Τα ΗΑΕ επενδύουν στην τουρκική αμυντική βιομηχανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεγάλη αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) επισκέφθηκε την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία θα αξιολογήσει τις επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, ιδίως στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Η αντιπροσωπεία η οποία είχε διερευνητικό χαρακτήρα αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία.  Για το λόγο αυτόν πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις με ευρεία συμμετοχή με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων της τουρκικής κυβέρνησης.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα για δύο ημέρες, τα αρμόδια υπουργεία μοιράστηκαν μπροστά τους το επενδυτικό τους πρόγραμμα με την αντιπροσωπεία των ΗΑΕ.

Επενδύσεις 25 – 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το επίκεντρο ήταν η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέσω έργων υποδομής όπως η αμυντική βιομηχανία, το μετρό και τα τρένα υψηλής ταχύτητας, ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως δημοσιεύει η Hürriyet, από τις συναντήσεις αναμένεται επένδυση 25-30 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Τουρκία και στόχος είναι οι εξαγωγές της Τουρκίας να αυξηθούν από 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. Από την άλλη, εκτιμάται ότι η αμυντική βιομηχανία θα έρθει στο προσκήνιο σε επενδυτικές δραστηριότητες.

Επένδυση σε επιθετικά και αμυντικά όπλα

1 331

Οι τουρκικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας είχαν ρεκόρ συμμετοχής στην Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας IDEX’23 που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, την πρωτεύουσα των ΗΑΕ, τον Φεβρουάριο του 2023.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης υπογράφηκαν συμφωνίες για την εξαγωγή διαφόρων προϊόντων όπως ένοπλα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, έξυπνα πυρομαχικά, τεθωρακισμένα οχήματα κ.ά. Συζητήθηκε, επίσης, η από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται επίσης για την προμήθεια επιθετικών ελικοπτέρων από την Τουρκία.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της IDEX’23, υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ της Roketsan και της Tawazun, του οργανισμού-ομπρέλα του τομέα της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΑΕ.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεννόησης, το Συμβούλιο Tawazun και η ROKETSAN θα συνεχίσουν να εργάζονται σε στενή συνεργασία για να παρέχουν στα ΗΑΕ τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες και ανταγωνιστικές λύσεις συστημάτων.

Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος παραδοσιακά κάνει τις πρώτες επισκέψεις του στην Κατεχόμενη Κύπρο και το Αζερμπαϊτζάν μετά τις εκλογές, έχει προγραμματιστεί να μεταβεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μεγάλη αντιπροσωπεία μετά την (μουσουλμανική) γιορτή.

Σημειώνεται ότι η διήμερη επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, που ήρθε στην Τουρκία, είναι η προκαταρκτική μελέτη των πιθανών πρωτοκόλλων που θα υπογραφούν κατά την επίσκεψη αυτή.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ