Αδιανόητες εργασιακές συνθήκες σε τουρισμό και επισιτισμό – «Εργαζόμενοι λιποθυμούν και μεταφέρονται στο νοσοκομείο»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απίστευτες εργασιακές συνθήκες στον τουρισμό και επισιτισμό τις οποίες ενισχύουν οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον κλάδο. Στο περιθώριο της περιφερειακής σύσκεψης στα Χανιά με τη συμμετοχή των σωματείων από όλη την Κρήτη, τονίστηκε ότι φέτος οι εργασιακές σχέσεις βιώνουν μια πρωτοφανή εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα.

Έγινε δε αναφορά σε μη ανεκτές καταστάσεις, με απλήρωτη υπερωριακή εργασία, καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, μη εφαρμογή συμβάσεων και συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό κ. Γιώργος Χότζογλου είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εργασιακές σχέσεις φέτος στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, βιώνουν μια απίστευτη εργοδοτική αυθαιρεσία και παραβατικότητα. Δυστυχώς θα θέλαμε πάρα πολύ να επικαλεστούμε ότι είναι μεμονωμένα περιστατικά κι ότι είναι μειοψηφία στον κλάδο, αλλά πολλές μειοψηφίες μαζί, φτιάχνουν στο τέλος μια πλειοψηφία».

Η επανέναρξη μετά την πανδημία βρήκε τον κλάδο με περίπου 50.000 λιγότερους εργαζόμενους και με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αποδυναμωμένους, με αποτέλεσμα η εργοδοτική παραβατικότητα να χτυπά κόκκινο.

Σημαντικό ποσοστό εργαζομένων στράφηκε σε άλλα επαγγέλματα ενώ επαγγελματίες μάγειρες έφυγαν στο εξωτερικό. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του κ. Χότζογλου, σε ξενοδοχεία χωρών όπως η Πορτογαλία και η Κροατία. «Αν μπεις σε ένα ξενοδοχείο και πεις καλημέρα, δυνατά θα σου απαντήσουν σίγουρα πάνω από δέκα άτομα».

«Κύμα παραιτήσεων»

Συνδικαλιστές του κλάδου μίλησαν για κύμα παραιτήσεων εργαζομένων που προσελήφθησαν τους μήνες Μάιο και Ιούνιο λόγω των εξαντλητικών ωραρίων και της καταστρατήγησης των κλαδικών συμβάσεων.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Κώστας Νικολιδάκης περιέγραψε με μελανά χρώματα το σκηνικό που διαμορφώνεται στο Ρέθυμνο. «Εκεί που η κυβέρνηση πανηγύριζε ότι θα πνιγούμε από τον τουρισμό, δυστυχώς καθημερινά συνάδελφοι που δεν μπορούν να αντέξουν την υπερεργασία παραιτούνται, δεν πληρώνονται όπως πρέπει, δουλεύουν επτά ημέρες τη βδομάδα, παραιτούνται ο ένας πίσω απ’ τον άλλον, λιποθυμούν, μεταφέρονται στο νοσοκομείο», σημείωσε.

Αλλά και ο κ. Μανόλης Μπαμιάκης, πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Χανιά, είπε πως το φετινό καλοκαίρι «επτακόσια άτομα κάτω των 18 ετών θα δουλέψουν στον επισιτισμό τουρισμό. Ποιος θα ελέγξει αν τηρούνται τα ωράρια; Φοβάμαι ότι κι αυτά τα παιδιά θα απογοητευτούν και δεν θα συνεχίσουν».

Εκατοντάδες είναι οι καταγγελίες σε καθημερινή βάση στα σωματεία τουρισμού και επισιτισμού της χώρας, πολλές φορές για συνθήκες εργασίας απάνθρωπες. «Καμαριέρες που τις βάζανε σε άδειες πισίνες να τρίβουν τα πλακάκια για να έρθουν τα βυτιοφόρα να τις γεμίσουν, λαντζιέρηδες και μάγειρες να λιποθυμάνε από την υπερκόπωση γιατί είναι μήνες χωρίς ρεπό στα νησιά του Αιγαίου» είπε ανάμεσα στα άλλα παραδείγματα που έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού.

Όλα αυτά, την ώρα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι σχεδόν ανύπαρκτοι. Ο κ. Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου και αντιπρόεδρος στην ομοσπονδία, μίλησε για ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους. «Δεν γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι τόσο από το σώμα επιθεώρησης εργασίας αλλά και από το περιφερειακό ελεγκτικό κέντρο» τόνισε.

Στην ανάγκη στήριξης του κλάδου μέσα από συγκεκριμένες παραμβάσεις και πρωτοβουλίες, στάθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουρισμού Επισιτισμού κ. Δημήτρης Κουτούκης. «Ζητάμε εφαρμογή της κλαδικής σύμβασης ξενοδοχοϋπαλλήλων και των τοπικών που έχουν κηρυχτεί ως υποχρεωτικές και στο επόμενο διάστημα κοιτάζουμε να κηρυχτεί και των Χανίων. Να τηρείται, να εφαρμόζεται. Κάτι που δεν γίνεται».

Στην περιφερειακή σύσκεψη των σωματείων του τουρισμού – επισιτισμού παρουσία του προεδρείου της πανελλήνιας ομοσπονδίας, τέθηκε το πλαίσιο διεκδικήσεων που θα τεθεί στο νέο υπουργό Εργασίας. Κύρια αιτήματα είναι η επαναφορά του επιδόματος ανεργίας στους πέντε μήνες και η επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία.

neakriti.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ