Κοσσυφοπέδιο: Έντονες αντιδράσεις στην κήρυξη δύο σερβικών οργανώσεων ως ‘τρομοκρατικές’

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο σερβικές οργανώσεις που δρουν στο Κοσσυφοπέδιο κηρύχθηκαν τρομοκρατικές από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου την Πέμπτη, ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο του Αλμπίν Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο σε σχετική ανακοίνωση.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ότι οι σερβικές οργανώσεις «Πολιτική Άμυνα» και «Βόρεια Ταξιαρχία» αντιπροσωπεύουν υψηλό επίπεδο άμεσης απειλής για το Κοσσυφοπέδιο και τη συνταγματική τάξη της χώρας. Υποστήριξε ότι οι δύο ομάδες ήταν υπεύθυνες για επιθέσεις σε στρατιώτες της KFOR του ΝΑΤΟ, καθώς και σε δημοσιογράφους και άλλους πολίτες.

 Ο Αλμπίν Κούρτι είπε ότι τα μέλη των δύο αυτών ομάδων πραγματοποίησαν δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκονταν «τρομοκρατικά στοιχεία» όταν επιτέθηκαν σε στρατιώτες και πολίτες με όπλα.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσσυφοπεδίου, Τζελάλ Σβέσλα, ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι ένα  ολόκληρο οπλοστάσιο με όπλα, μάσκες και αλεξίσφαιρα γιλέκα βρέθηκε σε αυτοκίνητο με άδεια κυκλοφορίας στο Βελιγράδι που έφτασε στο Ζβετσάν στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Επειδή τα μέλη της οργάνωσης Πολιτικής Άμυνας έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου λέει ότι οι δραστηριότητές τους αποτελούν απειλή για τη χώρα.

Αντιδράσεις από υπουργό της κυβέρνησής του και τις ΗΠΑ

Ωστόσο, ο Νέναντ Ράσιτς, υπουργός Κοινοτήτων και Επιστροφών στην κυβέρνηση Κούρτι πιστεύει ότι αυτή η απόφαση ήταν βιαστική και ελπίζει ότι δεν θα υπάρξουν συνέπειες για την επιβίωση των Σέρβων στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι φεύγουν καθημερινά «λόγω ανασφάλειας», όπως ανέφερε στο Radio Free Europe.

Επίσης, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε στο Radio Free Europe ότι η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει συντονιστεί με την Ουάσιγκτον σχετικά με την ανακήρυξη της «Πολιτικής Άμυνας» και της «Βόρειας Ταξιαρχίας» ως τρομοκρατικών οργανώσεων.

«Η απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να κηρύξει αυτές τις ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις δεν συντονίστηκε με τις ΗΠΑ και άλλους διεθνείς εταίρους. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να συντονιστεί με τους στενότερους διεθνείς εταίρους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν την πρωταρχική ευθύνη να διασφαλίσουν τη σταθερότητα του Κοσσυφοπεδίου. Καλούμε και πάλι το Κοσσυφοπέδιο να απόσχει από μονομερή βήματα ενώ εργαζόμαστε με όλα τα μέρη για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Radio Free Europe.

Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι, ισχυρίζεται ότι η Πολιτική Άμυνα και η Βόρεια Ταξιαρχία στρατολόγησαν και εκπαίδευσαν τα μέλη τους από σερβικές στρατιωτικές βάσεις για να επιτεθούν σε τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς στο Κοσσυφοπέδιο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ