Κήρυξη «παγκοσμίου οικονομικού πολέμου» η απόφαση της Κίνας για απαγόρευση εξαγωγών συγκεκριμένων μετάλλων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα απαγορεύει την εξαγωγή σπάνιων μετάλλων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή εξελιγμένων εξαρτημάτων, επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφάλειας».

Η Κίνα φέρεται να αποφάσισε την απαγόρευση των εξαγωγών μετάλλων σπάνιων γαιών για να διατηρήσει τα πλεονεκτήματα υψηλής τεχνολογίας στη χώρα. Περιορίζοντας τις προμήθειες εξαρτημάτων υψηλής απόδοσης —όπως οι μαγνήτες— στον υπόλοιπο κόσμο, η Κίνα θα μπορούσε να προκαλέσει τριγμούς στις οικονομίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανούς αναλυτές, η πανικόβλητη επίσκεψη της υπουργού οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν στο Πεκίνο, αποσκοπούσε κυρίως στην ανατροπή της απόφασης αυτής, η οποία όντως ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η υπουργός Οικονομικών μετά την επίσκεψη δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θα μελετήσει τις κινεζικές καταγγελίες σχετικά με τους περιορισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια στις εξαγωγές τεχνολογίας των ΗΠΑ και ενδέχεται να «απαντήσει με ανάλογες συνέπειες». Η απειλή αυτή μάλλον σημαίνει πως η απόφαση της Κίνας είναι ειλημμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ