Ο Κώδικας Τσάκος είναι ένας αρχαίος αιγυπτιακός Κοπτικός πάπυρος, 66 σελίδων, του 300 μ.Χ., περίπου, που περιέχει πρώιμα Γνωστικά κείμενα:
– Το Ευαγγέλιο του Ιούδα- (σελ. 33-58)
– Κείμενο με τον τίτλο «Ιάκωβος» που αποδίδει την Πρώτη Αποκάλυψη Ιακώβου – (σελ. 10-32), Nag Hammadi Codex V
– Απόδοση της Επιστολής Πέτρου προς Φίλιππον – (σελ. 1-9), Nag Hammadi Codex VIII
– Σπάραγμα από το Βιβλίο του Αλλογενούς – (σελ. 59-66), προσωρινός τίτλος. Με το όνομα αλλογενής περιγράφεται ο Σηθ, ο γιος του Αδάμ και της Εύας.
Η σημαντικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι περιέχει το πρώτο γνωστό σωζόμενο αντίγραφο του Ευαγγελίου του Ιούδα, ένα κείμενο που χαρακτηρίστηκε αίρεση από την πρώιμη χριστιανική εκκλησία και κρύφτηκε για 1700 χρόνια πριν από την επανακάλυψή του.
Ο κώδικας ανακαλύφθηκε στην Ελ Μίνυα της Αιγύπτου, στη δεκαετία του 1970, αλλά δεν εξετάστηκε, ούτε μεταφράστηκε, έως το 20012, όταν η ιδιοκτήτριά του, Frieda Nussberger-Tchacos, το παρέδωσε στο ίδρυμα αρχαίας τέχνης Μαικήνας (Maecenas Foundation for Ancient Art), στη Βασιλεία της Ελβετίας.
Πήρε το όνομά του από τον Δημάρατο Τσάκο, πατέρα της δωρήτριας, που παρέδωσε το χειρόγραφο τον Σεπτέμβριο του 2000.
Τον Απρίλιο του 2006 δημοσιεύθηκε η πλήρης μετάφραση του κειμένου, με εκτεταμένες αναφορές, (National Geographic Society), The Gospel Of Judas (ISBN 1-4262-0042-0, Απρίλιος 2006). Το National Geographic έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση και συντήρηση του κώδικα.