Τουρκία και Αίγυπτος αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις: Όλες οι διπλωματικές επιτυχίες της Ελλάδας πετάχτηκαν στα σκουπίδια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τη μία καταστροφή, οδεύουμε στην άλλη. Πριν από λίγο, Τουρκία και Αίγυπτος ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων, σε ανώτατο επίπεδο. Έπειτα από την ακύρωση του East Med, αυτού του ύψιστου εθνικού στόχου για το οποίο είχαμε δουλέψει προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουμε την απεμπόληση της στρατηγικής συμμαχίας με την Αίγυπτο, την οποία εισήγαγε ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με προετοιμασία του πρώην υπουργού άμυνας Πάνου Καμμένου, καθώς η παρούσα κυβέρνηση δεν έπραξε το παραμικρό για να εμποδίσει αυτή την εξέλιξη η οποία διαφαινόταν τα τελευταία τρία χρόνια.

B3738607 9FD7 4B04 A590 A0FD625CD5AF
Η ιστορική επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Αίγυπτο την άνοιξη του 2015

Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν ορίσει από σήμερα πρεσβευτές για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Σε κοινή δήλωση που δημοσίευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών πριν από λίγο, το Κάιρο και η Άγκυρα ανέφεραν ότι η Τουρκία πρότεινε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρεσβευτή της στο Κάιρο και η Αίγυπτος με τη σειρά της όρισε τον Αμρ Ελχαμαμί ως πρεσβευτή της στην Άγκυρα.

«Η άνοδος του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υλοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι πρόεδροι των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Αυτό το βήμα στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντανακλά την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού».

Οι δύο περιφερειακοί αντίπαλοι, που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι σε πολλά περιφερειακά μέτωπα με τους ηγέτες τους να επιτίθενται λεκτικά μεταξύ τους δημόσια, μπήκαν σε μια διαδικασία προσέγγισης το 2020.

Τουρκία και Αίγυπτος έχουν πραγματοποιήσει συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο πολλές φορές το 2023, στέλνοντας επίσης φιλικά μηνύματα μεταξύ τους και διαπραγματεύοντας ανοιχτά την αποκατάσταση πλήρους διπλωματικών σχέσεων.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών από τις δύο πλευρές έχουν συνομιλίες από το 2021, καθώς η Άγκυρα ξεκίνησε μια πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής για την αποκατάσταση των σχέσεων με άλλες περιφερειακές δυνάμεις, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία εκτός από την Αίγυπτο.

Οι προσπάθειες προσέγγισης μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου πήραν κομβική τροπή αφού ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν έδωσαν τα χέρια στο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ στα τέλη του 2022.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μπάνιο. Ο νέος ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης πιθανότατα να τους προσφέρει πετσέτα για να σκουπίσουν τα χέρια τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ