Η Συρία επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω συνοριακής διέλευσης με την Τουρκία για επιπλέον 6 μήνες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο εκπρόσωπος της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μπασάμ αλ Σαμπάγκ, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η Δαμασκός θα επιτρέψει, για 6 μήνες, τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του Bab al-Hawa, του κύριου συνοριακού περάσματος από την Τουρκία σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το καθεστώς, βορειοδυτικά της χώρας.

Ο αλ Σαμπάγκ είπε -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- ότι η Δαμασκός «έλαβε την κυρίαρχη απόφαση να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες τους να χρησιμοποιήσουν το πέρασμα Bab al-Hawa για να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια σε αμάχους που έχουν ανάγκη στη βορειοδυτική Συρία, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με τη συριακή κυβέρνηση για περίοδο 6 μηνών, αρχής γενομένης από τις 13 Ιουλίου».

Η συριακή απόφαση ήρθε μετά από τον Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος δήλωσε ότι εργάζεται για να ενεργοποιήσει εκ νέου τον μηχανισμό για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.

Ο Ντουζάρικ είπε την Πέμπτη ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να παραταθεί η περίοδος του μηχανισμού παροχής βοήθειας, ο οποίος έληξε πριν από δύο ημέρες, για επιπλέον 12 μήνες.

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιεί συναντήσεις και συνομιλίες για το θέμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι προσπάθειές του θα στεφθούν με επιτυχία.

Την περασμένη Τρίτη, η Ρωσία άσκησε βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που επιδιώκει να επεκτείνει τον μηχανισμό για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω των τουρκικών συνόρων.

Al Jazeera

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ