Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του Ισραήλ να γίνει Πύλη των Αραβικών χωρών προς την Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σχέδιο «Πορεία για την Περιφερειακή Ειρήνη»/ «Tracks for Regional Peace» και μια νεότερη πρόταση που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για τη σύνδεση των χωρών του Κόλπου και των αραβικών χωρών με την Ινδία έρχεται καθώς εντείνονται οι συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας για την επίτευξη συμφωνίας ομαλοποίησης μέχρι το τέλος του έτους.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Lior Haiat ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το έργο χερσαίας σύνδεσης που θα εκτείνεται από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία.

Η ισραηλινή Ynet ανέφερε στις 7 Ιουλίου ότι το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες επεξεργάζονταν σχέδιο για τη δημιουργία μιας συνεχούς εμπορικής χερσαίας γέφυρας που θα συνδέει την Ιορδανία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που οδηγεί από τον Περσικό Κόλπο κατευθείαν στα θαλάσσια λιμάνια του Ισραήλ. Το δημοσίευμα επικαλέστηκε ανώτερους Ισραηλινούς αξιωματούχους, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το έργο.

Το σχέδιο «Tracks for Regional Peace», το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά πριν από έξι χρόνια από τον τότε Υπουργό Μεταφορών (και Ενέργειας) Israel Katz και στη συνέχεια επιταχύνθηκε μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες, θα συνέδεε την Αραβική Χερσόνησο με το λιμάνι της Χάιφα με έναν σιδηρόδρομο που διέρχεται από την Ιορδανία.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το έργο της χερσαίας σύνδεσης Ισραήλ -Σαουδικής Αραβίας και ότι η χερσαία σύνδεση θα εξυπηρετήσει ακόμη και αν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν εξομαλυνθούν.

«Εργαζόμαστε στη χερσαία σύνδεση. Δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία ολοκλήρωσης.  Ο Haiat δήλωσε ότι το εν λόγω έργο θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θεωρείται ότι τα μέρη στόχευαν να διευκολύνουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με διάφορες συμφωνίες πριν επιτευχθεί μια επίσημη ομαλοποίηση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Σαουδική Αραβία άνοιξε τον εναέριο χώρο της στο Ισραήλ το 2022.

Έργο χερσαίας σύνδεσης Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν να κάνουν το Ισραήλ πύλη προς την Ευρώπη από την Ασία και να αυξήσουν την τουριστική δραστηριότητα στην περιοχή, με το σχέδιό τους να δημιουργήσουν χερσαία σύνδεση ξεκινώντας από τα ΗΑΕ, περνώντας από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και φτάνοντας στα λιμάνια του Ισραήλ.

1 216

Η σιδηροδρομική σύνδεση Νταμάμ-Ριάντ είναι 450 χλμ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα συνέδεε τη Χάιφα μέσω Ιορδανίας

Η χερσαία σύνδεση με τα λιμάνια του Ισραήλ μέσω ΗΑΕ, Σαουδικής Αραβίας και Ιορδανίας αναμένεται να μειώσει το κόστος και τον χρόνο αποστολής. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, οι χρόνοι αποστολής θα μειωθούν από μερικές εβδομάδες σε δύο έως τρεις ημέρες με αυτήν τη χερσαία σύνδεση, με αποτέλεσμα εξοικονόμηση 20% στα έξοδα αποστολής.

Στην τρέχουσα διαδικασία, τα φορτηγά που φεύγουν από τα ΗΑΕ και φτάνουν στο ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα μέσω της γέφυρας Allenby αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις. Επιπλέον, αρκετά δαπανηρή είναι και η διαδρομή προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ για την αποστολή εμπορευμάτων. Το Ισραήλ, από την άλλη, στοχεύει να μειώσει το προαναφερθέν κόστος και τη διάρκεια της οδικής απόστασης μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ με τα σχέδια που προσφέρει στις ΗΠΑ.

Αναφέρεται ότι και οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τα σχέδια του Ισραήλ και τα σχέδια έχουν αρχίσει να εισάγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία. Αναφέρεται επίσης ότι το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του έργου υποδομής χερσαίας σύνδεσης, το οποίο ξεκινά από τα ΗΑΕ, περνά από τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία και φτάνει στα λιμάνια του Ισραήλ, στο Ομάν και το Μπαχρέιν αργότερα.

Είναι ακόμα θέμα περιέργειας αν η Σαουδική Αραβία, που δεν έχει επίσημες σχέσεις με το Ισραήλ, θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση του έργου υποδομής.

The Jewish Chronicle, al Monitor, Ynet,

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ