Δεν κάλεσαν σε κατάθεση μάρτυρα-κλειδί για την υπόθεση βιασμού της 12χρονης στον Κολωνο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσθηση και έντονο προβληματισμό προκαλούν οι καταγγελίες των δικηγόρων της 12χρονης από τον Κολωνό, που έπεσε θύμα μαστροπείας και βιασμών, με «εγκέφαλο» τον Ηλία Μίχο.

Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή των δικηγόρων του κοριτσιού, Ασπασίας Ταραχοπούλου και Αντωνίας Λεγάκη, τονίστηκε μεταξύ άλλων τα ελλιπή μέτρα προστασίας του κοριτσιού που έχει καταγγείλει απειλές και επιθέσεις κατά την διάρκεια των καταθέσεών της όπου αναγνώριζε πρόσωπα παιδοβιαστών, αλλά και η επίμονη άρνηση των αρχών στις εκκλήσεις της 12χρονης να δει τη μητέρα της.

«Το κράτος δεν έχει φροντίσει το ανήλικο παιδί, ψυχολογικά και οικονομικά. Έχουν παραβιαστεί όλα τα δικαιώματα του παιδιού, δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα. Δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα, ώστε αργότερα να πάει το παιδί στο σχολείο του, να μην είναι δακτυλοδεικτούμενο. Λειτουργεί σαν τιμωρία η απαγόρευση επικοινωνίας με την μητέρα του, χωρίς αιτιολογία και νομικό έρεισμα» κατήγγειλε η κ. Ταραχοπούλου, σύμφωνα με την ΕΡΤ και τόνισε:

«Από την αρχή της υπόθεσης έως σήμερα, το παιδί έχει δει δύο φορές τη μητέρα του. Μία στις αρχές, μετά την πρώτη κατάθεση και στην τελευταία κατάθεση (19/6), την είδε για δέκα λεπτά. Έχουμε καταθέσει στον επόπτη εισαγγελέα των φυλακών από 10 Μαΐου δεν έχουμε απάντηση, έχουμε απευθυνθεί στο Συνήγορο του πολίτη, έχουν κάνει πολλές ενέργειες, αλλά ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση. Ενώ υπάρχει παιδοψυχιατρική έκθεση από δημόσιο νοσοκομείο ότι το παιδί πρέπει να βλέπει τη μάνα του και θα του κάνει καλό. Η μόνη στήριξη που έχει το παιδί είναι ότι βλέπει την παιδοψυχίατρο μια φορά την εβδομάδα, 50χλμ μακριά. Ελλιπέστατο μέτρο, χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση με τόσο βαριά τραύματα που κουβαλάει».

Παράλληλα, η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη κατήγγειλε την ελλιπή φύλαξη της 12χρονης και έκανε λόγο για «διακοσμητική» φρούρηση. «Ο φρουρός μένει στο σπίτι ακόμα και όταν φεύγει από το σπίτι το παιδί» ανέφερε. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μάρτυρας-κλειδί για την υπόθεση, που συνδέεται με το κύκλωμα μαστροπείας, δεν έχει κληθεί να δώσει κατάθεση.

«Το παιδί είχε αναφέρει τον οίκο ανοχής στην οδό Κασσανδρας, στον Πολωνό και πρόσφατα κατηγορήθηκε άνθρωπος σε κύκλωμα μαστροπείας από αυτόν τον οίκο ανοχής. Οι Κολομβιανές (από το κύκλωμα μαστροπείας) έχουν καταθέσει ότι το παιδί λέει ψέματα, ότι το παιδί δεν τον πήγαιναν σε αυτό τον οίκο ανοχής. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, όταν αυτό το πρόσωπο ήταν γνωστό στις αρχές για μαστροπεία από 2013 και στην υπόθεση της Ηλιούπολης, γιατί η αστυνομία και η ανάκριση δεν άκουσε το παιδί; Δεν πρόσεξε το παιδί; Γιατί οι αρχές μέχρι τώρα, ενώ ήταν γνωστό το πρόσωπο που εκμεταλλευόταν αυτόν τον οίκο ανοχής και είχε αναγνωριστεί ο οίκος από το παιδί, δεν κλήθηκε ποτέ να καταθέσει; Το μήνυμα που εκπέμπει η Πολιτεία είναι να μη μιλάτε γιατί δε θα καταφέρετε τίποτα περισσότερο», ανέφερε η δικηγόρος.

Από πλευράς του ο παιδοψυχίατρος και επικεφαλής της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Πρόνοιας στο Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, Γιώργος Νικολαΐδης σχολίασε: «Το σύστημα έχει αποτύχει». Όπως πρόσθεσε: «τις επόμενες μέρες θα καταθέσουμε πόρισμα προς την πολιτεία για εξάλειψη παραδοξοτήτων».

Ο Θοδωρής Μεγαλοοικονόμου, ψυχίατρος, μέλος της επιτροπής αλληλεγγύης σημείωσε: «Η πολιτεία είναι αυτή που έπρεπε να έχει εποπτεία της οικογένειας. Μιλάμε για τελείως διεφθαρμένο κρατικό μηχανισμό και τα πληρώνει η συγκεκριμένη οικογένεια. Η μητέρα με την υποψία ότι πιθανώς μπορεί να ευθύνεται, μένει μέσα στη φυλακή. Καμία απολύτως βοήθεια στην οικογένεια από τον κρατικό μηχανισμό. Κατηγορήθηκε η μητέρα ως αποδιοπομπαίος τράγος. Ενώ γνωρίζουμε για την ύπαρξη ενός κυκλώματος, τα ρίξαμε όλα στη μητέρα που την προφυλακίσαμε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ