Europol: «Ευρωπαϊκό λιμάνι βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο βαρόνων ναρκωτικών»!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κράτος δικαίου στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες κινδυνεύει να υπονομευτεί εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ αποφασίσουν να δώσουν σκληρή απάντησή στην έκρηξη του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, δήλωσε στο POLITICO η επικεφαλής της υπηρεσίας επιβολής του νόμου της ΕΕ.

Η επικεφαλής της Europol Catherine De Bolle είπε ότι η Ευρώπη έχει αντικαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια αγορά-στόχο για τους διεθνείς διακινητές ναρκωτικών και ότι οι αφίξεις ναρκωτικών αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα δύο χρόνια εν μέσω αντίστοιχης αύξησης στην «παραγωγή».

Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση της βίας και της υφέρπουσας διαφθοράς σε πολλά hotspot εμπορίας ναρκωτικών, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αμβέρσας στο Βέλγιο, καθώς εγκληματικές συμμορίες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να διεισδύσουν σε εταιρείες logistics, τοπική κυβέρνηση, ακόμη και στο δικαστικό σύστημα, προειδοποίησε η De Bolle.

“Βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει πιο σημαντική για τους βαρώνους των ναρκωτικών σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ευρωπαϊκές χώρες κυριαρχούν αυτή τη στιγμή”, είπε. «Βλέπουμε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια θα έχουμε αύξηση των ναρκωτικών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχει μεγαλύτερη παραγωγή».

Η προειδοποίηση από την De Bolle, πρώην αρχηγό της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας, έρχεται καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις για το κράτος δικαίου, μεταξύ άλλων σε χώρες οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος μιας βασικής οδού εισαγωγής ναρκωτικών από τη Μέση Ανατολή και όπου το οργανωμένο έγκλημα θεωρείται ευρέως ως συνυφασμένο με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, η De Bolle είπε ότι το επιδεινούμενο πρόβλημα της Ευρώπης με το οργανωμένο έγκλημα που συνδέεται με τα ναρκωτικά δεν είναι μόνο στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Μαστίζει επίσης εύπορους κόμβους στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, από την Αμβέρσα στο Βέλγιο μέχρι το Ρότερνταμ και το Άμστερνταμ στην Ολλανδία, μέχρι το Αμβούργο στη Γερμανία και μικρά λιμάνια στην Ισπανία και τις παράκτιες πόλεις της Σουηδίας.

“Το Ρότερνταμ και η Αμβέρσα είναι πολύ σημαντικά για τις εγκληματικές ομάδες. Αλλά βλέπουμε ότι όσο περισσότερο δουλεύουμε σε μεγάλα λιμάνια, υπάρχουν και μικρότερα λιμάνια, όπως το Αμβούργο ή λιμάνια στην Ισπανία, που είναι πολύ προσοδοφόρα και ενδιαφέροντα για τους διακινητές ναρκωτικών.»

Μια άμεση παρενέργεια των καρτέλ εξαγωγής ναρκωτικών που συνδέουν όπλα με ομάδες μαφίας στην Ευρώπη είναι η αύξηση του βίαιου εγκλήματος. “Αυτό που μας ανησυχεί πραγματικά είναι η αύξηση της βίας. Όχι μόνο η τακτική βία: δολοφονίες επί πληρωμή, βασανιστήρια, εκρήξεις, πραγματικά σκληρή και σκληρή βία με πολλούς νεκρούς”.

Πράγματι, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν συγκλονιστεί τα τελευταία χρόνια από δολοφονίες «υψηλού προφίλ» από συμμορίες εμπόρων ναρκωτικών. Στην Ολλανδία, της οποίας το λιμάνι του Ρότερνταμ είναι μια βασική είσοδος για τα ναρκωτικά στην Ευρώπη, η θρασύτατη δολοφονία το 2021 ενός εξέχοντος δημοσιογράφου, του Peter R. de Vries, και του δικηγόρου Derk Wiersum το 2019, οδήγησε σε εθνική έρευνα και μια υπόσχεση για ρήξη. κατά των συμμοριών ναρκωτικών.

«Πολύ δύσκολη κατάσταση»

Στο Βέλγιο, την έδρα των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, η δολοφονία ενός 11χρονου κοριτσιού σε βία που σχετίζεται με ναρκωτικά νωρίτερα φέτος στην Αμβέρσα προκάλεσε παρόμοια κατακραυγή, ενώ η αστυνομία πέρυσι αποκάλυψε σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Vincent Van. Quickenborne, οδηγώντας σε ενισχυμένη ασφάλεια για αυτόν. «Πολύ ανησυχητικό αλλά προβλέψιμο», αντέδρασε ο Μπαρτ Ντε Βέβερ, ο δεξιός δήμαρχος της Αμβέρσας, εκείνη την εποχή.

Συναγερμός κρούει επίσης στη Σουηδία, την Ισπανία και τη Γερμανία, όπου η De Bolle είπε ότι το λιμάνι του Αμβούργου έχει γίνει βασικός προορισμός για διακινητές. Το πρόβλημα για τους ηγέτες της ΕΕ είναι ότι σε καθένα από αυτά τα καυτά σημεία, οι διακινητές σταδιακά εξαφανίζουν το κράτος δικαίου διαφθείροντας τους εργαζομένους στον τομέα της εφοδιαστικής, αναλαμβάνοντας συστήματα πληροφορικής, διεισδύοντας στην τοπική κυβέρνηση, ακόμη και στα δικαστήρια και την αστυνομία.

Ευρωπαϊκό λιμάνι ελέγχεται πλήρως από μεγαλέμπορο ναρκωτικών

«Ανακαλύψαμε ένα λιμάνι όπου όλοι ήταν διεφθαρμένοι. Εάν εγκαταλείψουμε ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις όπου οι εγκληματίες αναλαμβάνουν την εξουσία”, είπε η De Bolle, αρνούμενη να κατονομάσει το λιμάνι.

»Οι συμμορίες ναρκωτικών διεισδύουν στις κοινωνίες μας… Θέλουν να αποφασίζουν για μεγάλα ζητήματα στην κοινωνία μας. Χρειαζόμαστε αυτό να είναι προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια εάν θέλουμε να σώσουμε και να προστατέψουμε τις ευάλωτες ομάδες.»

Αν και η Ευρώπη δεν είναι τόσο γεμάτη από τη φαιντανύλη, ένα εξαιρετικά ισχυρό συνθετικό οπιοειδές που ευθύνεται για έναν τεράστιο αριθμό θανάτων από υπερβολική δόση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η χρήση της αυξάνεται στην Εσθονία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ).

Αντιμέτωποι με μια επιδεινούμενη κατάσταση, οι ηγέτες της ΕΕ και οι αρχηγοί επιβολής του νόμου εντείνουν τις προσπάθειές τους για την καταπολέμηση της δράσης των συμμοριών. Το 2021, μια τεράστια επιχείρηση που συντονίστηκε σε πολλές χώρες και επικεντρώθηκε σε κρυπτογραφημένα τηλέφωνα οδήγησε σε περίπου 800 συλλήψεις, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη. Και οι ηγέτες έξι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων —Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία— σχημάτισαν έναν συνασπισμό κατά του εγκλήματος για να ανταλλάξουν πληροφορίες και να εργαστούν από κοινού κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Αλλά οι ηγέτες πρέπει να καταστήσουν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ακόμη μεγαλύτερη προτεραιότητα, εάν θέλουν να αποφύγουν την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύστημα, προειδοποίησε η De Bolle.

«Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση», είπε. «Είμαστε πίσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ