Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαιτεί την απελευθέρωση του Δημάρχου Χειμάρρας, Φρεντι Μπελερη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με 290 ψήφους υπέρ ενέκρινε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ελληνική τροπολογία για την αποφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, ο οποίος συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 14ης Μαΐου, γράφει αλβανική εφημερίδα.

Την τροπολογία για την «άμεση αποφυλάκιση του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη» και για την «προστασία των περιουσιών της ελληνικής εθνικής μειονότητας», παρουσίασαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το Eurogroup της Αριστεράς στην έκθεση για τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη σύλληψη του νέου δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντη Μπελέρη, παραμονές των τοπικών εκλογών του Μαΐου, του οποίου παραβιάστηκε το τεκμήριο αθωότητας και εμπόδισαν στον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει καθήκοντα, καθώς παραμένει φυλακισμένος.

Υπογραμμίζεται ότι το θέμα αυτό σχετίζεται με τον γενικό σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων, το άλυτο ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή του δήμου και τις κατηγορίες για καταπάτηση από το κράτος στην αιτιολόγηση του την απόφαση έγκρισης των αλλαγών», αναφέρει η τροπολογία των Ελλήνων ευρωβουλευτών.

2 57

 Η τροπολογία υποστηρίχθηκε από τις θέσεις των Ελλήνων βουλευτών όλων των κομμάτων. Οι Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νίκος Παπανδρέου, Γιώργος Κύρτσος και Εμμανουήλ Φράγκος έκαναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις υπέρ του.

Εν τω μεταξύ, επικεφαλής της πρωτοβουλίας του Αριστερού Eurogroup ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου.

Επίσης, στην Ολομέλεια, η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πορτογάλα ευρωβουλευτής Ιζαμπέλ Σάντος, ζήτησε από τους Έλληνες συναδέλφους να σεβαστούν την απόφαση των αλβανικών δικαιοδοτικών οργάνων.

Τους διαβεβαίωσε επίσης ότι τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα θα παρακολουθούν την πρόοδο της δίκης του Μπελέρη.

«Θα ήθελα να επαναλάβω τις ανησυχίες που εξέφρασαν ορισμένοι συνάδελφοι σχετικά με τον δήμαρχο Μπελέρη. Είναι μια υπόθεση που παρακολουθούν τα δικαστικά όργανα της Αλβανίας και εμείς, με τον πιο αυστηρό σεβασμό στη διάκριση των εξουσιών, οφείλουμε να σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ωστόσο, εδώ αφήνω την προσωπική μου εγγύηση σε όλους τους συναδέλφους από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες ότι θα παρακολουθώ προσωπικά την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης και θα φροντίσω να τηρούνται αυστηρά οι αρχές του κράτους δικαίου», είπε η Σάντος.

Gazeta Dita

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ