Οι Ιρανοί υποστηρίζουν πως είχαν δικαστική εντολή για να καταλάβουν το ελληνόκτητο πλοίο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε δήλωση σχετικά με το περιστατικό της προσπάθειας κατάληψης του ελληνόκτητου πλοίου χθες, στον κόλπο του Ομάν προχώρησε τελικά το Ιράν.

Μετά τη «σιγή ιχθύος» που είχε κρατήσει από την στιγμή του περιστατικού για αρκετές ώρες ανακοίνωσε σήμερα πως πως είχε δικαστική εντολή για να κατασχέσει το δεξαμενόπλοιο  επειδή είχε συγκρουστεί με ένα ιρανικό σκάφος.

Ωστόσο, οι συγκεκριμένες αιτιολογίες που χρησιμοποιεί το Ιράν φαίνεται πως αποτελούν μέρος της τακτικής τους καθώς δεν τις χρησιμοποιούν για πρώτη φορά.

Τον περασμένο Απρίλιο είχαν προχωρήσει στην κατάσχεση ενός άλλου πλοίου, του  «Advantage Sweet» με την δικαιολογία ότι είχε χτυπήσει αλιευτικά και δεν σταμάτησε.

Το Richmond Voyager, ένα ελληνόκτητο πετρελαιοφόρο με σημαία από τις Μπαχάμες, είχε συγκρουσθεί με ένα ιρανικό σκάφος και το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε δικαστική εντολή να το συλλάβει, μετέδωσε το Δίκτυο Ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRINN) επικαλούμενο το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας και Διάσωσης της Επαρχία Χορμοζγκάν του Ιράν.

Τo αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως έστειλε το πυραυλοφόρο αντιτορπιλικό USS McFaul για να απαντήσει σε έκκληση για βοήθεια από το Richmond Voyager στα ανοικτά της ακτής του Ομάν, στα διεθνή ύδατα. Πρόσθεσε πως οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από το δεξαμενόπλοιο να σταματήσει και άνοιξαν πυρ, όμως το ιρανικό πολεμικό σκάφος έφυγε όταν έφθασε το McFaul.

Το Ιράν ανακοίνωσε πως η σύγκρουση του Richmond Voyager με ένα ιρανικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα προκάλεσε τον τραυματισμό πέντε ανθρώπων, ενώ το ιρανικό σκάφος έβαλε νερά, και πως το δεξαμενόπλοιο δεν σταμάτησε μετά τη σύγκρουση. Ο ιδιοκτήτης του ιρανικού πλοίου ζήτησε τη σύλληψη του δεξαμενοπλοίου, μετέδωσε το IRINN.

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, η οποία διαχειρίζεται το Richmond Voyager, ανακοίνωσε πως το πλήρωμά του είναι ασφαλές και πως το σκάφος συνεχίζει κανονικά τον πλου.

Τι συνέβη

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ απέτρεψαν δύο απόπειρες κατάσχεσης εμπορικών δεξαμενόπλοιων από το ιρανικό ναυτικό, με τους Ιρανούς να ανοίγουν πυρκατά του Richmond Voyager, ενός ελληνόκτητου, αλλά υπό αμερικανική διαχείριση τάνκερ (από τη Chevron σύμφωνα με το maritime-executive.com), κοντά στις ακτές του Ομάν.

Και τα δύο αυτά περιστατικά συνέβησαν σε διεθνή ύδατα κοντά στις ακτές του Ομάν, όπως ανακοίνωσε ο 5ος Στόλος των ΗΠΑ.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο περήφανος για όλη την ομάδα, ειδικά για την  εξαιρετική προσπάθεια του πληρώματος του USS McFaul, για την άμεση ανταπόκριση και αποτροπή άλλης μιας κατάσχεσης», δήλωσε ο αντιναύαρχος Μπραντ Κούπερ, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ, του 5ου Στόλου και των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Παραμένουμε σε επαγρύπνηση και έτοιμοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα πλοήγησης σε αυτά τα κρίσιμα ύδατα», πρόσθεσε.

«Το ιρανικό ναυτικό έκανε όντως προσπάθειες να καταλάβει εμπορικά δεξαμενόπλοια που διέρχονται νόμιμα από τα διεθνή ύδατα», δήλωσε νωρίτερα ο διοικητής Τιμ Χόκινς, εκπρόσωπος του 5ου Στόλου, χωρίς να δώσει εκείνη τη στιγμή περισσότερες λεπτομέρειες. «Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ απάντησε αμέσως και απέτρεψε αυτές τις κατασχέσεις», σχολίασε.

Στόχος η Chevron;

Από το 2021, το Ιράν έχει παρενοχλήσει, επιτεθεί ή κατασχέσει, σχεδόν 20 εμπορικά πλοία με διεθνή σημαία, αποτελώντας σαφή απειλή για την περιφερειακή θαλάσσια ασφάλεια και την παγκόσμια οικονομία.

Αν είχε επιτυχία, θα ήταν το δεύτερο περιστατικό στο οποίο Ιρανοί προσέγγισαν πλοίο που εκμεταλλεύεται η Chevron, αν και δεν είναι ακόμη σαφές εάν στοχεύουν όντως τη συγκεκριμένη εταιρεία.

Τον Απρίλιο, το Ιράν κατέλαβε το τάνκερ Advantage Sweet, το οποίο λειτουργούσε υπό ναύλωση στη Chevron. Οι Ιρανοί κατηγόρησαν το δεξαμενόπλοιο ότι χτύπησε αλιευτικά και δεν σταμάτησε. Ήταν τότε το δεύτεροτάνκερ που καταλάμβαναν μέσα σε λίγες ημέρες, με το άλλο να είναι το ελληνόκτητο VLCC  Niovi.

Το χρονικό

Αρχικά, ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο πλησίασε το πετρελαιοφόρο TRF Moss με σημαία Νήσων Μάρσαλ σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο του Ομάν. Το ιρανικό σκάφος αναχώρησε μόνο όταν έφτασε εκεί το αμερικανικό αντιτορπιλικόκατευθυνόμενων πυραύλων USS McFaul (DDG 74).

Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέπτυξε μέσα επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας MQ-9 Reaper(drone) και P-8 Poseidon.

Τρεις ώρες αργότερα, ο 5ος Στόλος έλαβε κλήση κινδύνου από το δεξαμενόπλοιο Richmond Voyager (με σημαία από Μπαχάμες), ελληνικής ιδιοκτησίας και αμερικανικής διαχείρισης, ενώ το πλοίο βρισκόταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 20 μιλίων από την ακτή του Μουσκάτ, στο Ομάν και διέσχιζε διεθνή ύδατα προς την Αραβική Θάλασσα.

Ένα άλλο σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού είχε πλησιάσει σε απόσταση ενός μιλίου από το Richmond Voyager, ενώ έκανε σήμα στο τάνκερ να σταματήσει.

nb oman iran tanker greek

Το USS McFaul κατεύθυνε πορεία προς το τάνκερ με τη μέγιστη ταχύτητα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του 5ου Στόλου, καθώς το εμπορικό πλοίο συνέχιζε τη διέλευση του. Πριν από την άφιξη του αμερικανικού αντιτορπιλικού, οι Ιρανοί εξαπέλυσαν συνεχείς ριπές τόσο από φορητά όπλα, όσο και από όπλα του πληρώματος.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν θύματα ή σημαντικές ζημιές στο Richmond Voyager, ωστόσο, αρκετές σφαίρες έπληξαν το κύτος του πλοίου κοντά σε χώρους διαβίωσης του πληρώματος. Το σκάφος του ιρανικού πολεμικού ναυτικού έφυγε όταν έφτασε εκεί το USS McFaul.

Η δήλωση της Chevron

Ο πετρελαϊκός γίγαντας Chevron είπε ότι ένα περιστατικό στο Ομάν αφορούσε το Richmond Voyager, ένα μεγάλο μεταφορέα αργού πετρελαίου που διαχειρίζεται η εταιρεία. «Το πλήρωμα στο πλοίο είναι ασφαλές», επεσήμανε η αμερικανική εταιρεία.

Ένας εκπρόσωπος της Chevron διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει απώλεια ζωής, τραυματισμός ή απώλεια περιορισμού» στο Richmond Voyager.

«Το πλοίο λειτουργεί κανονικά. Η ασφάλεια του πληρώματος μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», πρόσθεσε.

Θυμίζουμε ότι από τον Μάιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αύξησαν την παρουσία των πλοίων και των αεροσκαφών τους που περιπολούν στα Στενά του Ορμούζ και κάνουν rotation με εταίρους, μετά από μια μεγάλη αύξηση στις κατασχέσειςεμπορικών πλοίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ