Σάλος με την ανάρτηση του Μακη Τριανταφυλλοπουλου για τους Μεταναστες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ♦ Σύμφωνα τον Νίκο Σαραντάκο, ο όρος «λαθρομετανάστης» δεν καταγράφεται στα ελληνικά πριν από τη δεκαετία του 1990. Η λέξη ωστόσο φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε ήδη από τις αρχές του 20ού αιώνα (περίπου από το 1920), όπως αποδεικνύουν δημοσιεύματα στον τύπο της εποχής, και ότι αναφερόταν στους Έλληνες που έφευγαν για τις ΗΠΑ χωρίς επίσημα χαρτιά και συχνά χωρίς εισιτήριο, κυνηγημένοι από τη φτώχεια (πηγή: Νίκος Σαραντάκος, «Η λαθρομετανάστευσις εις τον λιμένα Πειραιώς», 18.6.2009, προσβάσιμο εδώ).
♦ Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το 1900 μέχρι το 1917 έφυγαν περί τους 450.000 Έλληνες μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ.
♦ «Λαθρομετανάστες» αποκαλούσε τους Έλληνες που πήγαιναν στην Αμερική και ο υπουργός Εργασίας των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα καλούσε τις χώρες προέλευσης να λάβουν μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης και προειδοποιούσε ότι αν δεν γινόταν κάτι τέτοιο τότε οι «λαθρομετανάστες» που εντοπίζονταν στι ΗΠΑ θα εκτοπίζονταν αναγκαστικά πίσω στην πατρίδα τους (πηγή: Δημήτρης Ψαρράς, «Ο παππούς μας ο λαθρομετανάστης», Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 6.2.2011, προσβάσιμο στο εδώ).
♦ Οι Έλληνες που μετανάστευαν μαζικά εκείνη την εποχή υπέφεραν από τον τυχοδιωκτισμό των «πρακτόρων», που είτε τους εκμεταλλεύονταν υφαρπάζοντας επί της ουσίας τις οικονομίες τους είτε τους εξαπατούσαν στέλνοντάς τους σε άλλες περιοχές από εκείνες που είχαν αρχικά συμφωνηθεί. Διάφοροι «πράκτορες» μάλιστα κατηγορήθηκαν μέχρι και για φόνο μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ