Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας με μόλις 249 ψήφους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής από την Ολομέλεια του Σώματος. Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή του, έχει προτείνει για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής, τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Όπως ορίζει ο Κανονισμός, ο Πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Από τους 300 βουλευτές που ψήφισαν, ο κ.Τασούλας συγκέντρωσε 249 ψήφους, ενώ 51 δήλωσαν «παρών».

Στη Βουλή που είχε προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου, ο κ. Τασούλας είχε αναδειχθεί Πρόεδρος με 270 ψήφους.

  • Δείτε απευθείας:

Με την έναρξη της ειδικής ημερήσιας διάταξης της Ολομέλειας, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης ανέγνωσε στο Σώμα τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής σε σχέση με τη διαδικασία εκλογής και ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής έχει προταθεί ο κ. Κωνσταντίνος Τασούλας.

Από τις μέχρι στιγμής δηλώσεις των βουλευτών, προέκυψε ότι τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση. Τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν «παρών».

Η Ολομέλεια της Βουλής θα συνεδριάσει σε λίγο εκ νέου, προκειμένου να εκλέξει τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς του Σώματος, σύμφωνα με τις προτάσεις των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 6) ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από την τρίτη σε δύναμηΚοινοβουλευτική Ομάδα. Αν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι περισσότερες από τρεις, εκλέγεται ένας αντιπρόεδρος για κάθε επιπλέον Κοινοβουλευτική Ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ