Θερμές αντιδράσεις στην Τουρκια για τον Γεραπετριτη στο υπουργείο Εξωτερικών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ιδανικό και το ιδεατό σενάριο για την Τουρκία επιβεβαιώθηκε με την ανακοίνωση της νέας Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επέλεξε για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη.

Από την Άγκυρα είχε… δοθεί το σήμα πριν τις εκλογές, διαμηνύοντας μέσω επιχειρηματικών κύκλων, αλλά και διπλωματικών κύκλων, ότι ο Γ. Γεραπετρίτης θα ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν ως Υπουργός Επικρατείας, ο έμπιστος του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της μεταπολίτευσης, που «ακρωτηρίασε» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την περιβόητη δήλωση για τα 6 μίλια (σ.σ. ως «κόκκινη γραμμή»…).

Όπως είχε υπενθυμίσει ο «κύριος Μάξιμος» στις 21 Ιουνίου (πριν τις εκλογές), η δήλωση αυτή για τα 6 μίλια, «ήταν το πράσινο φως, προκειμένου η Τουρκία έπειτα από λίγες μόλις ώρες, να προωθήσει τον στόλο της αλλά και το ερευνητικό σκάφος σε απόσταση αναπνοής από τη Ρόδο και το Καστελόριζο. Η συνέχεια ήταν ακόμα πιο ευοίωνη για την Άγκυρα. Ο Γεραπετρίτης αντί εισηγηθεί και να πιέσει ώστε η κυβέρνηση να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κρήτης στα 12 ναυτικά μίλια, προκειμένου να ακυρώσει έμπρακτα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης, έμεινε άπραγος. Το αποτέλεσμα δεν το φανταζόταν ο Ερντογάν ούτε στα πιο τρελά του όνειρα. Οι τουρκικές φρεγάτες όχι μόνο έφτασαν στα ανοιχτά της Σητείας, παρεμποδίζοντας ερευνητικά πλοία που λειτουργούσαν για λογαριασμό της Ελλάδας, αλλά η Τουρκία βρήκε την ευκαιρία να επεκτείνει το περιβόητο Casus Belli και στην Κρήτη!»

Σήμερα, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει μεταξύ άλλων, ότι, όπως και ο Ταγίπ Ερντογάν (σ.σ. με τον Χακάν Φιντάν), έτσι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε στο ΥΠΕΞ τον έμπιστό του.

nb keimeno hurriyet gerapetritis1

Από το σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας

Γράφουν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι:

«Ο Έλληνας ηγέτης έφερε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Γιώργο Γεραπετρίτη, γνωστό ως ‘έμπιστό του’. Η επιλογή αυτή παρομοιάστηκε με τον διορισμό του Χακάν Φιντάν, τον οποίο ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποκαλεί ‘έμπιστό μου’ στην Τουρκία, ως Υπουργού Εξωτερικών μετά τις εκλογές του Μαΐου. Ο Μητσοτάκης εμπιστεύτηκε το Υπουργείο Άμυνας στον Νίκο Δένδια, ο οποίος διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Δένδιας αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον ‘φίλο’».

nb keimeno huriyyet gerapetritis
Από το σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας

Κάνει μάλιστα η Hurriyet και μια… παρουσίαση του Γιώργου Γεραπετρίτη:

«Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έγινε Υπουργός Επικρατείας το 2019, ανέλαβε την έδρα του Υπουργείου Μεταφορών μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα τον Φεβρουάριο. Ο Γεραπετρίτης γεννήθηκε στο νησί Κάρπαθος, το δεύτερο μεγαλύτερο από τα Δωδεκάνησα, που βρίσκεται στα νότια του Αιγαίου, ανάμεσα στη Ρόδο και την Κρήτη. Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, που σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και φιλοσοφία στην Οξφόρδη, είναι και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2020, όταν οι σχέσεις Άγκυρας-Αθήνας ήταν τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γεραπετρίτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι ενεργούσε ‘επιθετικά’ και είπε ότι ‘δεν θα προχωρήσει σε κανένα διάλογο’ υπό αυτές τις συνθήκες. Ο Υπουργός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι ‘απρόβλεπτος’, είπε ότι είναι ‘έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο’».



Από τον Κυριάκο με αγάπη…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ