Ο αγώνας εξοπλισμών Μαρόκου και Αλγερίας φέρνει κοντά την Κίνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε μια έξυπνη κίνηση η Κίνα προμηθεύει το Μαρόκο και την Αλγερία που βρίσκονται σε «αγώνα εξοπλισμών», προηγμένα drones «Wing Long 2», σύμφωνα με την ισπανική ιστοσελίδα «Defensa».

Το κινεζικό μη επανδρωμένο εναέριο όχημα «Wing Long 2» χαρακτηρίζεται από βελτιώσεις σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, καθώς το drone μπορεί να μεταφέρει 12 βόμβες ή πυραύλους κατευθυνόμενους με λέιζερ και έχει εξαιρετική ικανότητα να παραμένει στον αέρα έως και 20 συνεχείς ώρες.

Η κίνηση αυτή της Κίνας να προμηθεύσει αυτά τα αεροσκάφη και στις δύο χώρες δείχνει μια στρατηγική που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής υπεροχής της Κίνας και στη διασφάλιση της θέσης της στην περιοχή.

Κατάφερε η Κίνα να λάβει μια θετική στάση απέναντι στη συνεχιζόμενη διαμάχη για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία προκαλεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας.

Το Πεκίνο επιδιώκει να ενισχύσει την παρουσία του σε αρκετούς τομείς και μάλιστα στον στρατιωτικό τομέα, όπως είναι η πώληση των αεροσκαφών «Wing Long 2» στις δύο χώρες.

Ο αλγερινός στρατός έδειξε, σε βίντεο από στρατιωτική άσκηση το 2023, τη χρήση των κινεζικών drones «Wing Long 2» και οι δορυφόροι δείχνουν ότι η Αλγερία έχει ήδη αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα κινεζικά αεροσκάφη σε αποστολές αναγνώρισης.

Να σημειωθεί ότι η Αλγερία υπέγραψε συμβόλαιο το 2021 με την κινεζική εταιρεία AVIC για την αγορά 24 drones και η πρώτη παρτίδα παραδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Αλγερία χειρίζεται 6 τύπους drones, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι επιθετικοί.

Το 2020, το Μαρόκο έλαβε ένα πολύτιμο δώρο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το οποίο περιελάμβανε 4 drones «Wing Loong 1». Αυτό το δώρο αποτέλεσε τον πυρήνα της πρώτης μοίρας ενόπλων drones στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία.

Τα αεροσκάφη «Wing Loong 1» χρησιμοποιήθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές με στόχο την οργάνωση Polisario, που οδήγησαν στη δολοφονία πολλών από τα μέλη της τον Απρίλιο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των επιφανών ηγετών.

Αν και το Μαρόκο υπέγραψε συμβόλαιο με την Τουρκία για την αγορά 36 μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar TB2 και παρέλαβε περίπου 25 από αυτά, επιδιώκει να διατηρήσει την ποικιλία των πηγών όπλων στους διάφορους κλάδους των δυνάμεών του.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ