Πληρώνουμε τρεις φορές ακριβότερα τα απορρυπαντικά από τη Σουηδία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκαλούν οι ιδιαίτερα υψηλές τιμές των απορρυπαντικών που πωλούνται στα ράφια των Σούπερ Μάρκετ στην Ελλάδα.

    • Γράφει ο Νίκος Τσιαμτσίκας

Σύμφωνα με σχετική έρευνα που ξεκίνησε από τις αρχές του 2023, προκύπτει ότι τ’ απορρυπαντικά ρούχων, πωλούνται στη χώρα μας, από τις ίδιες πολυεθνικές εταιρείες, τρείς και παραπάνω φορές ακριβότερα, σε σχέση με την φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη.

Δύο είναι όλες κι όλες οι πολυεθνικές εταιρείες (P&G  – Unilever) που κρατούν στα χέρια τους την αγορά απορρυπαντικών στην Ελλάδα συνολικώς κατά 66% του μεριδίου της αγοράς.

Το υπόλοιπο 34% το έχουν μικρότερες εταιρείες και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των αλυσίδων του λιανεμπορίου.

Έτσι απλά, απορρυπαντικά σε σκόνη όπως το SKIP, το  PERSIL και το OMO πωλούνται στην Ελλάδα προς 0,46 ευρώ η μεζούρα, δηλαδή 361% ακριβότερα απ’ ότι στη Σουηδία, όπου προσφέρονται προς 0,15 ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και με συγκεκριμένα υγρά απορρυπαντικά πολυεθνικών εταιρειών, τα οποία διαπιστώθηκε ότι πωλούνται στην Ελλάδα τρείς φορές ακριβότερα, σε σχέση με την Ιρλανδία, χωρίς σ’ αυτό να συμβάλλει καν ο υψηλός δείκτης φορολογίας στη χώρα μας.

Η μείωση πάντως του ΦΠΑ σε αγαθά πρώτης ανάγκης είναι σίγουρο οτι θα έριχνε τις λιανικές τιμές, προς όφελος του καλαθιού της νοικοκυράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ