντων Μουτζαχεντίν – ΜΕΚ, που στεγάζονται στη Μάντζε βρίσκονται πίσω από κυβερνοεπιθέσεις σε ιρανικά ιδρύματα και ότι εμπλέκονται σε τρομοκρατικές ενέργειες είναι το επιχείρημα που παρουσίασε η Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς – SPAK στο δικαστήριο, στο αίτημα για έλεγχο στο στρατόπεδο «Arshaf 3».

Οι έρευνες που οδήγησαν στους ελέγχους στο στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν τις προάλλες ξεκίνησαν από την αστυνομία, με απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου που ελήφθη στις 19 Ιουνίου, μία ημέρα μετά την καταχώριση του αιτήματος από την Ειδική Εισαγγελία που ζήτησε μια επιθεώρηση του στρατοπέδου, όπου στεγάζονται οι Μουτζαχεντίν στη Μάντζα- Manzë.

Στο αίτημα που υποβλήθηκε στο δικαστήριο, η εισαγγελία λέει ουσιαστικά ότι διεξάγεται κυβερνοπόλεμος μεταξύ της κυβέρνησης του Ιράν και της ΜΕΚ και στο μεταξύ η Αλβανία είναι αυτή που κινδυνεύει.

 Σύμφωνα με έρευνες, η χώρα έπεσε θύμα κυβερνοεπιθέσεων νωρίτερα από το Ιράν ακριβώς λόγω των δραστηριοτήτων των Μουτζαχεντίν που φιλοξενεί.

Στο αίτημα για ελέγχους στις φυλακές «Arshaf 3» που απευθύνεται στο δικαστήριο, η SPAK αναφέρει ότι έχει αμφιβολίες ότι οι κυβερνοεπιθέσεις κατά των θεσμών του Ιράν έγιναν από τον καταυλισμό της Αλβανίας.

Για το σκοπό αυτό, το εισαγγελικό όργανο ζήτησε από το δικαστήριο να ασκήσει ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν διακομιστές ή άλλος εξοπλισμός πληροφορικής που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη δραστηριότητα.

Επίσης, η αστυνομία και η εισαγγελία υποπτεύονται τρομοκρατική ενέργεια από την πλευρά των Μουτζαχεντίν.

Η SPAK αναφέρει ότι «από τις μέχρι τώρα έρευνες και τα στοιχεία που παραπέμπει η δικαστική αστυνομία, προκύπτει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το γεγονός ότι στην εγκληματική ενέργεια της τρομοκρατίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, εμπλέκονται μέλη της Οργάνωσης «ΜΕΚ» που εδρεύει στη Μάνζε του Δυρραχίου Αλβανίας».

Για τους λόγους αυτούς η εισαγγελία ζήτησε τον έλεγχο στο στρατόπεδο των ΜΕΚ. Το αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο και εφαρμόστηκε το πρωί της Τρίτης από την αστυνομία, η οποία συνάντησε αντίσταση από τους μουτζαχεντίν και σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ των μερών.

«Συγκεντρωτική και ιεραρχική δομή της ΜΕΚ»

Στην ανακριτική δικογραφία διευκρινίζεται ότι οι έρευνες της Ειδικής Υπηρεσίας για τη Διαφθορά σε βάρος μελών της οργάνωσης ΜΕΚ στην Αλβανία ξεκίνησαν μετά από παραπομπή της Μονάδας Γ’  κατά των εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο της Κρατικής Αστυνομίας. Η καταχώρηση της ποινικής δίωξης από την Ειδική Εισαγγελία διενεργήθηκε στις 15 Μαΐου 2023 για τα ποινικά αδικήματα «πρόκληση πολέμου», «παράνομη υποκλοπή δεδομένων ηλεκτρονικών υπολογιστών», «παρέμβαση σε δεδομένα πληροφορικής», «κατάχρηση εξοπλισμού».

Σύμφωνα με τις έρευνες, η οργάνωση «ΜΕΚ» αποδεικνύεται ότι έχει συγκεντρωτική και ιεραρχική δομή, όπου επικεφαλής αυτής της οργάνωσης είναι η Μ.Ρ., σύζυγος του πρώην ιδρυτή της οργάνωσης, ενώ στο στρατόπεδο της οργάνωσης «ΜΕΚ» εκεί έχει αυστηρές δομές ασφαλείας.

«Η άφιξη της «ΜΕΚ» στην Αλβανία αφύπνισε τα ιρανικά συμφέροντα στην Αλβανία, με αποτέλεσμα οι δομές των υπηρεσιών πληροφοριών του Ιράν να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στις δραστηριότητές τους στο έδαφος της Δημοκρατίας της Αλβανίας.

Το επίκεντρο των δομών πληροφοριών του Ιράν ήταν να αυξήσουν τις δραστηριότητες προπαγάνδας κατά της «ΜΕΚ» προκειμένου να διαχωριστούν από την οργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της και να αποδυναμωθεί αυτή η οργάνωση μέχρι την πλήρη αποσύνθεσή της, αναπτύσσοντας μια εκστρατεία ενημέρωσης για τον κίνδυνο παραμονής της «ΜΕΚ» στην Αλβανία.

Το ίδιο κάνει και η οργάνωση «ΜΕΚ» και έχουν αυξήσει τη δραστηριότητά τους για να αντιταχθούν σε αυτή τη στρατηγική», αναφέρεται στη δικογραφία που κατατέθηκε στο Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος/ GJKKO.

Bold News

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ