Σαν σήμερα, την 9η Ιουλίου 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός εκτελέστηκε από τους Τούρκους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

9η Ιουλίου σήμερα. Σαν σήμερα, την 9η Ιουλίου 1821, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός εκτελέστηκε από τους Τούρκους.

Αφιερωμένη πρώτα η μέρα αυτή σε όλους τους Ελλαδίτες που συχνότερα τελευταία από ποτέ τολμούν να αρθρώνουν το αδαές και τιποτένιο, «Αφήστε τους μόνους τους τους Κυπραίους» και άλλα παρόμοια.

IMG 6048

Αφιερωμένη επίσης,

(α) Στους αδελφούς Ελλαδίτες που ποτέ δεν έπαψαν να συμπαρίστανται και που πολλοί μάλιστα άφησαν και την τελευταία τους πνοή για το μαρτυρικό αυτό κομμάτι του Ελληνισμού, και
(β) Στους χιλιάδες Έλληνες Κύπριους που έδωσαν το παρόν τους σε κάθε αγώνα της Ελλάδας μας, που τα κόκαλα και οι τάφοι τους σε κάθε γωνιά της ορίζουν σε εμάς τους νεότερους την ανάγκη για εθνική ομόνοια και σύμπνοια.

Την 9η Ιουλίου 1821 λοιπόν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κυπριανός, μέλος της Φιλικής Εταιρείας, εκτελέστηκε. Την ίδια τύχη και μεταξύ άλλων είχαν και 3 μητροπολίτες και 486 προεστοί. Οι σφαγές διήρκεσαν στην Λευκωσία 40 ημέρες.

Οι σφαγές σε όλο το νησί διήρκεσαν μήνες. Μέχρι τον Οκτώβριο το 1821, 42 ιερωμένοι, 6 απ’ αυτούς Επίσκοποι επίσης εκτελέστηκαν. Στην πόλη της Λάρνακας λίγοι Έλληνες παρέμεινα ζωντανοί. Ιστορικοί σημειώνουν πως 62 χωριά εξαφανίστηκαν από τον χάρτη.

Το επικό αριστούργημα του Βασίλη Μιχαηλίδη που επισυνάπτεται, «Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», καταθέτει την Ελληνική ψυχή του Κύπριου. Παράλληλα σκιαγραφείται τόσο ο τότε χαρακτήρας του όσο και τα πάθη του κατά την διάρκεια της Τουρκικής σκλαβιάς.

«Η 9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου», συμπατριώτες, είναι η ανάδειξη της ίδιας της Ρωμιοσύνης, και ταυτόχρονα η ανάδειξη της αέναης πάλης και του καημού του Ελληνισμού της Κύπρου, που κάθε φορά πληρώνει βαρύ φόρο αίματος. Που αν δεν ξυπνήσουμε πάλι θα πληρώσει.

Πρέπει να προσθέσω εδώ κάτι, να το ακούσουν δικοί πολιτικάντηδες, φιλήκοοι των ξένων, αδαείς και τιποτένιοι:

Πιστεύετε πως γνωρίζετε καλά τον Έλληνα Κύπριο αλλά δεν! Ιδέαν δεν έχετε! Μια προσεκτική ματιά στον χάρτη και θα αντιληφθείτε τι πάστα ανθρώπος είναι. Όλοι γύρω μας αλλαξοπίστησαν. Κανένας του δεν ήταν μουσουλμάνος. Έγιναν. Υπέκυψαν. Και εμείς που δεν είμαστε Εβραίοι με τα τρισεκατομμύρια φράγκα, σε ένα λιλιπούτειο νησάκι συχνά ξεχασμένοι και προδομένοι από ομοεθνείς και βάλε επιβιώσαμε. Βρισκόμαστε ακόμα εδώ. Ακρίτες φύλακες του έθνους είμαστε! Σαν ακρίτες φύλακες του έθνους να μας συμπεριφέρεστε! Όχι σαν κλωτσοσκούφι σας. Εθνική σύμπνοια, σχεδιασμός, στρατηγική και σοφία. Διαφορετικά όλοι μας θα χαθούμε!

[Το 📽️ που επισυνάπτεται του ποιήματος του Βασίλη Μιχαηλίδη είναι στην Κυπριακή διάλεκτο. Υπάρχει και μεταφρασμένο, όπως και πολλές άλλες αξιόλογες εκτελέσεις. Ψάξτε το. Αξίζει.]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ