Το Eurogroup αποφάσισε τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενεργειακής στήριξης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί το γεγονός ότι, κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πιο περιοριστικό δημοσιονομικό προσανατολισμό για το 2024, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης, ενόψει της προετοιμασίας των εθνικών προϋπολογισμών του επόμενου έτους, καθώς αποτελούσε από καιρό «κοινό μυστικό».

«Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τα δημόσια οικονομικά μας, μετά από επτά χρόνια επεκτατικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου. Ωστόσο αυτή η απαραίτητη επεκτατική πολιτική, λόγω των επιπτώσεων πολλών κραδασμών, δημιούργησε επίσης υψηλά χρέη, που τώρα πρέπει οι χώρες της Ευρωζώνης να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Όπως επισημαίνεται στη δήλωση του Eurogroup, ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε για τη δημοσιονομική πολιτική του 2024 ότι στόχος είναι να επιδιωχθεί «μια σταδιακή και ρεαλιστική δημοσιονομική εξυγίανση» που περιλαμβάνει, επίσης, μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα επιτρέπει την αύξηση των επενδύσεων, τόσο μέσω δημόσιων όσο και ιδιωτικών πηγών και της Διευκόλυνσης Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και άλλων μηχανισμών της ΕΕ.

  • Δείτε τις δηλώσεις Ντόναχιου:

Με τη σειρά του, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, εξέφρασε την ικανοποίησή τουπου η δήλωση του Eurogroup είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές συστάσεις που παρουσίασε η Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Τόνισε ότι ο επεκτατικός δημοσιονομικός προσανατολισμός των τελευταίων τριών ετών, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ήταν καθοριστικός για τη στήριξη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ έναντι των κραδασμών της πανδημίας και του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας που αυτό προκάλεσε.

Ωστόσο, τόνισε, ότι παρότι οι οικονομίες της ευρωζώνης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ακόμη υψηλό -αν και μειούμενο- πληθωρισμό, αυξημένο δημόσιο χρέος και υψηλότερα επιτόκια, «απαιτείται πιο περιοριστικός δημοσιονομικός προσανατολισμός για το επόμενο έτος, ιδίως μέσω της σταδιακής κατάργησης των μέτρων ενεργειακής στήριξης». Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει «πολύ ευρεία συμφωνία» σε αυτό. «Εν μέρει, πρόκειται για τη διασφάλιση ότι η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να λειτουργεί παράλληλα με τη νομισματική πολιτική την επόμενη περίοδο», ανέφερε.

Όσον αφορά τις συστάσεις της Επιτροπής για συγκεκριμένες χώρες, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι βαθμονομήθηκαν για να χαράξουν μια πορεία προς την επίτευξη του παραπάνω στόχου, επιδιώκοντας παράλληλα τις κρίσιμες επενδύσεις που απαιτούνται σε τομείς προτεραιοτήτων, όπως η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο Επίτροπος Οικονομίας τόνισε, επίσης, τη σημασία της επίτευξης μιας καλής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους για τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων, λέγοντας ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι το κλειδί για να καταστεί δυνατή η έγκαιρη εφαρμογή των νέων κανόνων για την προετοιμασία των εθνικών προϋπολογισμών για το 2025. «Χρειαζόμαστε ένα σταθερό, αξιόπιστο, προβλέψιμο πλαίσιο για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης και σταθερότητας στην Ευρώπη. Η επίτευξη αυτής της συμφωνίας το φθινόπωρο πρέπει να είναι κοινή μας προτεραιότητα», κατέληξε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

  • Δείτε τις δηλώσεις Τζεντιλόνι:

Χατζηδάκης: Μεταρρυθμίσεις για μια πιο δυναμική οικονομία

«Προχωρούμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να κάνουμε την οικονομία της Ελλάδας ακόμα πιο ανταγωνιστική και δυναμική», δήλωσε από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ήταν μια θετική έκπληξη για την Ευρώπη. Παρουσίασα τις προτεραιότητες της οικονομικής μας ατζέντας στους Ευρωπαίους συναδέλφους μου. Και κατέστησα σαφές ότι είμαστε αποφασισμένοι να κεφαλαιοποιήσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί και ταυτόχρονα να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, για να κάνουμε την οικονομία μας ακόμα πιο ανταγωνιστική, ακόμα πιο δυναμική. Φυσικά, δεσμευόμαστε να συμβάλουμε με πολύ εποικοδομητικό και φιλοευρωπαϊκό τρόπο σε όλες τις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ σχετικά με το μέλλον της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.», ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ