Πώς οι ΗΠΑ, απέτρεψαν την κατάσχεση του ελληνόκτητου τάνκερ Richmond Voyager που δέχτηκε πυρά από τους Ιρανούς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάσχεσης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, με τους Ιρανούς να ανοίγουν πυρκατά του Richmond Voyager, ενός ελληνόκτητου, αλλά υπό αμερικανική διαχείριση τάνκερ (από τη Chevron σύμφωνα με το maritime-executive.com), κοντά στις ακτές του Ομάν.

Και τα δύο αυτά περιστατικά συνέβησαν σε διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές του Ομάν, όπως ανακοίνωσε ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για όλη την ομάδα, ειδικά για την  εξαιρετική προσπάθεια του πληρώματος του USS McFaul, για την άμεση ανταπόκριση και αποτροπή άλλης μιας κατάσχεσης», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα πλοήγησης σε αυτά τα κρίσιμα ύδατα», πρόσθεσε.

«Το ιρανικό ναυτικό έκανε όντως προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα», δήλωσε νωρίτερα ο διοικητής Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου, χωρίς να δώσει εκείνη τη στιγμή περισσότερες λεπτομέρειες. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απάντησε αμέσως και απέτρεψε αυτές τις κατασχέσεις», σχολίασε.

Στόχος η Chevron;

Από το 2021, το Ιράν έχει παρενοχλήσει, επιτεθεί ή κατασχέσει, σχεδόν 20 εμπορικά πλοία με διεθνή σημαία, αποτελώντας σαφή απειλή για την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.

Αν είχε επιτυχία, θα ήταν το δεύτερο περιστατικό στο οποίο Ιρανοί προσέγγισαν πλοίο που εκμεταλλεύεται η Chevron, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν στοχεύουν όντως τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τον Απρίλιο, το Ιράν κατέλαβε το τάνκερ Advantage Sweet, το οποίο λειτουργούσε υπό ναύλωση στη Chevron. Οι Ιρανοί κατηγόρησαν το δεξαμενόπλοιο ότι χτύπησε αλιευτικά και δεν σταμάτησε. Ήταν τότε το δεύτεροτάνκερ που καταλάμβαναν μέσα σε λίγες ημέρες, με το άλλο να είναι το ελληνόκτητο VLCC  Niovi.

  • Αμερικανικό drone τράβηξε βίντεο του ιρανικού πλοίου να πυροβολεί κατά του Richmond Voyager:

Το χρονικό

Αρχικά, ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο πλησίασε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό σκάφος αναχώρησε μόνο όταν έφτασε εκεί το αμερικανικό αντιτορπιλικόκατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74).

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper(drone) και P-8 Poseidon.

Τρεις ώρες αργότερα, ο 5ος Στόλος έλαβε κλήση κινδύνου από το δεξαμενόπλοιο Richmond Voyager (με σημαία από Μπαχάμες), ελληνικής ιδιοκτησίας και αμερικανικής διαχείρισης, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μιλίων από την ακτή του Μουσκάτ, στο Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα προς την Αραβική Θάλασσα.

Ένα άλλο σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου από το Richmond Voyager, ενώ έκανε σήμα στο τάνκερ να σταματήσει.

nb oman iran tanker greek

Το USS McFaul κατεύθυνε πορεία προς το τάνκερ με τη μέγιστη ταχύτητα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του 5ου Στόλου, καθώς το εμπορικό πλοίο συνέχιζε τη διέλευση του. Πριν από την άφιξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού, οι Ιρανοί εξαπέλυσαν συνεχείς ριπές τόσο από φορητά όπλα, όσο και από όπλα του πληρώματος.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ή σημαντικές ζημιές στο Richmond Voyager, ωστόσο, αρκετές σφαίρες έπληξαν το κύτος του πλοίου κοντά σε χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έφυγε όταν έφτασε εκεί το USS McFaul.

Η δήλωση της Chevron

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Chevron είπε ότι ένα περιστατικό στο Ομάν αφορούσε το Richmond Voyager, ένα μεγάλο μεταφορέα αργού πετρελαίου που διαχειρίζεται η εταιρεία. «Το πλήρωμα στο πλοίο είναι ασφαλές», επεσήμανε η αμερικανική εταιρεία.

Ένας εκπρόσωπος της Chevron διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει απώλεια ζωής, τραυματισμός ή απώλεια περιορισμού» στο Richmond Voyager.

«Το πλοίο λειτουργεί κανονικά. Η ασφάλεια του πληρώματος μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι από τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παρουσία των πλοίων και των αεροσκαφών τους που περιπολούν στα Στενά του Ορμούζ και κάνουν rotation με εταίρους, μετά από μια μεγάλη αύξηση στις κατασχέσεις εμπορικών πλοίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ