Αλβανία: «Οι Μουτζαχεντίν που φιλοξενούμε κάνουν αντιπολίτευση στο Ιράν», λέει πρώην εισαγγελέας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για την κατάσταση στο στρατόπεδο των Μουτζαχεντίν στη Μάντζα (Manzë) και τις συγκρούσεις με την αλβανική αστυνομία μετά τη δράση της τελευταίας στον καταυλισμό, μίλησε ο πρώην εισαγγελέας Σοβαρών Εγκλημάτων,  Ευγκέν Μπέτσι.

Στη συνομιλία στην εκπομπή «Në Shënjestre» του News24, ο πρώην εισαγγελέας τόνισε ότι δεν υπογράφηκε συμφωνία με τους μουτζαχεντίν, διευκρινίζοντας ότι υπήρχε μόνο επιστολή αποδοχής των υποχρεώσεων.

Τι δήλωσε ο πρώην Εισαγγελέας στο στούντιο:

Ερευνητής Λέντιον Κρισάφι: «Κάποιοι από αυτούς είχαν πτυχίο τεχνολογίας και πολλοί από αυτούς έχουν εμπειρία. Γνωρίζουν πολύ καλά το Ιράν και είναι μια οργάνωση προετοιμασμένη για επιθέσεις».

Πρώην εισαγγελέας Μπέτσι:

Πρέπει να γίνει κατανοητή η νοοτροπία τους. Λαμβάνοντας υπόψη τον κίνδυνο αυτής της οργάνωσης, γνώριζαν ότι είχαν να κάνουν με μια παραστρατιωτική οργάνωση. Συμφώνησαν να παραδώσουν τα όπλα τους και αφαιρέθηκαν από τη λίστα του ΟΗΕ. Νομίζω ότι όλα τα μέλη ήταν προετοιμασμένα και στρατιωτικά. Αυτά έχουν σίγουρα τις τεχνολογικές δυνατότητες για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Από την Αλβανία μέχρι το Ιράν, πώς θα έκανε αλλιώς αντιπολίτευση;

 Ήταν γνωστό ότι οπωσδήποτε έκαναν την αντιπολίτευσή τους σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θυμάμαι ότι όταν έφτασαν, η αλβανική κυβέρνηση ανέλαβε να τους αγοράσει ένα tablet με δικά τους έξοδα, ενώ τα άλλα έξοδα καλύφθηκαν.

«Η αλβανική κυβέρνηση λέει ότι υπάρχει συμφωνία, τι μπορείτε να μας πείτε για αυτό;»

Ευγκέν Μπέτσι: Δεν υπάρχει συμφωνία, έκανα έρευνα για τέσσερα χρόνια. Με τη νομική έννοια, μια συμφωνία είναι όταν υπογράφουν δύο μέρη. Υπάρχει μεσολάβηση της UNCR στο πλαίσιο της σύμβασης. Με αυτούς τους πολίτες υπάρχει μόνο ένα γράμμα, αποδοχή υποχρεώσεων, άρα όλα τα μέλη έχουν υπογράψει μονόπλευρη επιστολή να μην ασχολούνται με την πολιτική.

«Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι έσπασαν τη συμφωνία;»

Ευγκέν Μπέτσι: Έκαναν δήλωση αποδοχής υποχρεώσεων. Δεν είδαμε ποτέ συμφωνία, είδαμε δήλωση.

Ερευνητής Λέντιον Κρισάφι: Αυτή η ομάδα φαίνεται να έχει χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι το καθεστώς δεν μπορεί να ανατραπεί με αυτόν τον τρόπο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ