Αιφνίδια κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ιράν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρώσοι διπλωμάτες σε συνάντηση με εκπροσώπους των χωρών του Κόλπου στη Μόσχα άφησαν να εννοηθεί ότι θα αναγνωρίσουν τα αμφισβητούμενα νησιά Big Tomb, Little Tomb και Abu Musa ως νησιά των ΗΑΕ. Το Ιράν εξοργίστηκε και κάλεσε τον Ρώσο πρέσβη στην Τεχεράνη για εξηγήσεις.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ρωσικές προσεγγίσεις στις αραβικές χώρες του Περσικού Κόλπου προκάλεσαν καταιγισμό κριτικής στο Ιράν. Το 2021, η Τεχεράνη έστειλε νότα διαμαρτυρίας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μόνο επειδή ο Περσικός Κόλπος ονομαζόταν Αραβικός Κόλπος σε μία από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης του Κρεμλίνου. Και σήμερα τέθηκε ένα σοβαρότερο ερώτημα: τα αμφισβητούμενα νησιά.

Η Ρωσία, εφαρμόζει στρατηγική αδράνεια και συνεχίζει να προσποιείται ότι είναι ένας παίκτης που κρατά ίσες αποστάσεις στη Μέση Ανατολή, η οποία είναι «πεδίο ουδετερότητας» και αρχίζει να κάνει διάλογο με όλους.

Ωστόσο, η κατάσταση έχει αλλάξει και η εικόνα μιας «αμερόληπτης Μεγάλης Δύναμης» υπονομεύτηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η επακόλουθη απομόνωση της Ρωσίας από τη Δύση την υποχρεώνει να αναζητά νέους τρόπους προσέγγισης ειδικά στα πλούσια κράτη της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράν έχει γίνει ο μοναδικός στρατιωτικός εταίρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πραγματικά στέκεται στο πλευρό της Μόσχας στη σύγκρουση. Είναι λογικό να απαιτεί περισσότερη αλληλεγγύη από τη Ρωσία.

Η κίνηση λοιπόν αυτή της αναγνώρισης των νησιών ως αραβικών, μπορεί να κρατά ανοιχτό το δίαυλο ροής χρήματος που γίνεται μέσω των Εμιράτων, τέτοιο όμως σε κίνδυνο την σχέση με τον κύριο στρατηγικό και στρατιωτικό σύμμαχο της Μόσχας, την δεδομένη στιγμή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ