Σερβικές Μυστικές Υπηρεσίες: Οι κρυφές πωλήσεις όπλων της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εξαγωγές της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας στο Κοσσυφοπέδιο συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις στη Σερβία. Οι σερβικές υπηρεσίες πληροφοριών επικεντρώθηκαν σε τουρκικά αμυντικά προϊόντα που εξάγονται στο Κοσσυφοπέδιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έκανε δηλώσεις αντιδρώντας στις εξαγωγές της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο Κοσσυφοπέδιο τον περασμένο μήνα.

 Ο Βούτσιτς είπε σε δήλωσή του: «Οι Τούρκοι έχουν οπλίσει σοβαρά το Κοσσυφοπέδιο. Τους έδωσαν αντιαρματικά βλήματα, οβίδες, Bayraktar TB2. Τα έχουν όλα αυτά τώρα».

Μετά τις δηλώσεις Βούτσιτς, οι Σέρβοι γραφειοκράτες συνεχίζουν τις αναφορές τους για το θέμα. Ο Νεμάνια Στάροβιτς, υφυπουργός στο Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας, έκανε διαφορετική δήλωση για το θέμα.

Είπε χαρακτηριστικά ο Στάροβιτς, «οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία παρείχε στο Κοσσυφοπέδιο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2, αντιαρματικά συστήματα, OMTAS, όλμους και πολλούς διαφορετικούς τύπους όπλων.

 «Δώσαμε σημείωμα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη. Επικοινωνώντας με την Τουρκία μέσω όλων των διαύλων επικοινωνίας, εκφράζουμε ότι αυτό είναι απαράδεκτο.

 Η Άγκυρα απάντησε ότι αυτα δεν είναι επιχορηγήσεις, αλλά πωλήσεις, ωστόσο αυτό είναι αδύνατο, γιατί το Κόσοβο δεν έχει ποσά τέτοια που να αγοράζει πολεμικό υλικό».

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε η τουρκική ιστοσελίδα Savunma Sanayist από αμυντικές πηγές,  τα προϊόντα αμυντικής βιομηχανίας που προμηθεύει η Τουρκία στο Κοσσυφοπέδιο δεν αποτελούν επιχορηγήσεις αλλά αναφέρονται ως εξαγωγές.

 Όμως το (τουρκικό) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατά καιρούς αποφασίζει να κάνει δωρεές όπλων στον στρατό μιας χώρας. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα προϊόντα που προμηθεύτηκε το Κοσσυφοπέδιο είναι νέας παραγωγής (δηλαδή είχαν παραγγελθεί).

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, το Κοσσυφοπέδιο προμηθεύεται αμυντικά εφόδια από την Τουρκία σε χαμηλούς αριθμούς αλλά με πολλές επιλογές.

Τι όπλα μεταφέρθηκαν στο Κόσοβο

2 92

Πύραυλος OMTAS του Στρατού του Κοσσυφοπεδίου

Μεταξύ των προϊόντων τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που προμηθεύτηκε ο Στρατός του Κοσσυφοπεδίου ξεχωρίζουν: το  επιθετικό Bayraktar TB2, ο αντιαρματικός πύραυλος OMTAS, το αυτόματο οπλικό σύστημα όλμων ALKAR 120 mm, το Tactical Wheeled Armored Vehicle VURAN και ορισμένα οπλικά συστήματα με κάννη.

Ο τομέας της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας συνεχίζει τις εξαγωγές του στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ