Το μεγάλο στοίχημα της Όλγας Γεροβασίλη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Όλγα Γεροβασίλη δεν έκανε τίποτα για να προκαλέσει την τύχη της. Συμμετείχε στον προεκλογικό αγώνα του κόμματός της με έναν σταθερό, λογικό και ήπιο λόγο και μετά την κάλπη ανέμενε τις εσωκομματικές εξελίξεις.

του Βασίλη Γαλούπη

Ξαφνικά από χθες φαίνεται να την… πλησιάζει μια ηλεκτρική καρέκλα. Σύμφωνα με όσα είναι γνωστά ως τώρα, η βουλευτής Άρτας είναι η επικρατέστερη για να πάρει στα χέρια της την καυτή πατάτα της προσωρινής προεδρίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ρόλος μεταβατικός μεν, κομβικός δε στην παρούσα συγκυρία «μπαρούτι» μετά τη χθεσινή παραίτηση Τσίπρα.

Η Όλγα Γεροβασίλη είναι από τα -όχι και πολλά- πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν δείξει μια σοβαρότητα όλα αυτά τα χρόνια ως κυβέρνηση ή αξιωματική αντιπολίτευση. Υπό αυτό το πρίσμα διαθέτει την προσωπικότητα και το ειδικό βάρος για να αντεπεξέλθει στην αποστολή της. Μόλις προχθές δήλωνε στο Mega: «Δεν μπορώ να φανταστώ τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς τον Τσίπρα». Είναι φανερό πως δεν γνώριζε, όπως και όλοι στο κόμμα, την πρωτοβουλία που θα αναλάμβανε χθες κιόλας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, άλλωστε, το βράδυ των εκλογών έλεγε: «Είναι αυτονόητο ότι σε αυτή τη δημιουργική συλλογική διεργασία ανασυγκρότησης, πρώτος εγώ θα θέσω τον εαυτό μου στην κρίση των μελών του κόμματος». Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να συνεχίσει. Τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και τώρα η Όλγα Γεροβασίλη αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να τεθεί επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, μέχρι να αναδειχθεί ο νέος πρόεδρος. Το βάρος που πέφτει στις πλάτες της δεν θα είναι μικρό.

«Ο Τσίπρας είναι πολύτιμος για εμάς, την Αριστερά, την προοδευτική παράταξη, την Ελλάδα και την Ευρώπη» δήλωνε προχθές: «Είμαστε σε μια πορεία που δεν είναι η καλύτερη για εμάς, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας έχει όλα τα εφόδια και τα προσόντα».

Η παρουσία της στη Βουλή επί 11 χρόνια κρίνεται ως αξιοπρεπής και συγκροτημένη. Μάλιστα, αν και συγκαταλέγεται στα ισχυρά στελέχη, αναλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις, ακόμα και υπουργικές δύο φορές, ουδέποτε το όνομά της εμφανίστηκε σε σενάρια περί δελφίνων.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που η Όλγα Γεροβασίλη χρειάστηκε να αντιμετωπίσει επιθέσεις εναντίον της. Τον περασμένο Νοέμβριο κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι έπεσε θύμα χάκερ. Της αφαιρέθηκαν χρήματα από τους τραπεζικούς της λογαριασμούς, ενώ υπήρξε και συντονισμένη επίθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με παραβίαση των λογαριασμών της. Το περίεργο περιστατικό συνέβη μόλις λίγες μέρες μετά την επίσκεψή της στην εισαγγελία Πρωτοδικών, που διενεργούσε την προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, προκειμένου να καταθέσει μήνυση για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και των προσωπικών δεδομένων της.

Εξερχόμενη τότε από το γραφείο του εισαγγελέα είχε τονίσει πως το Μέγαρο Μαξίμου κατηύθυνε τις παρακολουθήσεις, παρακολουθώντας ακόμη και υπουργούς του, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στην ελληνική Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση: «Στη χώρα έχει στηθεί από καιρό ένα δίκτυο κατασκοπίας. Τα μηνύματα αναφέρουν ότι αυτό οργανώθηκε και λειτούργησε με επίκεντρο συνεργάτες του Μεγάρου Μαξίμου, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού της χώρας κ. Μητσοτάκη».

Με τη μήνυσή της η κυρία Γεροβασίλη ζητούσε να διερευνηθούν, πέρα από την παραβίαση του τηλεφωνικού απορρήτου, και άλλες πιθανές ποινικές πράξεις που τελέστηκαν σε βάρος της.

Η πιο πρόσφατη επίθεση κατά της βουλευτού έγινε τον περασμένο Μάρτιο, όταν άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές στο αυτοκίνητό της στο κέντρο της Αθήνας, με τον αστυνομικό που τη συνόδευε να τραυματίζεται. Το περιστατικό συνέβη την ώρα που ξέσπασαν επεισόδια στο Σύνταγμα, μετά το μεγάλο συλλαλητήριο για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τον Μάιο του 2022 είχε κάνει καταγγελία για «αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά» του προέδρου της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Βασίλη Οικονόμου. Σύμφωνα με το κείμενο που εστάλη τότε από την κυρία Γεροβασίλη στον πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο Οικονόμου προχώρησε σε «απρεπείς χαρακτηρισμούς και προσβλητικές χειρονομίες» εναντίον βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μια σημαντική πρωτοβουλία της ήταν όταν τον Νοέμβριο του 2020, εν μέσω των βαρύτατων συνεπειών της πανδημίας, έθεσε τον εαυτό της στη διάθεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η ιατρός (ακτινοδιαγνώστρια) και γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είχε στείλει μια σχετική λίστα με 10 ονόματα εθελοντών συναδέλφων της βουλευτών, συμπεριλαμβανομένου και του δικού της, στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Την επομένη των εκλογών αρθρογραφούσε σε ημερήσια εφημερίδα, αναφέροντας: «Είναι χρέος μας να ασκήσουμε την πλέον ουσιαστική, δομική αντιπολίτευση απέναντι στα σχέδια και τις πρακτικές της Ν.Δ». Τα πράγματα ήρθαν έτσι που στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις την επόμενη εβδομάδα, θα είναι -εκτός απροόπτου- η Όλγα Γεροβασίλη η πρώτη επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ που θα ασκήσει αντιπολίτευση στη νέα κυβέρνηση, στην τριήμερη διαδικασία και την ψηφοφορία στη Βουλή.

Το σεμνό προφίλ της όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται να κερδίζει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων της ώστε να της αναθέσουν τη δύσκολη δουλειά. Δηλαδή να κρατήσει το κόμμα συμπαγές ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα τάιμινγκ κατά το οποίο το καζάνι θα βράζει.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1961 στην Άρτα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και από το 1997 έως το 2005 διετέλεσε γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας. Στις εκλογές του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014 ήταν υποψήφια περιφερειάρχης Ηπείρου και ήρθε δεύτερη με ποσοστό 24,6%. Στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ορκίστηκε υφυπουργός Παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητική εκπρόσωπος. Στη συνέχεια διορίστηκε υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης και υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Επανεξελέγη βουλευτής τόσο το 2019, όταν ανέλαβε γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, όσο και στις πρόσφατες εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ