Λιβύη: Οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη εξοργίζουν την κυβέρνηση και τη Βουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η έκκληση του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη, Ρίτσαρντ Νόρλαντ, να σταματήσουν οι απειλές για τη διακοπή της εξαγωγής πετρελαίου, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που είναι διορίστηκε από το λιβυκό κοινοβούλιο, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Σήμερα, Σάββατο, ο επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης που διορίστηκε από το λιβυκό κοινοβούλιο, Οσάμα Χαμάντ, αντέδρασε στις εκκλήσεις του Αμερικανού πρέσβη, υπεραμυνόμενος τη θέση του, λέγοντας ότι «η απειλή για παύση των εξαγωγών πετρελαίου έγινε προκειμένου να διατηρηθούν τα έσοδα στα χέρια του κράτους και να σταματήσουν οι καταχρήσεις».

Ο Χαμάντ είπε, σε tweet που ανάρτησε στο Twitter σήμερα, Σάββατο, ότι «ο πραγματικός κίνδυνος δεν είναι να σταματήσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο ή να σταματήσουν οι εξαγωγές τους, όσο ο κίνδυνος της κλοπής και της σπατάλης των εσόδων υπό τη διεθνή αιγίδα».

Και πρόσθεσε: «Τον προτρέπω να μην κάνει δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης χωρίς να  έχει ενημέρωση ή να γνωρίζει την αλήθεια του θέματος, καθώς αυτό θεωρείται κατάφωρη παρέμβαση στις υποθέσεις του λιβυκού κράτους. Είναι σαφές ότι αυτές οι δηλώσεις βασίζονται στην υποστήριξη σε ένα κόμμα που επωφελείται από τη σπατάλη των χρημάτων του λαού, ελλείψει ενός σωστού και διαφανούς μηχανισμού διαχείρισης εσόδων από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο».

Ο Χαμάντ κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ «να σεβαστεί την κυριαρχία της λιβυκής δικαιοσύνης και να μην ανακατευτεί με οποιοδήποτε μέρος και να μην δίδει προτεραιότητα στα εξωτερικά συμφέροντα έναντι των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του λιβυκού λαού».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Επιτροπής Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο λιβυκό κοινοβούλιο, Ίσα αλ Αραΐμπι, εξέφρασε σήμερα Σάββατο την αποδοκιμασία για τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, θεωρώντας τες κατάφωρη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Ο αλ Αραΐμπι είπε, σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι «αυτό που απασχολεί μόνο τον Αμερικανό πρέσβη είναι η συνέχιση της ροής φυσικού αερίου και πετρελαίου χωρίς να εξετάζει τα δεινά του λαού της  Λιβύης, αφού δεν εξετάζει τη διαφθορά της απερχόμενης κυβέρνησης της Τρίπολης με επικεφαλής τον Αμπντούλ Χαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.

Ο Αλ-Αραΐμπι επιβεβαίωσε την απόρριψή του για οποιαδήποτε παρέμβαση στο ζήτημα της διακοπής της ροής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Γιατί είναι εσωτερική υπόθεση της Λιβύης.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ είχε καλέσει, σε tweet μέσω του λογαριασμού της πρεσβείας την Παρασκευή, «οι Λίβυοι ηγέτες να θέσουν σε εφαρμογή έναν ολοκληρωμένο μηχανισμό για τον έλεγχο των εσόδων από το πετρέλαιο ως εποικοδομητικό τρόπο για την αντιμετώπιση των παραπόνων σχετικά με την κατανομή των εσόδων και για την καθιέρωση διαφάνειας χωρίς κίνδυνο  για την ακεραιότητα της οικονομίας της Λιβύης».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κάλεσε τους ηγέτες της Λιβύης να μείνουν μακριά από τις απειλές, ότι θα σταματήσουν τις εξαγωγές κάτι που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη λιβυκή οικονομία.

Erem News

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ