Ελπίδες για ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρά τις συνεχείς ανατιμήσεις στα  υλικά και τις πρώτες ύλες, σε τσιμέντα, ξυλεία και χάλυβα,  η οικοδομή αντιστέκεται δίνοντας ελπίδες για ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, ενός τομέα, που στηρίζει με μοναδικό τρόπο την εθνική μας οικονομία.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Τα οικοδομικά υλικά παρουσιάζουν συνεχή ανατιμητική πορεία, σε υψηλό βαθμό, απο το 2021 μέχρι σήμερα.

Μπετόν, μπετόβεργες, άμμος, ξυλεία και χάλυβας σημείωσαν το 2023 ανατιμήσεις, μεσοσταθμικά στο 8,9%, αύξηση μικρότερη  ωστόσο σε σε σχέση με το 2022, που ήταν στο +10,2%.

Συνολικώς το κόστος κατασκευής νέων κτηρίων αυξήθηκε απο το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατα 8,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σύμφωνα με τον Γενικό Δείκτη Τιμών  Κόστους κατασκευής Νέων Κτηρίων και Κατοικιών της ΕΛΣΤΑΤ.

Η οικοδομική δραστηριότητα παρ’ ολα αυτά, εμφανίζει δυναμικές τάσεις κυρίως στην κατασκευή καινούργιων κτισμάτων, συνήθως πολυκατοικιών στον αστικό ιστό, αφού μέσα στους πρώτους μήνες του χρόνου εκδόθηκαν πάνω απο 2.500 οικοδομικές άδειες οι οποίες στην ουσία αφορούν έργα που καλύπτουν οικοδομές πάνω απο 600 .000 τ.μ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο, απο την ίδια πηγ,ή ότι σε σχέση με την περίοδο 2021-2022, η οικοδομική δραστηριότητα το 2022 – 2023 παρουσίασε αύξηση κατα 6,8%, προσφέροντας τα μέγιστα στη μείωση του δείκτη ανεργίας στη χώρα μας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ