Γεβγκένι Πριγκόζιν: Γιατί επαναστάτησα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ιδρυτής της παραστρατιωτικής ομάδας ‘Βάγκνερ’, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος απέσυρε τους μαχητές του με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε λίγες ώρες αφότου αμφισβήτησε την εξουσία του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία, έκανε μια δήλωση για πρώτη φορά στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης .

Έτσι, ενώ όλοι αναρωτιούνται που βρίσκεται ο ηγέτης της Βάγκνερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος στη Ρωσία, επενέβη ο ίδιος λέγοντας ότι ξεκίνησαν μια πορεία για δικαιοσύνη για να μην εξαφανιστούν αυτός και οι μαχητές του.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε κατηγορηματικά: «Κανένας από τους μαχητές που συνδέονται με την ομάδα Βάγκνερ δεν συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Για να μην εξαφανιστούμε ξεκινήσαμε πορεία για δικαιοσύνη. Ο Βάγκνερ επρόκειτο να καταργηθεί από την 1η Ιουλίου», είπε.

«Θα έπρεπε να κλείσουμε την ‘Βάγκνερ’ την 1η Ιουλίου»

Ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε ότι η ομάδα Βάγκνερ είναι μια έμπειρη ομάδα και εκπληρώνει διάφορα καθήκοντα σε πολλές χώρες του κόσμου σύμφωνα με τα συμφέροντα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 «Η ομάδα Βάγκνερ έχει επιτύχει καλά αποτελέσματα εκτελώντας σοβαρά καθήκοντα στην Ουκρανία πρόσφατα. Ως αποτέλεσμα ίντριγκας και λανθασμένων αποφάσεων, αυτό το σωματείο επρόκειτο να εκκαθαριστεί από την 1η Ιουλίου 2023» είπε.

«Κανείς δεν αποδέχθηκε να υπογράψει σύμβαση με το υπουργείο Άμυνας»

Όπως ανέφερε, οι διοικητές της Ομάδας εξήγησαν την κατάσταση στους μαχητές και … «Κανένας από τους μαχητές δεν συμφώνησε να υπογράψει σύμβαση με το (ρωσικό) Υπουργείο Άμυνας επειδή όλοι γνωρίζουν με βάση την εμπειρία τους σε μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση (στην Ουκρανία) ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση της μαχητικής τους ικανότητας. Όσοι ήθελαν να πάνε στο υπουργείο πέρασαν, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ λίγος, 1-2 τοις εκατό», όπως είπε.

«Έγινε επίθεση σε στιγμή που δεν περιμέναμε»

Ο Πριγκόζιν είπε: «Όλα τα διαθέσιμα επιχειρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την προστασία της Βάγκνερ, αλλά κανένα από αυτά δεν εφαρμόστηκε. Έχουν γίνει προσπάθειες να εμπλακούμε με οποιονδήποτε οργανισμό  που θα μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι, αλλά αντιταχθήκαμε  (στο κλείσιμο της Βάγκνερ). Η απόφαση για την προσάρτηση των Βαγκνεριτών στο Υπουργείο Άμυνας ελήφθη απροσδόκητα. Ωστόσο, κάναμε τις προετοιμασίες μας. Βγάλαμε το απόθεμα και σχεδιάσαμε να πάμε στο Ροστόφ με αυτοκινητοπομπή στις 30 Ιουνίου και να παραδώσουμε τον εξοπλισμό μπροστά από το αρχηγείο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης μπροστά στον κόσμο. Δεν δείξαμε καμία επιθετικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι τα στρατόπεδα της Ομάδας Βάγκνερ δέχθηκαν επίθεση με πυραύλους και ελικόπτερα και ότι περίπου 30 μαχητές της Ομάδας σκοτώθηκαν και κάποιοι τραυματίστηκαν σε αυτή την επίθεση, και ότι αυτό τους έκανε να ξεκινήσουν επειγόντως για το Ροστόφ.

«Δεν ρίξαμε ούτε μία σφαίρα»

Υπενθύμισε ότι έκανε μια δήλωση πριν από την πορεία ότι δεν θα επιτεθούν σε κανέναν, αλλά ότι θα απαντούσαν αν τους πυροβολούσαν.

«Κατά τη διάρκεια της 24ωρης πορείας, η μία από τις αυτοκινητοπομπές αναχώρησε για το Ροστόφ και η άλλη για τη Μόσχα. Καλύψαμε 780 χιλιόμετρα το τελευταίο 24ωρο. Κανένας στρατιώτης δεν σκοτώθηκε».

«Λυπούμαστε που έπρεπε να ανοίξουμε πυρ στο αεροσκάφος, αλλά αυτά τα οχήματα μας βομβάρδισαν και επιτέθηκαν με πυραύλους. Ήταν περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο δρόμο παρέμειναν ουδέτερες».

«Κανείς δεν πέθανε και αυτός ήταν ο στόχος μας. Από τους μαχητές της Βάγκνερ, αρκετοί τραυματίστηκαν, σκοτώθηκαν 2 στρατιώτες του Υπουργείου Άμυνας που προσχώρησαν οικειοθελώς μαζί μας. Ξεκινήσαμε την πορεία μας λόγω αδικίας. Δεν σκοτώσαμε κανέναν Ρώσο στρατιώτη στην πορεία μας στο δρόμο.

Επεσήμανε ότι κανένας ,μαχητής της Βάγκνερ δεν αναγκάστηκε να συμμετάσχει στην πορεία:

 «Σκοπός της πορείας ήταν να αποτραπεί η καταστροφή της Ομάδας Βάγκνερ και να λογοδοτήσουν όσοι, με τις αντιεπαγγελματικές τους ενέργειες, έκαναν πολλά λάθη κατά τη διάρκεια της ειδικής επιχείρησης. Αυτό ήθελε η κοινότητα και όλοι οι στρατιώτες που μας στήριξαν κατά τη διάρκεια της πορείας», είπε.

«Δεν θέλαμε να χυθεί ρωσικό αίμα»

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι έκαναν μια στάση 200 χιλιόμετρα από τη Μόσχα και κατάλαβαν ότι θα χύνονταν αίμα, επομένως κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδήλωση που οργάνωσαν έφτανε μέχρι εκεί.

«Υπάρχουν δύο λόγοι για την επιστροφή μας. Πρώτον, δεν θέλαμε να χύσουμε ρωσικό αίμα, και δεύτερον, πορευτήκαμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όχι για να ανατρέψουμε την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι καθώς περνούσαν από τις ρωσικές πόλεις στις 24 Ιουνίου, οι μαχητές του γίνονταν δεκτοί από τον κόσμο με ρωσικές σημαίες και σημαίες της Βάγκνερ.

«Ο Λουκασένκο μου είπε ότι ήταν καλύτερη η συνεργασία»

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας  Αλεξάνταρ Λουκασένκο παρενέβη λέγοντας συγκεκριμένα: «Ο Λουκασένκο με  προσέγγισε και προσφέρθηκε να βρει λύσεις ώστε η Ομάδα Βάγκνερ να εργαστεί νόμιμα στο μέλλον».

Ανέφερε ότι όλες οι αυτοκινητοπομπές επέστρεψαν στα στρατόπεδά τους και τόνισε: «Η πορεία μας για δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πολλά πράγματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα. Έχουμε αδρανοποιήσει όλες τις στρατιωτικές μονάδες και τα αεροδρόμια στο δρόμο μας».

Όπως είπε, η οργάνωση της Βάγκνερ έχει δείξει ότι μπορεί να εκπληρώνει τα καθήκοντά της και εάν είχαν αφήσει επάνω της την Ειδική Επιχείρηση στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, όλη η δουλειά θα ήταν μια μέρα, άντε και μια νύχτα…

anadolu

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ