Άλλη μια νύχτα χάους στην Γαλλία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αποκλιμάκωση της έντασης στη Γαλλία «βλέπει» ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανιάν, κάνοντας λόγο για μια πιο «ήρεμη» νύχτα, την πέμπτη μετά τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ από πυρά αστυνομικού, ωστόσο οι συγκρούσεις και οι λεηλασίες συνεχίστηκαν σε Λυών, Μασσαλία και Μονπελιέ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε πάνω από 719 συλλήψεις σε όλη τη χώρα μέσα στο βράδυ, σε μια «πιο ήσυχη» σε σύγκριση με τις προηγούμενες νύχτες που πέρασε η Γαλλία υπογράμμισε Ζεράλντ Νταρμανέν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποφασιστική δράση της γαλλικής αστυνομίας.

Μετά την κηδεία του 17χρονου Ναέλ, ο οποίος σκοτώθηκε την Τρίτη από πυρά αστυνομικού στη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου, άρχισαν να φαίνονται σημάδια εκτόνωσης της έντασης.

Στο αρχηγείο της αστυνομίας η Μπορν

Μέχρι τις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν βρισκόταν στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Παρίσι, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, σύμφωνα με το BFMTV.

Συλλήψεων συνέχεια…

Στη Μασσαλία, όπου τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια και λεηλασίες, οι δυνάμεις ασφαλείας απέτρεψαν σήμερα την επανάληψη του ίδιου σκηνικού. Προσήχθησαν 65 ύποπτοι, ενώ αναφέρθηκαν δύο τραυματισμοί αστυνομικών.

franceepeisodia 1

Με φρούριο έμοιαζε το Παρίσι, όπου η αστυνομία προχώρησε σε 126 προσαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εσωτερικών. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων, αποτρέποντας συγκεντρώσεις για τις οποίες υπήρχαν εκκλήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

francepolice222

Μικρές ομάδες μαυροφορεμένων νεαρών παρέμειναν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να προκληθούν έκτροπα.

francepolice111

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέβαλε το ταξίδι του στη Γερμανία, όπου επρόκειτο μεταβεί απόψε και να παραμείνει μέχρι την Τρίτη, εξαιτίας των ταραχών που συγκλονίζουν τη Γαλλία με αφορμή τον θάνατο του 17χρονου. Στα τέλη Μαρτίου είχε ματαιωθεί η επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία του βασιλιά Καρόλου Γ’ της Βρετανίας, εξαιτίας της κοινωνικής αναταραχής που συνδεόταν με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Φυλακή στους γονείς των ανηλίκων συλληφθέντων

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ερίν Ντιπόν Μορέτι ανέφερε ότι η πλειοψηφία των συλληφθέντων είναι ανήλικοι και ότι οι γονείς των διαδηλωτών μπορεί να αντιμετωπίσουν ποινικές ευθύνες. Ειδικότερα με ανακοινώσεις που έκανε το βράδυ του Σαββάτου προειδοποίησε τους γονείς των ανηλίκων με 2 χρόνια φυλακή και πρόστιμο 30.00 ευρώ στην περίπτωση που τα παιδιά τους συλληφθούν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων!

franceeee

Όσον αφορά στις ζημιές που προκλήθηκαν από τη βία που ξέσπασε στη Γαλλία τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του υπουργείου Εσωτερικών, χθες τραυματίστηκαν 45 αστυνομικοί και χωροφύλακες,πυρπολήθηκαν 577 οχήματα και 74 κτίρια, ενώ καταγράφηκαν 871 πυρκαγιές σε δρόμους.

france1212

Κηδεύτηκε ο Ναέλ

Χθες σε κλίμα οδύνης έγινε η κηδεία του νεαρού σε κοιμητήριο στο προάστιο Ναντέρ του Παρισιού, παρουσία της μητέρας του και της γιαγιάς του 17χρονου Ναέλ, ενώ εκατοντάδες άνθρωποι στέκονταν κατά μήκος του δρόμου για να αποτίσουν φόρο τιμής στη σορό του έφηβου που δολοφονήθηκε από τα πυρά αστυνομικού.

Οι δικηγόροι της μητέρας του Ναέλ ζήτησαν από τα μέσα ενημέρωσης να μείνουν μακριά από το σημείο και να σεβαστούν τον πόνο της οικογένειας, όπως και έγινε.

kideianael00

Ταραχές και στο Βέλγιο

Αναταραχές ξέσπασαν και στο Βέλγιο, καθώς τεράστιοι αριθμοί μεταναστών αρχίζουν να λεηλατούν και να καίνε την πόλη.

Η αστυνομία κινητοποιεί τεράστιες εφεδρείες για να προσπαθήσει να καταπνίξει την εξέγερση εν τη γενέσει, αλλά φαίνεται ότι ένα άλλο κράτος της ΕΕ πρόκειται να τυλιχτεί στις φλόγες. Ένα κράτος που μάλιστα εφάρμοσε την ίδια πολιτική με την Γαλλία στο θέμα της μετανάστευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ