Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Κοσσυφοπέδιο: Οι βετεράνοι του πολέμου ζητούν την αποχώρηση του Αλμπίν Κούρτι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Οργάνωση Βετεράνων του Πολέμου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (OVL και UÇK-άδες) ξεκίνησε διαμαρτυρία στην Πρίστινα το Σάββατο κατά του νόμου για τον κατώτατο μισθό.

Ο Μπαϊράμ Κερκένι από το Κέντρο Πόρων για Αγνοουμένους επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν συμπεριέλαβε τους βετεράνους στον νόμο για τον κατώτατο μισθό και έχει προειδοποιήσει για άλλες διαμαρτυρίες.

Ας δείξουμε στην πολιτική ότι δεν τα πάτε καλά, γυρίστε στον κόσμο και αφήστε τα παραμύθια που δεν πουλάνε πια», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σύλλογοι αγωνιστών και βετεράνων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.

«Άλλο ο μισθός και άλλο το επίδομα», λέει ο Κούρτι

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, δήλωσε το Σάββατο ότι υποστηρίζει να δοθούν όσο το δυνατόν περισσότερα επιδόματα στους βετεράνους του τελευταίου πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά τα επιδόματα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι μισθός.

«Ο μισθός είναι για δουλειά, ενώ τα οφέλη είναι η ευγνωμοσύνη της κοινωνίας, που δίνεται στον βετεράνο του πολέμου για τον απελευθερωτικό, νικηφόρο πόλεμο, που είναι η πηγή της ιθαγένειας, της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας μας», είπε ο Κούρτι.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε, λίγες ώρες πριν πραγματοποιηθεί διαμαρτυρία στην Πρίστινα κατά του νόμου για τον κατώτατο μισθό, που εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου, στις 13 Ιουλίου.

Ο νόμος προβλέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 264 μεικτά ευρώ ή 250 καθαρά ευρώ, από 130-170 όπως είναι σήμερα.

«Ζητούν σύνταξη και άτομα κάτω των 50 ετών»

1 172

Η διαμαρτυρία έγινε από την Οργάνωση Βετεράνων του Πολέμου του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, η οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της επειδή τα επιδόματα για τους βετεράνους δεν συνδέονταν με τον κατώτατο μισθό στον νέο νόμο.

Μέχρι το 2017, η σύνταξη των βετεράνων δεν μπορούσε να είναι μικρότερη από τον κατώτατο μισθό στο Κοσσυφοπέδιο, δηλαδή 170 ευρώ. Αυτό, ταυτόχρονα, συνεχίζει να είναι το ποσό που λαμβάνουν.

Ο Κούρτι είπε ότι θα συμμετάσχει σε έναν νέο νόμο για τους βετεράνους, αλλά ότι πρώτα τα γεγονότα πρέπει να είναι σωστά.

«Πιστεύω ότι περισσότεροι από 60 χιλιάδες συμμετείχαν στον απελευθερωτικό πόλεμο, αλλά υπάρχει ένα είδος τριπλασιασμού του αριθμού των βετεράνων. Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να αποκαλούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Οι βετεράνοι, σύμφωνα με τους διοικητές του UÇK, είναι κάπου γύρω στους 20.000, ενώ αν συνυπολογίσουμε και τους συμμετέχοντες, τότε θα είναι κάτι περισσότεροι από 60.000.  Έχουμε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη ως κοινωνία για όλους. Δεν μπορούμε όμως να διαστρεβλώσουμε τον απελευθερωτικό πόλεμο του UÇK».

Ο Κούρτι είπε ότι ελπίζει ότι θα συνεργαστεί με τους συλλόγους που βγήκαν από τον πόλεμο για να διορθώσουν αυτό το ζήτημα και ότι θα δημιουργηθεί η ευκαιρία για τους βετεράνους να εργαστούν.

«Ένας μεγάλος αριθμός βετεράνων του UÇK δεν είναι για συνταξιοδότηση, γιατί είναι νέοι. Οι περισσότεροι δεν είναι καν 50 ετών», είπε ο Κούρτι.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ