Σουβλακι: Από καθημερινή φθηνή λύση, καταλήξαμε να γίνει είδος πολυτελείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις σε βασικά τρόφιμα και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από τα καταστήματα εστίασης, με τους πελάτες πλέον να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, ακόμη και για ένα….σουβλάκι! Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ένα τυλιχτό στην Αθήνα κοστίζει ως και 3.50 ευρώ, ενώ στα νησιά ως και 4.50 ευρώ.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, που μίλησε νωρίτερα σήμερα το πρωί στο Open.

«Μπήκαμε στη ζοφερή πραγματικότητα … ήρθε το καλοκαίρι, η ώρα να σηκώσουμε τα χαλιά και κάτω από τα χαλιά θα βρούμε φίδια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ραυτόπουλος, φέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ, το βούτυρο στην ΕΕ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 0,3%, αλλά στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 14,8%».

Ο ίδιος συνέδεσε την ακρίβεια με την ζωϊκή παραγωγή, επισημαίνοντας ότι στην ακρίβεια είμαστε «πρωταθλητές στο μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί». Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκάλυψαν την δραματική καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας επί κυβέρνησης Μητσοτάκη το διάστημα 2020-2022. Τα πρώτα τρία χρόνια της ΝΔ χάθηκαν 13.000 εκμεταλλεύσεις που ζούσαν δεκάδες χιλιάδες Έλληνες στην ελληνική περιφέρεια και σχεδόν 600.000 ζώα από το ζωϊκό κεφάλαιο. Και ακολούθησε η «ταφόπλακα» με τις πρωτοφανείς μεθοδεύσεις του Άδωνι Γεωργιάδη την περίοδο του Πάσχα.

«Ανατιμήσεις στο κρέας, στην πατάτα και στην μαναβική»

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σουβλάκι και στην εκτόξευση της τιμής του πλέον λαοφιλούς «φαγητού δρόμου» στην Ελλάδα. Τα στοιχεία της Ένωσης Ψητοπωλών Αθήνας για τις τρέχουσες τιμές είναι χαρακτηριστικά, καθώς το «τυλιχτό» πωλείται 2,8-3,5 ευρώ, ενώ το «καλαμάκι» 1,8-2,2 ευρώ στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου Βασίλης Χρονόπουλος εξήγησε ότι έχουν γίνει ακριβότερα «όλα, το κρέας, οι πατάτες, η πίττα, τα λαχανικά, οτιδήποτε, αλλά και η ενέργεια φυσικά … κατά μέσο όρο, στη μαναβική μπορεί να φτάνει το 30%-40%, στα κρέατα γύρω στο 20%, στα τυριά γύρω στο 30%, στις πίττες 50%-60%».

Τα 3,5 ευρώ για ένα «τυλιχτό», όπως παραδέχθηκε ο ίδιος, «πραγματικά είναι πολλά, αλλά δεν έχουμε άλλο δρόμο. Θα πρέπει να κλείσουμε τα καταστήματα. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς. Τα καταστήματά μας, είναι καταστήματα του λαού. Θέλουμε να έρχονται, ειδικά για τα παιδιά κάνουμε προσπάθειες, να μπορέσουμε να τα “κρατήσουμε”, γιατί καταλαβαίνουμε το πρόβλημα, είναι πολλά τα χρήματα».

Η ακρίβεια καλπάζει

Στα δύο χρόνια που καλπάζει ανεξέλεγκτη η ακρίβεια, «η ζάχαρη αυξήθηκε 62%, το ελαιόλαδο 42,64%, το αλεύρι και τα δημητριακά 41%, το γάλα 37,14%, τα φρούτα 30,55%, το ψωμί 32,56%, το αρνί και το κατσίκι 30%, το χοιρινό 28,88%, το μοσχάρι 28,71%», επανήλθε με στοιχεία ο κ. Ραυτόπουλος.

Το απλό «καλαμάκι» με ένα κομμάτι ψωμί «είχε περίπου 1-1,3 ευρώ ανάλογα με τα γραμμάρια … σήμερα δεν υπάρχει λιγότερο από 1,8 ευρώ».

Στο «τυλιχτό» οι τιμές έχουν εκτοξευθεί αντίστοιχα, «από τα 2,2-2,3 ευρώ, τώρα υπάρχουν ελάχιστα μαγαζιά που μπορεί να το βρει κάποιος κάτω από 3 ευρώ». Πρακτικά, μία τετραμελής οικογένεια που θα έπαιρνε από 2 «τυλιχτά» θα ξόδευε προ διετίας περίπου 17,5 ευρώ, ενώ τώρα το κόστος μπορεί να πλησιάσει ακόμη και το διπλάσιο.

Αν εξεταστούν την ίδια ώρα οι τιμές στα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς, όπως είπε ο κ. Ραυτόπουλος, «δεν υπάρχει σουβλάκι με πίττα κάτω από τα 4-5 ευρώ», ενώ δημοσιογράφος προσέθεσε ότι η μερίδα γύρου έχει φτάσει τα 12 ευρώ.

Στην Ευρωζώνη το χοιρινό έχει αυξηθεί κατά 8,8%, αλλά στην Ελλάδα 14,7%. Ο Έλληνας κτηνοτρόφος δεν το πουλάει πάνω από 3-4 ευρώ. Εμείς αγοράζουμε είτε πανσέτα είτε μπριζόλα είτε σουβλάκι είτε κιμά από 7 ευρώ και πάνω, 8, 9, 10, ανάλογα.

Το σούπερ μάρκετ

Σε ό,τι αφορά στο βόειο κρέας ο κ. Ραυτόπουλος είπε ότι «ξεκινάει στο σφαγείο με 3-4 ευρώ το κιλό για τον αγελαδοτρόφο» και αυτή η τιμή αφορά ό,τι μείνει μετά την αφαίρεση του κεφαλιού, των ποδιών, των εντοσθίων κτλ. Και στον καταναλωτή φτάνει στα 14 ευρώ.

«Αν πάτε σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ σήμερα, “βρωμάνε” οι ντομάτες στην Ελλάδα τις πετάνε, αλλά στα ράφια θα βρείτε ντομάτες Ισπανίας. Λεμόνια Αργεντινής 1,85 ευρώ, ενώ τα λεμόνια στο Αίγιο τα πουλάνε 0,29 ευρώ το κιλό. Στα σούπερ μάρκετ αυτά που πουλάνε είναι εισαγωγής. Τα ελληνικά φρούτα στην Βέροια, την Πέλλα, την Ημαθία τα πετάνε. Και το κάνουν γιατί είναι μεγαλύτερο το κέρδος με αυτά που φέρνουν απ’ έξω, παρά να το πάρουν από εδώ», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ