Υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο από το Ισραήλ θα συνδέεται με την Κύπρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ σχεδιάζει να τοποθετήσει υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο μήκους 150 χιλιομέτρων, που θα συνδέει τα δίκτυα της Ευρώπης και των χωρών του Περσικού Κόλπου, θα εκτείνεται κατά μήκος της μεσογειακής ακτής του Ισραήλ από την Ασκελόν στα νότια έως τη Χάιφα στα βόρεια.

Σύμφωνα με την ισραηλινή «times of israel» το Ισραήλ προωθεί σχέδια για την κατασκευή ενός υποθαλάσσιου καλωδίου τροφοδοσίας για την κάλυψη των αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών στο βόρειο και κεντρικό μέρος της χώρας, καθώς και για τη σύνδεση του ηλεκτρικού του δικτύου με αυτά της Ευρώπης και των κρατών του Κόλπου.

Το καλώδιο θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία παράγεται κυρίως στο νότο χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 Προβλέπεται ότι το καλώδιο, το οποίο θα τοποθετηθεί κατά μήκος των ακτών του Ισραήλ, θα συνδέει το ισραηλινό ηλεκτρικό σύστημα με την Ευρώπη μέσω Κύπρου.

Επιπλέον, είναι δυνατή η σύνδεση με τις χώρες του Περσικού Κόλπου μέσω Ιορδανίας και Αιγύπτου. Η υλοποίηση του έργου θα επιτρέψει στο Ισραήλ να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον.

Το μήκος του καλωδίου από την περιοχή Άσκελον έως τη Χάιφα θα είναι περίπου 150 χλμ. Στο πλαίσιο του σχεδιασμού, θα μελετηθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ ηλεκτρικών καλωδίων και αγωγών φυσικού αερίου για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον.

Το έργο αποτελεί μέρος του ευρύτερου οράματος του Υπουργού Ενέργειας και Υποδομών, Ίσραελ Κατζ, να μετατρέψει το Ισραήλ σε ενεργειακή δύναμη και ενεργειακή γέφυρα που συνδέει Ανατολή και Δύση, ενισχύοντας παράλληλα το διεθνές προφίλ του.

«Χαιρετίζω το πρώτο βήμα για την τοποθέτηση ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου κατά μήκος της ακτής του Ισραήλ. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό διασυνοριακό έργο που θα προωθήσει το ισραηλινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και θα βοηθήσει το Ισραήλ να γίνει μια ενεργειακή δύναμη.

 Το καλώδιο είναι ένα σημαντικό μέρος του εθνικού σχεδίου ενέργειας και υποδομής, το οποίο θα παρουσιάσω τις επόμενες εβδομάδες, για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη σύνδεση του ηλεκτρικού δικτύου του Ισραήλ με την Ευρώπη, την Αίγυπτο , την Ιορδανία και τα κράτη του Κόλπου.

Αυτό το βήμα θα συμβάλει στην περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών.

 Η ιδέα για το έργο προέκυψε μετά την επίσκεψη του Katz στη Γαλλία τον Ιούνιο, όπου επισκέφτηκε το υποβρύχιο ηλεκτρικό καλώδιο IFA-2 που περνά κάτω από τη Μάγχη μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ