Κάλεσμα σε εκγρηγορση απο τον Κικιλια για το κύμα καυσωνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για το επερχόμενο κύμα καύσωνα με την ονομασία «Κλέων» που θα επηρεάσει όλη τη χώρα.

Στη διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό Β. Κικίλια, για το επερχόμενο κύμα καύσωνα, τα συναρμόδια υπουργεία και όλοι οι φορείς που συμμετείχαν ενημερώθηκαν από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για τον καύσωνα και την ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων, κάτι που «δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους πυρκαγιών σε όλη τη χώρα», όπως είπε ο κ. Κικίλιας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν θα απαγορευθεί η κυκλοφορία προσώπων ή οχημάτων σε δασικά οικοσυστήματα, άλση, πάρκα και περιοχές ΝATURA κατά τις ημέρες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση πυρκαγιάς, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας είπε ότι σύμφωνα με την αντίστοιχη τροπολογία, σε περιοχές όπου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς είναι κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού), με απόφαση του οικείου περιφερειάρχη επιτρέπεται η απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA, καθώς και σε δασικά οικοσυστήματα, πάρκα και άλση, για την αποτροπή κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς κατά τις ημέρες με τον αντίστοιχο δείκτη επικινδυνότητας. Ωστόσο, όπως επισήμανε, αυτό θα εξετάζεται μέρα με τη μέρα ανάλογα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και την απόφαση του αρμόδιου περιφερειάρχη.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Κικίλιας, ζήτησε μεταξύ άλλων, την εγρήγορση όλων των φορέων και των πολιτών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το επερχόμενο κύμα καύσωνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Θα ήθελα να ζητήσω μιας και όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εναρμονισμένος για τις ημέρες που έρχονται και οι πολίτες και οι δήμοι και οι περιφέρειες και όλοι οι φορείς να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση η οποία δεν είναι πρωτόγνωρη για τη χώρα μας, για τις μεσογειακές χώρες, αλλά πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε: «Και μία ακόμη παράκληση: σε όλη τη διάρκεια της περιόδου πυροπροστασίας, τη μέγιστη δυνατή ευθύνη όλων μας. Δεν επιτρέπονται, ειδικά αυτές τις μέρες, συμπεριφορές αμέλειας σε ό,τι έχει να κάνει με τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς».

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας ζήτησε προσοχή και προστασία σε όλες τις ευπαθείς ομάδες και τα ζώα συντροφιάς, καθώς και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους και για όλους τους πολίτες λόγω του επερχόμενου καύσωνα που θα επηρεάσει τη χώρα τις επόμενες μέρες. «Αυτό που θα θέλαμε είναι να ζητήσουμε προσοχή και προστασία, πρώτα απ’ όλα για τις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, τα βρέφη, τα ζώα συντροφιάς και ειδική μέριμνα για τους εργαζομένους και για όλους τους πολίτες αυτές τις μέρες που θα αντιμετωπίσουμε έντονα καιρικά φαινόμενα», υπογράμμισε και επισήμανε ότι όλα τα συναρμόδια υπουργεία έχουν κάνει ή θα κάνουν ανακοινώσεις σχετικά με το επερχόμενο κύμα καύσωνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ