Η Γερμανία χρειάζεται 1,5 εκατομμύριο μετανάστες ετησίως

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αν θέλουμε να έχουμε 400.000 νέους πολίτες κάθε χρόνο και έτσι να διατηρήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων και αν αφαιρέσουμε τον τεράστιο αριθμό όσων φεύγουν από εδώ – η Γερμανία χρειάζεται συνολικά 1,5 εκατομμύριο μετανάστες το χρόνο», λέει η Μόνικα Σνίτζερ/ Monica Schnitzer – καθηγήτρια στα Οικονομικά που κατέχει την Έδρα Συγκριτικής Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilians του Μονάχου.

Μόνο η αυξημένη μετανάστευση μπορεί να είναι θεραπεία για το πρόβλημα της έλλειψης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, τόνισε στην εφημερίδα «Zideutsche Zeitung».

Μην τρομάζετε τους ξένους, ας μην μιλάνε γερμανικά

Η Γερμανία χρειάζεται επειγόντως μια κουλτούρα καλωσορίσματος, πρόσθεσε ο Schnitzer, η οποία είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο αναλύει την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας και συμβουλεύει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Αυτοί οι κορυφαίοι ειδικοί ονομάζονται επίσης Πέντε Σοφοί.

Ο νέος νόμος για τη διευκόλυνση της άφιξης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία, ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα από την Bundestag, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λέει  η  Schnitzer, αλλά επισημαίνει:

«Χρειαζόμαστε ιδρύματα για τους ξένους που δεν θα τους τρομάζουν αλλά θα τους παρέχουν υπηρεσίες. Δεν πρέπει να απαιτούμε από κάθε αλλοδαπό εργαζόμενο να μιλά γερμανικά, αλλά να φροντίζουμε οι εργαζόμενοι που εργάζονται με αλλοδαπούς να μιλούν αγγλικά».

Επενδύστε σε παιδιά και υποδομές…

Η  Schnitzer λέει λοιπόν ότι η Γερμανία πρέπει να επενδύσει περισσότερα στα παιδιά. «Είναι σοκαριστικό το ότι το ένα τέταρτο των μαθητών της τέταρτης δημοτικού δεν μπορεί να διαβάσει καλά», έδειξε μια πρόσφατη έρευνα.

Επιπλέον, οι εταιρείες θα έπρεπε να παρακινήσουν τους μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται, δηλαδή να μην συνταξιοδοτηθούν πρόωρα. Στη Γερμανία, πολλοί δεν θέλουν να εργαστούν μέχρι την ηλικία των 67 ετών, δείχνουν πρόσφατες μελέτες.

Η οικονομολόγος πιστεύει ότι η Γερμανία δεν προοδεύει «όπως θα μπορούσε και θα έπρεπε».

Μεταξύ άλλων, δεν έγινε καμία επένδυση στις απαραίτητες υποδομές, η ψηφιοποίηση υστερεί σημαντικά και η προστασία του κλίματος ξεκίνησε με καθυστέρηση.

Την περασμένη εβδομάδα (27 Ιουνίου), η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία για τη μετανάστευση και τη μετανάστευση από τη Γερμανία για το περασμένο έτος: το 2022 συνολικά  υπήρξαν περίπου 2.666.000 αφίξεις και 1.204.000 αναχωρήσεις καταγράφηκαν στα σύνορα της Γερμανίας, ανεβάζοντας τον αριθμό στην καθαρή μετανάστευση. η χώρα ανήλθε σε 1.462. 000 άτομα.

Αυτό καθιστά τον καθαρό αριθμό μεταναστών το 2022 τον υψηλότερο των τελευταίων 72 ετών από το 1950, αφού αυτά τα στατιστικά στοιχεία έχουν τηρηθεί!

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων, σε πολλές επαρχίες, ορισμένα επαγγέλματα, για παράδειγμα η εργασία σε νηπιαγωγείο, απαιτούν γνώση της γερμανικής γλώσσας στο επίπεδο C1 (προχωρημένο επίπεδο).

Στην κοινοβουλευτική λέσχη του FDP προτείνουν να εγκαταλειφθεί αυτό το αίτημα -λόγω έλλειψης προσωπικού στα νηπιαγωγεία- και λένε ότι οι γλωσσικές δεξιότητες μπορούν να αποκτηθούν και με τη δουλειά.

Αυτή είναι μια από τις ιδέες του εγγράφου που είναι πιθανό να υιοθετήσουν οι φιλελεύθεροι της Bundestag κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, γράφει ο Tagespiegel αναφερόμενος σε ορισμένες άλλες λεπτομέρειες του εγγράφου.

Έτσι, το FDP δηλώνει ότι απαιτείται περισσότερη ευελιξία για την ενσωμάτωση του κατεπειγόντως απαιτούμενου ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στο σύστημα.

Πολλοί μετανάστες κατέχουν κατάλληλα πτυχία ή προσόντα για εργασία στον τομέα της διδασκαλίας: «Αυτά τα προσόντα πρέπει να αναγνωρίζονται πιο απλά, με λιγότερη γραφειοκρατία και ταχύτερα, κατά προτίμηση εντός 60 ημερών».

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ