Ηχητικό μηνυμα του Πριγκόζιν: Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη δική του εκδοχή των γεγονότων της ένοπλης ανταρσίας της Wagner που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Ρωσία έδωσε σήμερα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, με ένα νέο ηχητικό μήνυμα.

Στο μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών, ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων, ότι «λυπάται που χύθηκε ρωσικό αίμα» και ότι δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας πως ο λόγος που ξέσπασε η εξέγερση των μισθοφόρων του, ήταν «για να διορθώσουν την αδικία εις βάρος τους», επειδή «το Κρεμλίνο ήθελε να τους κλείσει από 1η Ιουλίου».

«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Η πορεία προς την Μόσχα ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία. Κανένας δεν υπέγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν από 1η Ιουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Όπως δήλωσε, η θεαματική προέλαση των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα, κατά την ένοπλη ανταρσία που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, με την κατάληψη του κέντρου διοίκησης της ρωσικής κοινής ομάδας δυνάμεων στην Ουκρανία, και ολοκληρώθηκε περίπου 24 ώρες αργότερα, κατόπιν διαμεσολάβησης του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, η οποία έληξε αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ., αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», τόνισε ο ηγέτης του Βάγκνερ στο πρώτο του ηχητικό μήνυμα μετά τη λήξη της εξέγερσης το βράδυ του Σαββάτου.

Ακόμα παραμένει άγνωστη η τοποθεσία που βρίσκεται ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να πήγε στη Λευκορωσία μετά το τέλος της εξέγερσης και την παρέμβαση του Λευκορώσου ηγέτη, .

Στο ίδιο μήνυμα υποστήριξε ότι οι κινήσεις των μισθοφόρων της Wagner ήταν ένα «μάθημα» για το πως θα έπρεπε η Ρωσία να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ ανέφερε πως οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών των οποίων διέσχισαν, κατά την πορεία τους προς τη Μοσχα. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περάσαμε δίπλα τους».

Το αρχηγείο της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner στη Ρωσία, η οποίς έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά», δύο ημέρες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του αρχηγού της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν. «Παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, το Κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί ‘κανονικά’, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η οργάνωση Wagner σε ανακοίνωσή της, ενώ η τύχη της ίδιας της οργάνωσης, αν θα διαλυθεί, θα ενσωματωθεί στον στρατό ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως έχει, παραμένει αβέβαιη.

Νωρίτερα σήμερα, πηγές εντός της Wagner ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ