Λεσβος: Πεθανε στην παραλια περιμένοντας το ασθενοφόρο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ και οι μεγάλες ελλείψεις στη διακομιδή ασθενών, έχουν δημιουργήσει ένα θανατηφόρο σπιράλ το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να αλλάξει, καθώς οι υπευθυνο-ανεύθυνοι αντί να πάρουν σοβαρές αποφάσεις για την ενίσχυση του κρίσιμου αυτού κέντρου για τη δημόσια υγεία, κάνουν τις… μοδίστρες με μπαλώματα.

Μετά την τραγική κατάληξη που είχε πρόσφατα η ιστορία με τον 52χρονο οδοντίατρο στο Περιστέρι, μια νέα υπόθεση έρχεται στο φως, αυτή τη φορά στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλει η Κομματική Οργάνωση Βάσης Υγείας Λέσβου του ΚΚΕ, μια λουόμενη στην παραλία του Γαββαθά έχασε τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν στην παραλία και ξεψύχησε, καθώς το ασθενοφόρο που κλήθηκε, έπρεπε να φτάσει στο σημείο από την Καλλονή, η οποία βρίσκεται περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά!

Όταν τελικά μεταφέρθηκε μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, στο Κέντρο Υγείας Άντισσας (σ.σ. το οποίο καλύπτει ουσιαστικά το όλο το ανατολικό τμήμα του νησιού), διαπιστώθηκε απλώς ο θάνατός της.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, χρειάζονταν διακομιδή άλλα δύο επείγοντα περιστατικά στην ευρύτερη περιοχή του ΚΥ Άντισσας, αλλά αυτό ήταν ακάλυπτο, αφού δεν επαρκούν οι οδηγοίγια τις βάρδιες, με αποτέλεσμα το μισό νησί να μένει χωρίς κάλυψη αν χρειαστεί ασθενοφόρο το οποίο θα φτάσει από Μυτιλήνη (περίπου 75χλμ. μακριά).

  • Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ακόμη μια φορά ένας νεκρός έρχεται, με το χειρότερο τρόπο, να μας υπενθυμίσει τις τραγικές ελλείψεις στη διακομιδή ασθενών στο νησί μας.

Μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της να περιμένει στην παραλία του Γαβαθά το ασθενοφόρο που ερχόταν από Καλλονή!!! και απλώς να διαπιστώνεται ο θάνατός της όταν έφτασε στο ΚΥ Αντισσας. Παράλληλα άλλα δύο επείγοντα περιστατικά στην περιοχή του ΚΥ Άντισσας χρειαζόταν διακομιδή. Αλλά το ΚΥ  ήταν ακάλυπτο καθώς δεν επαρκούν οι οδηγοί για να καλυφθούν οι βάρδιες!!!

Αποτέλεσμα το μισό νησί ακάλυπτο για ώρες περιμένοντας, αν χρειαστεί, ασθενοφόρο από Μυτιλήνη.

Από καιρό επισημαίνουμε την ανάγκη κάλυψης ΟΛΩΝ των βαρδιών με μόνιμους, εκπαιδευμένους  διασώστες ΟΧΙ ΜΟΝΟ στα υπάρχοντα σημεία- σταθμούς του ΕΚΑΒ και τα ΚΥ αλλά και δημιουργία ή και επαναλειτουργία των Κέντρων εφημέρευσης με νοσηλευτές, γιατρούς, διασώστες σε απομακρυσμένα σημεία όπως Ερεσό, Μόλυβο, Μανταμάδο (μέχρι τη λειτουργία του ΚΥ).

Καταγγέλλουμε την  πολιτική της κυβέρνησης που είναι συνέχεια της πολιτικής που ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις  που αντιμετωπίζουν τα ζητήματα υγείας του λαού μας σαν κόστος όφελος. Είναι επικίνδυνοι οι χειρισμοί της κυβέρνησης, που προσπαθεί με μπαλώματα από στρατό και πυροσβεστική να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες για επείγουσα διακομιδή των ασθενών.

Απαιτούμε άμεση κάλυψη ΟΛΩΝ των αναγκών με ΜΟΝΙΜΟΥΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ διασώστες, νοσηλευτές, και γιατρούς.

Δεν θα ανεχτούμε άλλο θάνατο.

Εμείς επιλέγουμε τη ζωή και για αυτή θα παλέψουμε μέσα από τα σωματεία μας, τις επιτροπές αγώνα.

Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι μπροστά σ’ αυτό τον αγώνα».

«Ρωσική ρουλέτα»

Για το τραγικό περιστατικό μίλησε στο stonisi.gr ο γιατρός και πρώην αντιδήμαρχος, Μιχάλης Ρούσσης ο οποίος στάθηκε στις ελλείψεις του Κέντρου Υγείας Άντισσας και χαρακτήρισε τις εφημερίες των γιατρών «ρωσική ρουλέτα»!

«Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ την έφερε στο Κέντρο Υγείας μετά από πολύ ώρα και ήταν νεκρή.Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, αν θα είχε σωθεί σε περίπτωση που πήγαινε στην παραλία το δικό μας ασθενοφόρο νωρίτερα αν είχαμε οδηγό βάρδιας. Σε κάθε περίπτωση θα ακολουθούσαμε το πρωτόκολλο που προβλέπει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε περιστατικά πνιγμού τουλάχιστον για μισή ώραΠοτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη βάρδια σου. Αν θα έχεις ένα ή δύο σοβαρά περιστατικά, αν θα έχεις τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό. Δυστυχώς έτσι όπως έχει η κατάσταση μένουν 9-10 κενές βάρδιες οδηγών ασθενοφόρων ακάλυπτες το μήνα και σε περίπτωση ανάγκης το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ έρχεται σε 2 ώρες από Μυτιλήνη και σε 1,5 ώρα αν βρίσκεται Καλλονή. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι ανάγκες είναι πολύ αυξημένες χρειαζόμαστε όχι μία αλλά δύο βάρδιες σε οδηγούς ασθενοφόρων διότι η κίνηση είναι αυξημένη και συμβαίνουν πολλά έκτακτα περιστατικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ