Βαγδάτη: Ιρακινοί διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στη Σουηδική Πρεσβεία τα ξημερώματα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οργισμένοι Ιρακινοί διαδηλωτές εισέβαλαν στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη τα ξημερώματα της Πέμπτης, σκαρφαλώνοντας στους τοίχους της και πυρπολώντας την, πριν από μια συγκέντρωση στη Σουηδία μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία της οποίας η οργάνωση σκοπεύει να κάψει ένα αντίγραφο του ιερού Κορανίου.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν, όπως λένε, την απόφαση των σουηδικών αρχών να επιτρέψουν σήμερα, Πέμπτη, μια διαδήλωση μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, κατά την οποία θα καεί αντίγραφο του Ιερού Κορανίου.

Σχολιάζοντας το περιστατικό, το ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Ιράκ καταδικάζει «με τον πιο έντονο τρόπο το περιστατικό πυρπόλησης της Πρεσβείας του Βασιλείου της Σουηδίας στη Βαγδάτη».

3 32

Το υπουργείο πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του ότι η κυβέρνηση έδωσε εντολή στις αρχές ασφαλείας να διεξαγάγουν επείγουσα έρευνα για να αποκαλυφθούν οι συνθήκες του συμβάντος και να λογοδοτήσουν οι δράστες.

Με τη σειρά του, το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία του στην ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη, είναι «ασφαλείς» αφού εισέβαλαν στην πρεσβεία και έβαλαν φωτιά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πιθανή καύση του Κορανίου στη Σουηδία σήμερα, Πέμπτη.

Το γραφείο Τύπου του σουηδικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο Reuters ότι οι ιρακινές αρχές φέρουν την ευθύνη να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές και το προσωπικό.

Η σουηδική αστυνομία επέτρεψε τη διοργάνωση συγκέντρωσης σήμερα μπροστά στην ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη, κατά την οποία θα γίνει καύση ενός αντιγράφου του ιερού Κορανίου και της ιρακινής σημαίας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν χθες Τετάρτη η αστυνομία και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο διοργανωτής, ο Silwan Momica, 37, Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, είπε ότι ήθελε να κάψει ένα αντίγραφο του Ιερού Κορανίου κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης, σύμφωνα με το Σουηδικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο ανέφερε ότι ήταν ο ίδιος που οργάνωσε την καύση του Κορανίου μπροστά από ένα τζαμί στη Στοκχόλμη τον περασμένο μήνα.

Η σουηδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η άδεια δεν δόθηκε με βάση επίσημο αίτημα για καύση θρησκευτικών βιβλίων, αλλά βάσει δημόσιας συγκέντρωσης κατά την οποία θα εκφραζόταν μια «άποψη» βάσει του συνταγματικού δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι.

2 96

φωτό: Διαδηλωτές σήμερα τα ξημερώματα στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη

Η διαδικασία της καύσης του Ιερού Κορανίου επαναλήφθηκε στη Σουηδία, όπου ζουν περισσότεροι από 600.000 μουσουλμάνοι. Στις 21 Ιανουαρίου, ο αρχηγός του δανικού ακροδεξιού κόμματος «σκληρής γραμμής», Rasmus Paludan, έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη, υπό την προστασία της αστυνομίας.

Στις 28 Ιουνίου, ένας Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, ο Silwan Momica, έκαψε σελίδες από ένα αντίγραφο του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τζαμί στη Στοκχόλμη την ημέρα του Εΐντ αλ Ανχά.

Al Jazeera

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ