500 μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ φεύγουν από την Κεντρική Αφρική για τη Λιβύη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τοπική εφημερίδα της  Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας- CAR, «Obangui Medias», αποκάλυψε ότι περίπου 500 μισθοφόροι της ρωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ είναι πιθανό να εγκαταλείψουν την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και να μετακινηθούν στη Λιβύη.

Αυτό ανέφερε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Nova, που επικαλείται την «Obangui Medias» της CAR, οι αναχωρήσεις άρχισαν τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και συνεχίζονται μέχρι τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνδρες του Γεβγκένι Πριγκόζιν, του ιδρυτή της Ομάδας Βάγκνερ, εγκατέλειψαν διάφορες τοποθεσίες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, κυρίως το Moen Sido, μια πόλη στα σύνορα με το Τσαντ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος δεν δίνει πληροφορίες για τον αριθμό των παραστρατιωτικών που έχουν πράγματι φύγει, αλλά επικαλείται δυτικές πηγές που λένε ότι τουλάχιστον 500 άνδρες έφυγαν από την CAR για να ταξιδέψουν στη Λιβύη, ως ενδιάμεση στάση ,πριν φτάσουν τελικά στη Λευκορωσία.

Η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι μισθοφόροι της Ομάδας Βάγκνερ εξακολουθούν να είναι παρόντες στην υποσαχάρια αφρικανική χώρα με περίπου χίλιους μαχητές, καθώς η ομάδα έχει καταλάβει, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», τουλάχιστον 47 στρατιωτικές τοποθεσίες τους τελευταίους μήνες.

Η αποχώρηση από την CAR ακολουθεί την κρίση που προκλήθηκε με την υποκίνηση των ανδρών του Πριγκόζιν τον Ιούνιο εναντίον των τακτικών ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας, με μια πιθανή απόπειρα πραξικοπήματος που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή με μια συμφωνία με τη μεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέμενε την ενσωμάτωση μισθοφόρων  στον ρωσικό στρατό.

Στις 26 Ιουνίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι οι μαχητές της Βάγκνερ θα συνεχίσουν να επιχειρούν στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι Ρώσοι παραστρατιωτικοί εκτελούν τη λειτουργία των επίσημων εκπαιδευτών.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να στείλει τον ειδικό απεσταλμένο του στη Βεγγάζη, την πρωτεύουσα της περιοχής της Κυρηναϊκής στην ανατολική Λιβύη, για να συζητήσει με τον αρχηγό του μονομερώς ανακηρυχθέντος Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, τις «ανησυχίες» του για την κατάσταση που αντιμετωπίζει η ιδιωτική παραστρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ.

 Στον απόηχο της ένοπλης διαμάχης στις 24 Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου Λίβυου αξιωματούχου στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, το Κρεμλίνο σκοπεύει να καθησυχάσει τον Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ελέγχει μια τεράστια περιοχή στην ανατολική Λιβύη, ότι περισσότεροι από 2.000 μαχητές και τεχνικοί από την Βάγκνερ θα παραμείνουν στη χώρα.

Ο Λίβυος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Ρώσος απεσταλμένος διαβεβαίωσε τον Χάφταρ ότι «δεν θα υπάρξουν προβλήματα: μπορεί να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στην κορυφή, αλλά ο μηχανισμός θα παραμείνει ο ίδιος: μαχητές στο πεδίο, επιχειρηματίες στο Ντουμπάι, επαφές και πόροι για Λιβύη».

Επιπλέον, σύμφωνα με ειδικούς, η πιθανή αναχώρηση των μισθοφόρων της Ομάδας Βάγνερ από την Αφρική δεν θα ήταν επιθυμητή, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει ο Πούτιν στη γεωπολιτική επιρροή της Μόσχας στην ήπειρο, ειδικά στη Λιβύη.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ