Θετική η αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στη Μέση Ανατολή, λέει ο Νετανιάχου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε μια μυστική ενημέρωση για τους ισραηλινούς βουλευτές, είπε ότι η αύξηση της επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή «θα μπορούσε να είναι ευεργετική», καθώς θα «ανάγκαζε» τις Ηνωμένες Πολιτείες να

εντείνουν τη συμμετοχή τους στις περιφερειακές διαδικασίες, ανέφερε ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος ‘Axios’, επικαλούμενος Ισραηλινούς που συμμετείχαν στην ενημέρωση.

 Κατά τη διάρκεια μυστικής ενημέρωσης από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Κνεσέτ, ο Νετανιάχου ρωτήθηκε για την εμπλοκή της κινεζικής κυβέρνησης στη συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ιράν και αν είναι καλό για το Ισραήλ το γεγονός ότι η Κίνα προσπαθεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή, δήλωσαν αξιωματούχοι.

 «Η κινεζική δραστηριότητα στη Μέση Ανατολή δεν είναι απαραίτητα κακή. Αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη γιατί θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να μείνουν εδώ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

 Η Κίνα επιδιώκει να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στη Μέση Ανατολή, μια περιοχή που κυριαρχείται από καιρό από τις ΗΠΑ.

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, το Πεκίνο ενήργησε ως ενδιάμεσος για τη σύναψη μεγάλης συμφωνίας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων. Ο Λευκός Οίκος αρνείται σταθερά την ιδέα ότι απομακρύνεται από τη Μέση Ανατολή.

 Η Ουάσιγκτον λέει ότι εξακολουθεί να έχει τεράστια στρατιωτική και διπλωματική παρουσία στην περιοχή.

Τον Μάιο, η κινεζική κυβέρνηση κάλεσε επίσημα τον Νετανιάχου να επισκεφθεί το Πεκίνο στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Μικτής Επιτροπής Κίνας-Ισραήλ για τη Συνεργασία Καινοτομίας, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2014, σύμφωνα με δύο βοηθούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

 Η ισραηλινή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκεται στην εξουσία εδώ και έξι μήνες.

Σε αυτό το διάστημα, ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Νετανιάχου χρησιμοποιεί όλα τα κανάλια για να κανονίσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον.

Δεν μπορεί να δεχτεί την ταπείνωση, δεν θέλει να αντέξει το μάθημα που προσπαθεί να του δώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ