Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023

Το Κόσοσβο αγόρασε οπλισμένα τουρκικά drones

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διεθνής ειρηνευτική δύναμη του Κοσόβου υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ (KFOR) προειδοποίησε σήμερα την Πρίστινα, μετά την αγορά οπλισμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Τουρκία, υπενθυμίζοντας ότι μόνο αυτή είναι αρμόδια για την επιτήρηση του εναέριου χώρου της χώρας αυτής.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι ανακοίνωσε ότι παρέλαβε drones TB-2 Bayraktar από την Τουρκία και ανάρτησε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του δίπλα σε αυτά τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη. «Προσθέσαμε στο οπλοστάσιό μας τα μη επανδρωμένα TB-2 Bayraktar που αγοράσαμε από την Τουρκία», έγραψε, διαβεβαιώνοντας ότι «το Κόσοβο είναι πλέον πιο ασφαλές και πάντα υπερήφανο!».

«Όσον αφορά τη χρήση κάθε κατηγορίας δρόνων και τους αντίστοιχους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένων και των TB-2 Bayraktar, η διοίκηση της KFOR έχει την κύρια ευθύνη για τον εναέριο χώρο του Κοσόβου» ανέφερε η ανακοίνωση της KFOR.

Η κοσοβάρικη κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει την ελαφρά οπλισμένη Δύναμη Ασφαλείας του Κοσόβου (KSF), σε τακτικό στρατό με 5.000 άνδρες και 3.000 εφέδρους. Όμως η KFOR παραμένει η βασική αρμόδια για την ασφάλεια της χώρας, έχοντας αναπτύξει 4.500 στρατιώτες από 27 χώρες.

Ο Κούρτι πρόκειται να συναντηθεί αυτήν την εβδομάδας στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ρίξουν την ένταση στις σχέσεις τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ