Άγρια λιτότητα για το 2024 στην ευρωζώνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν την Πέμπτη να αποσύρουν τα μέτρα ενεργειακής στήριξης στις οικονομίες τους και να χρησιμοποιήσουν τις οικονομίες για να μειώσουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και να βοηθήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζανα περιορίσει τον πληθωρισμό, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης των υπουργών.

Οι υπουργοί θα πουν επίσης ότι απαιτείται σταδιακή, αποφασιστική και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση για την ανοικοδόμηση των δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας μετά τις υψηλές δημόσιες δαπάνες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης των τιμών της ενέργειας. Θα ενημερώσουν επίσης ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Εάν δεν υπάρξουν νέα σοκ στις τιμές της ενέργειας, στη ζώνη του ευρώ θα προσπαθήσουμε να περιορίσουμε τα μέτρα ενεργειακής στήριξης, χρησιμοποιώντας τη σχετική εξοικονόμηση για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων, το συντομότερο δυνατό το 2023 και το 2024», αναφέρεται στο προσχέδιο δήλωσης, που θα εγκριθεί από τους υπουργούς την Πέμπτη.

«Θα επιτύχουμε τον απαραίτητο συνολικό περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό στη ζώνη του ευρώ για το 2024 με την εφαρμογή των δημοσιονομικών συστάσεων από όλα τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ», αναφέρεται ακόμη.

Η δήλωση είναι σύμφωνη με τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, ανεξάρτητου συμβουλευτικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο δήλωσε στα τέλη Ιουνίου ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να σφίξει τη δημοσιονομική πολιτική του χρόνου περισσότερο από ό,τι έχει προγραμματιστεί επί του παρόντος, για να βοηθήσει την ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και αποτρέψει την πολύ υψηλή άνοδο των επιτοκίων.

Ενώ η εξυγίανση έχει ήδη ξεκινήσει, οι επιπτώσεις του επίμονου πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους δανεισμού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για τη μείωση των ελλειμμάτων και των δεικτών χρέους με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει το προσχέδιο δήλωσης.

«Μια στρατηγική αποφασιστικής, σταδιακής και ρεαλιστικής δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι δικαιολογημένη για την ενίσχυση της βιωσιμότητας, για την ανοικοδόμηση δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας για την επίτευξη υψηλότερης βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται ότι «ταυτόχρονα η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων…παραμένει ουσιαστικός στόχος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ