Η Τουρκία αναλαμβάνει την Προεδρία του ΟΣΕΠ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία ανέλαβε από σήμερα την Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) για 6 μήνες.

Σε γραπτή δήλωση προχώρησε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών για την ανάληψη της Προεδρίας του ΟΣΕΠ.

Αναφέρει ότι η Τουρκία ανέλαβε την Προεδρία του ΟΣΕΠ για 6 μήνες, ο ΟΣΕΠ, ο οποίος ιδρύθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1992 με τις ισχυρές πρωτοβουλίες της Τουρκίας και του οποίου η Μόνιμη Διεθνής Γραμματεία βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, είναι η πιο ολοκληρωμένη περιφερειακή συνεργασία για 13 κράτη μέλη στην ευρεία λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.

«Οι ιδρυτικοί στόχοι του ΟΣΕΠ, που συνίστανται στη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην προώθηση φιλικών και καλής γειτονίας σχέσεων, είναι πιο σημαντικοί από ποτέ ενόψει των προκλήσεων στην περιοχή μας.

Στην Προεδρία του ΟΣΕΠ, προτεραιότητα της χώρας μας θα είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων από κοινού με τα κράτη μέλη για την επιτάχυνση της συνεργασίας στο πλαίσιο των ιδρυτικών αρχών και στόχων του ΟΣΕΠ»,  σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Προσθέτει η τουρκική ανακοίνωση:

«Στην 100ή επέτειο της Δημοκρατίας μας, αναλαμβάνουμε την Προεδρία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (ΟΟΣΕΠ). Είμαστε έτοιμοι για μια ενεργό προεδρία που θα συμβάλει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία, η οποία έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική σήμερα στην ευρεία λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας».

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) ιδρύθηκε το 1992 ως άτυπη πρωτοβουλία και μετεξελίχθηκε σε διεθνή οικονομικό οργανισμό την 1.5.1999. Στον ΟΣΕΠ συμμετέχουν 12 κράτη της ευρύτερης περιοχής του Ευξείνου Πόντου (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία και Τουρκία).

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ