Ακραίες εικόνες αποκάλυψης στη Δυτική Αττική – Αγωνία για τις αναζωπυρώσεις – Φόβοι για το μέτωπο που κινείται προς Πάρνηθα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Γροθιά» στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες απόλυτης καταστροφής στη Δυτική Αττική όπου οι φλόγες έκαναν στάχτη στο πέρασμά τους σπίτια, αυτοκίνητα και παρθένα δάση.

Περιουσίες πολιτών έγιναν στάχτη, όπως σε φαίνεται και στις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Μάνδρα.

Κάτοικοι προσπαθούν με κουβάδες να σβήσουν τις μικρές εστίες, την ώρα που πυροσβέστες δίνουν μάχη με τον χρόνο για να σωθούν τα Μέγαρα.

Σημειώνεται ότι ο αντιδήμαρχος Μεγαρέων καταγγέλλει από νωρίς ότι σε Κανδήλι και Νέα Ζωή όπου έχει δοθεί εντολή εκκένωσης, δεν εθεάθη κανένα εναέριο μέσο. Ο ίδιος μάλιστα προειδοποιήσε ότι «αν δεν έρθουν τα εναέρια μέσα θα καούν τα Μέγαρα».

Φόβοι για την Πάρνηθα

Η φωτιά που ξεκίνησε στα Δερβενοχώρια έφτασε σε Μάνδρα, Βλυχάδα, Νέα Πέραμο και πλέον απειλεί σπίτια στα Μέγαρα, με την κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου. Μάλιστα επικρατεί αγωνία για το μέτωπο στα Δερβενοχώρια προκειμένου να μην κινηθεί προς την Πάρνηθα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εικόνα σε Κανδήλι και Νέα Πέραμο δείχνει να είναι καλύτερη.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης σε Κανδήλι και Λεωφόρο Καταδρομών, μέσω μηνύματος από το 112. Η κατάσταση στην περιοχή είναι δραματική καθώς η φωτιά βρίσκεται κοντά σε σπίτια και οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν συνεχή μάχη με τις αλλαγές κατεύθυνσης του ανέμου.

Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε Αγία Σωτήρα, Στεφάνη και Οινόη, όπου υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Παράλληλα, η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Καταδρομών και Γερμανικού λόγω της μεγάλης αναζωπύρωσης που παρατηρείται στην περιοχή. Όπως ανακοινώθηκε αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην έξοδο της Αττικής Οδού προς Θριάσιο και Μάνδρα.

Η εν λόγω φωτιά στα Μέγαρα εκτείνεται 4 χιλιόμετρα από τη Νέα Πέραμο, σε ευθεία γραμμή. Πρόκειται για το μέτωπο της κορυφογραμμής Τρικερίου που κατεβαίνει. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση προς του πολίτες της περιοχής να εκκενώσουν αμέσως προς Μέγαρα.

Την ίδια στιγμή, αποκαταστάθηκε η κίνηση στις εξόδους της Αττικής Οδού προς το Θριάσιο και τη Μάνδρα.Νωρίτερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο της Επιδαύρου μέχρι τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Αθήνα.Επιπλέον, στη νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου από τον κόμβο των Αγίων Θεοδώρων μέχρι τον κόμβο της Επιδαύρου στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την Κόρινθο η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από την αριστερή και μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας, ενώ η δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας παραμένει κλειστή.
Διαδοχικές διακοπές κυκλοφορίας σημειώνονται στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας – Θηβών, από το ύψος της Μάνδρας. Και σήμερα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των τρένων προς το Κιάτο. Οι επιβάτες εξυπηρετούνται με λεωφορεία.
Λιπόθυμος στο έδαφος Πυροσβέστης στη Νέα Πέραμο

Στην ώρα της υπεροπροσπάθειας στο χωριό Κανδήλι στην περιοχή της Νέας Περάμου, όπου Πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι έκαναν υπερπροσπάθεια να κρατήσουν τις φλόγες, ένας Πυροσβέστης δεν ένιωσε καλά και κατέρρευσε πέφτοντας λιπόθυμος στο έδαφος δίπλα στο πυροσβεστικό όχημα.

Η εξάντληση και η αποπνικτική ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν φορούσε μάσκα για να προστατευτεί, έφεραν αυτό το απρόοπτο.

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου ευτυχώς διαπιστώθηκε πως δεν είναι κάτι σοβαρό. Από χθες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχουν μεταφερθεί κι άλλοι Πυροσβέστες εκεί, με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των πυκνών καπνών από τις πυρκαγιές.

Μάχη στο Λουτράκι

Στο Λουτράκι η φωτιά κινείται ανατολικά του Αγίου Χαραλάμπους ωστόσο πλέον δεν κινδυνεύουν τα διυλιστήρια και η μονάδα βιοντίζελ που βρίσκονται στην περιοχή.
Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στην κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα που μαίνονται εδώ και λίγα 24ωρα στην χώρα μας κυρίως σε Δερβενοχώρια,Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Λουτράκι αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός το πρωί της Τετάρτης. Πιο αναλυτικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε ότι «τις τελευταίες 48 ώρες η πατρίδα μας είναι αντιμέτωπη με περισσότερες από 123 δασικές πυρκαγιές. Κάποιες εξ αυτών οι τρεις συγκεκριμένα στην Καλλιθέα Λουτρακίου, στον Πάνακτο Βοιωτίας και από χθες το απόγευμα στην κεντρική Ρόδο μεταξύ του Απόλλωνα και των Λάερμων. Οι πιο σημαντικές λοιπόν από τις 123 είναι αυτές».
Για την φωτιά στα Δερβενοχώρια δήλωσε: «Είναι ένα μεγάλο μέτωπο το οποίο αντιμετωπίζουμε στην πυρκαγιά των Δερβενοχωρίων, όπου υπάρχουν κάποια ενεργά μέτωπα και στο ανατολικό κομμάτι προς το Στεφάνι και αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Ένα κομμάτι από την άλλη πλευρά, το δυτικό κομμάτι προς την Βλυχάδα και ένα κομμάτι νοτιοδυτικά της περιοχής της Μάνδρας.Ένεκα της σφοδρότητας του φαινομένου πολλές φορές χρειάστηκε να δώσουμε μηνύματα 112, όπως στη Νέα Ζωή και στον οικισμό του Νέου Πόντου, όπου έπρεπε άμεσα να εκκενωθούν αυτές τις περιοχές για την ασφάλεια των κατοίκων. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι παράλληλα με την αμιγώς πυροσβεστική επιχείρηση, υπάρχουν και προειδοποιητικά μηνύματα ή μηνύματα τα οποία καλούμε τους πολίτες για τη δική τους ασφάλεια να πρέπει να εκκενώσουν μια κατοικημένη περιοχή διότι πλησιάζει απειλητικά η πυρκαγιά. Και επίσης να αναφερθώ και στην άλλη πυρκαγιά, η οποία ξεκίνησε στην Καλλιθέα Λουτρακίου.
Το κομμάτι του ενεργού μετώπου το οποίο απασχολεί αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανατολικά του Αγίου Χαράλαμπου και είναι προς τους Αγίους Θεοδώρους και είναι σε απόσταση ασφαλείας βορείως από τα διυλιστήρια» ανέφερε ο ίδιος αναλυτικά.Σε ερώτηση αν υπήρξαν καθυστερήσεις στην ανταπόκριση των εναέριων μέσων, ο κ. Αρτοποιός, απάντησεότι οι χρόνοι αντίδρασης και απόκρισης είναι συγκεκριμένοι.«Πάντα υπήρχαν εναέρια μέσα στον αέρα από το πρώτο φως μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας. Όταν παίρνει εντολή απογείωσης ένα ελικόπτερο ή ένα αεροσκάφος, δεν μπορεί να πει δεν σηκώνομαι. Πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που δεν θα σηκωθεί, αυτό μπορεί να είναι μια βλάβη ή μια καθήλωση για οποιονδήποτε λόγο, ο οποίος όμως αποδεικνύεται. Πάντα λοιπόν υπήρχαν εναέρια μέσα στον αέρα, πάντα γίνονταν εναέριες επιχειρήσεις παράλληλα με τις επίγειες δυνάμεις. Φυσικά πολλές φορές, παγκοσμίως είναι αυτό ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί, η σφοδρότητα του φαινομένου να ξεπεράσει τις δυνατότητες ενός πυροσβεστικού μηχανισμού και να πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα όπως είναι το 112 προκειμένου να διασωθούν οι πολίτες» εξήγησε ο κ. Αρτοποιός.

Για την φωτιά στον Κουβαρά που ξέσπασε την Δευτέρα δήλωσε πως πρέπει να γίνει συνολική αποτίμηση.

«Όταν μιλάμε για μια πυρκαγιά η οποία διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, πρέπει να το δούμε συνολικά το θέμα. Όταν μια πυρκαγιά στην παγκόσμια πυροσβεστική στρατηγική διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες, είναι μια πυρκαγιά που βεβαίως κάνει υλικές ζημιές αλλά δεν είναι μια σαρωτική καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται επί μακρόν. Αυτό εννοώ συνολικά. Μια πυρκαγιά η οποία διαρκεί 24 ώρες βεβαίως μας απασχολεί, βεβαίως παίρνουμε μέτρα, βεβαίως ο μηχανισμός ενεργοποιείται άμεσα, αλλά είναι μια πυρκαγιά που διαρκεί εικοσιτέσσερις ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι η πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στους δήμους Σαρωνικού και Λαυρεωτικής επεκτάθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν οι εστίες έγκαιρα, ο κ. Αρτοποιός απάντησε δίνοντας συγκεκριμένους χρόνους.

«12:27 εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στον Κουβαρά. 12:28 τα πρώτα οχήματα έλαβαν εντολή μετάβασης στον Κουβαρά. 12:32 τα δύο οχήματα του Κουβαρά ήταν στο σημείο εκείνης της φωτιάς. Και αυτό που λέω αποδεικνύεται με όρους επιχειρησιακούς. Παρακαλώ λοιπόν ποια είναι η καθυστέρηση την οποία επικαλείται κάποιος. Απαντώ με επιχειρησιακούς όρους γιατί όταν επικαλούμαστε την αργοπορία ή την καθυστέρηση κάποιων δυνάμεων, είμαστε εδώ για να πούμε τα επιχειρησιακά δεδομένα έτσι όπως έχουν» τόνισε.

Τέλος, ο κ. Αρτοποιός τόνισε προς τους πολίτες ότι εν μέσω καύσωνα και δύσκολων πυρομετεωρολογικών συνθηκών δεν πρέπει να κάνουμε καμία θερμική εργασία στην ύπαιθρο αυτό τον καιρό, διότι με αυτό τον τρόπο μπορούν να εκδηλωθούν σοβαρές δασικές πυρκαγιές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν το κοινωνικό σύνολο, τις περιουσίες και φυσικά τον δασικό μας πλούτο.

Πήγε, είδε και απήλθε ο Μητσοτάκης – Τι έγινε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας

Χθες Τρίτη, κάθισε περίπου ένα εικοσάλεπτο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) της Πολιτικής Προστασίας, ο άρτι αφιχθείς από τις Βρυξέλλες Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να ενημερωθεί για την πύρινη κόλαση που έχουν δημιουργήσει οι πυρκαγιές στη χώρα μας (με τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησής του…).

Σήμερα, χρειάστηκε να παραμείνει γύρω στα 40 λεπτά στη σύσκεψη στο Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ., όπου ενημερώθηκε από τον αρχηγό και τους επιτελείς του Πυροσβεστικού Σώματος για τις επιχειρήσεις κατάσβεσης και κυρίως για τα μέτωπα στη Δυτική Αττική και τη Ρόδο.

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έγινε «σχεδιασμός για τις επόμενες ημέρες» (σ.σ. να λειτουργεί καλά το 112 δηλαδή;), καθώς όπως επισημαίνουν όλες οι μετεωρολογικές προβλέψεις, αναμένονται ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας.

Στη σύσκεψη, μαζί με την ηγεσία του ΠΣ, συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, οι υφυπουργοί, Βαγγέλης Τουρνάς και Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης και ο γγ Πολιτκής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου. ΠρωτοσελιδαΕιδήσεις

Το προσωπο της ημερας, ο δημοσιογραφος της ΕΡΤ, Γιωργος Κακουσης απαντα για τις κατηγοριες

Σε ανάρτηση του ο δημοσιογράφος Γιώργος Κακούσης αναφερει: Πριν από δύο ημέρες ενημερώθηκα ότι δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί μου, εξαιρουμένου αυτού της μισθοδοσίας μου,...

Βομβες του Κωστα Βαξεβανη για το σκανδαλο με τον Παναγοπουλο και τον δημοσιογραφο της ΕΡΤ

Σε αναρτηση του ο Κωστας Βαξεβανης αναφερει: Έχουμε και λέμε για Παναγοπουλο και (νέο) σκάνδαλο ΚΕΚ🔴Η αμαρτωλή υπόθεση των ΚΕΚ απασχολεί την ερευνα του Documento...

Σια Κοσιωνη: Η συγκινητικη ζωγραφια του γιου της με ευχες για την μητερα του

Μετά από πολυήμερη νοσηλεία επέστρεψα, επιτέλους, ασφαλής και ήρεμη στο σπίτι και την οικογένεια μου. «Υπεύθυνο» για την δοκιμασία που περάσαμε εγώ και οι άνθρωποί...

Η 34χρονη Νικολετα πηγε να αφαιρεσει τις αμυγδαλες της και κατεληξε νεκρη

Οι γονείς αναζητούν δικαίωση για το παιδί τους και καταγγέλλουν ότι έγιναν τραγικά λάθη και παραλείψεις που είχαν σαν αποτέλεσμα η 34χρονη Νικολέτα να...

Η φιλοσοφία του Ηράκλειτου για την ψυχή και το μετά θάνατον

Ο Ηράκλειτος γεννήθηκε στην Έφεσο γύρω στο 535 π.Χ. και ανήκε στην αριστοκρατική οικογένεια των Ανδροκλειδών Ωστόσο, παρότι είχε δικαίωμα στην τοπική βασιλεία, επέλεξε τελικά...

Γιατί η ευτυχία μας ξεφεύγει όταν την κυνηγάμε;

Η ιδέα της ευτυχίας απασχόλησε έντονα φιλοσόφους, πολιτικούς και ποιητές Από τον Διαφωτισμό έως τη ρομαντική αντίδραση, η αναζήτηση της ευτυχίας μοιάζει συχνά με έναν...

Η νεα σειρα του Αλφα με πρωταγωνιστη τον Ανασταση Ροϊλο, Μπαμπα σ´αγαπω ειναι η έκπληξη της χρονιας

Πρεμιερα εκανε χθες το βραδυ η νεα σειρα του Alpha Μπαμπα σ´αγαπω με πρωταγωνιστη τον Ανασταση Ροϊλο Κατά τη γνώμη μου πάντως το σπουδαιότερο μήνυμα...

Ήταν ο Βασιλιάς Μίδας πραγματικός; Τα στοιχεία πίσω από το Χρυσό Άγγιγμα

Ο Βασιλιάς Μίδας κατέχει μία από τις πιο διάσημες θέσεις στην Ελληνική μυθολογία Ο μύθος τον περιγράφει ως τον βασιλιά που μετέτρεπε οτιδήποτε άγγιζε σε...

Ο ανεξιχνίαστος θάνατος του Θουκυδίδη

Ο Θουκυδίδης θεωρείται ένας από τους πιο αξιόπιστους ιστορικούς της αρχαιότητας. Κατέγραψε τον Πελοποννησιακό Πόλεμο με ψυχραιμία και ακρίβεια Μετά την εξορία του, αποφάσισε να επιστρέψει...

Εσβησε αθορυβα στα 79 του χρονια ο επιχειρηματίας θρυλος της νυχτερινης διασκέδασης με τα 47 μαγαζια, Λάκης Ραπτάκης

 Σε ηλικία 79 ετών έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Λάκης Ραπτάκης, ένας από τους «θρύλους» της νυχτερινής διασκέδασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη Σύμφωνα...

Χαλκινο μεταλλιο για τα κοριτσια της εθνικης πολο

Nέες ένδοξες στιγμές από την Εθνική Ομάδα γυναικών στο πόλο. Τα κορίτσια μας νίκησαν την Ιταλία 15-8 και κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα...

Ηλεία: Έσπασε η γέφυρα του Ενιπέα στο Λατζόι, φούσκωσε o Πηνειακος Λάδωνας, «στα δυο» η Πεύκη, κατολισθήσεις στην Αγία Άννα

Η κακοκαιρία βρίσκεται σε εξέλιξη γεγονός που εντείνει την ανησυχία και παράλληλα κάνει επιτακτική την ανάγκη στους πολίτες να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των...

Συγκινησε το πανελληνιο ο Κωστας Μπακογιαννης με οσα εγραψε για την Σια Κοσιωνη

«Η Σία ευτυχώς πήρε, επιτέλους, σήμερα εξιτήριο. Η φωτογραφία είναι από τη ΜΕΘ τις πρώτες, πολύ δύσκολες, ημέρες όταν της μετέφερα όλη την αγάπη που...

Νουμηνία: Η Ιερή Πρώτη Ημέρα του Μήνα στην Αρχαία Ελλάδα

Η Νουμηνία ήταν η πρώτη ημέρα κάθε σεληνιακού μήνα στην Αρχαία Ελλάδα Σήμαινε την εμφάνιση της νέας σελήνης και θεωρούνταν μία από τις πιο ιερές...

Σαλος με την ομαδα Τεχνητης Νοημοσυνης του Αλεξη Τσιπρα

Σε αναρτηση του Αλεξη Τσιπρα διαβαζουμε: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και η Ομάδα Ψηφιακής Πολιτικής, Τεχνητής Νοημοσύνης και Καινοτομίας καταθέτουν στον δημόσιο διάλογο την πρότασή...

Ο Χαρης Ρωμας αποκαλυπτει για το Καφε της Χαρας στον Γιαννη Τσιμιτσελη

Στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Όπου υπάρχει Ελλάδα» στον ΣΚΑΪ ο Χάρης Ρώμας συναντήθηκε με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη στην Καρυά Αργολίδας, το χωριό που έγραψε...

Το Πανάρχαιο Σύμβολο της Τρίαινας του Ποσειδώνα

Το Πανάρχαιο Σύμβολο της τρίαινας του Ποσειδώνα συμβολίζει την τρισυπόστατη θεϊκή αρχή που βλέπουμε στο Ολύμπιο πάνθεον, όπου κυριαρχούν οι τρεις αδελφοί θεοί. Ο...

5 Φλεβάρη του 2020: Εφυγε απο τη ζωη ο Κερκ Ντάγκλας ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς όλων των εποχών

Ο θρύλος της κινηματογραφικής βιομηχανίας των ΗΠΑ, ο σπουδαίος Κερκ Ντάγκλας, απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών, αφήνοντας πιο φτωχό τον κόσμο του θεάματος στις...

Σας ενοχλουν και εσας: Σαλος με τις διαφημισεις με τα κουδουνια που χτυπάνε και τρομαζουν τον κοσμο

Εχουμε γεμισει διαφημισεις που ακουγονται κουδουνια πορτας να χτυπανε Διαφημισεις με εταιρίες που κανουν ντελιβερι και  με εταιρίες που κανουν διαδικτυακες πωλησεις και το κυριο...

Η παράνοια της χρονιάς: Διώκεται διότι ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας

Η παράνοια της χρονιάς: Διώκεται διότι ζήτησε να παρέμβει εισαγγελέας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ