Εντυπωσιακο αρχαιολογικό εύρημα στη Ρωμη κατά τη διάρκεια εργασιών στην πλατεία Augusto Imperatore

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ανακάλυψη γνωστοποίησε μέσω Τwitter ο δήμαρχος της πόλης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο οποίος έγραψε σε μήνυμά του πως «η Ρώμη συνεχίζει να μας προσφέρει πολύτιμα στοιχεία από το παρελθόν της».

«Ένα υπέροχο και άθικτο μαρμάρινο κεφάλι βρέθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών στην πλατεία Augusto Imperatore», σημείωσε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι τώρα οι αρχαιολόγοι και οι αναστηλωτές επικεντρώνονται «στον καθαρισμό και στη μελέτη του ευρήματος».

Το εντυπωσιακό κομμάτι, το οποίο εκτιμάται πως αποτελεί τμήμα ενός αγάλματος που απεικονίζει μια γυναικεία θεότητα, ανακαλύφθηκε σε θεμέλιο το οποίο αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την «ανάπλαση του Μαυσωλείου του Αυγούστου και της πλατείας Augusto Imperatore», σημειώνει το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης.

230707123518 02 marble head rome

Από την πλευρά του, ο έφορος του Καπιτωλίου, Κλαούντιο Παρίζι Πρέσιτσε, δήλωσε πως το «νεοανακαλυφθέν κεφάλι, κομψής δεξιοτεχνίας σε ελληνικό μάρμαρο, πιθανότατα ανήκει σε άγαλμα φυσικών διαστάσεων, ίσως της Αφροδίτης».

Εξήγησε δε ότι το κεφάλι αποκαλύφθηκε, άθικτο, στα θεμέλια ενός τείχους ύστερης αρχαιότητας, κάτι που δείχνει ότι ίσως είχε «επαναχρησιμοποιηθεί ως οικοδομικό υλικό».

«Η επαναχρησιμοποίηση έργων γλυπτών, ακόμη και σημαντικής αξίας, ήταν μια πολύ συνηθισμένη πρακτική στον ύστερο Μεσαίωνα, η οποία επέτρεπε, όπως στην περίπτωση αυτή, την επιτυχή διατήρηση σημαντικών έργων τέχνης», πρόσθεσε.

Οι συντηρητές και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα να το αποκαταστήσουν, ενώ στοχεύουν επίσης να προσδιορίσουν την εποχή που φιλοτεχνήθηκε.

Πηγή: CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ