Ρόδος: Μεγάλη αναζωπύρωση στα Λάερμα – Ξεφεύγει η Φωτια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης που βιώνουν οι κάτοικοι της Ρόδου από την περασμένη Τρίτη που ξέσπασε φωτιά.

Η νύχτα που πέρασε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και χρειάστηκε να εκκενωθεί το χωριό Λάερμα λόγω μιας μεγάλης αναζωπύρωσης που απειλούσε τον τόπο. Όλο το βράδυ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι εθελοντές έδωσαν τιτάνια μάχη με τις φλόγες.

rodosfotia2

Όπως φαίνεται η μάχη συνεχίζεται καθώς η κατάσταση στο νησί έγινε άκρως ανησυχητική τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με την rodiaki, οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν από το πρωί «συνδράμουν» την φωτιά η οποία συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Η φωτιά έχει ξεφύγει από τα Λάερμα και πηγαίνει προς την ιερά Μονή Θάρρι. 

Την δραματική εικόνα του πύρινου μετώπου δίνουν με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα οι κάτοικοι του νησιού. Την ίδια στιγμή εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την «χαλαρή» αντιμετώπιση από τις αρμόδιες αρχές του τόπου.

fotiarodos 1

Ενδεικτικά, δείτε τι γράφει ένας κάτοικος:

«Μεγάλη αναζωπυρωση στα Λαερμα…

Μάχη να μη περάσει το δρόμο για Λαρδο η φωτιά προς τη Μονή ΘΑΡΡΙ.

Τα τρόφιμα και τα νερά μεταφέρονται τώρα από τα Απόλλωνα στα Λαερμα…

Δυνατός αέρας.

Έκκληση για υδροφόρες διαθέσιμες…

Στη μάχη όλος ο κόσμος…

11:15

Ακούει κανείς ; Ή κοιμούνται οι άρχοντες τον ύπνο του δικαίου ; Κάπου διάβασα ότι ο περιφερειάρχης είπε ότι δεν υπάρχουν το πρωί μέτωπα !!!!!! Έλεος

\Τελειώσατε την Ρόδο αφήστε ένα δέντρο να κρεμαστήτε που προδώσατε το νησί μας»

rodos3 3

Δείτε μια ακόμα οργισμένη ανάρτηση:

«Δυστυχώς άλλη μια φωτιά ήρθε να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πυρκαγιών στη Ρόδο. Άλλη μια καταστροφή σαν αυτές του 1987, 1992 2008,2012, 2021 Σχεδόν το 80-90% του δασικού μας πλούτου έχει αποτεφρωθεί.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν ακουστεί πολλά για τα αίτια. Πρόθεση , σαμποτάζ, ο αέρας,η ζέστη, ακόμη και τους τουρίστες έχετε ενοχοποιήσει.
Κάθε φορά στην πρώτη γραμμή είναι νέοι άνθρωποι, αγρότες, εθελοντές που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή τους και τις περιουσίες τους.
Κάθε φορά ζητάμε βοήθεια από την υπόλοιπη πυροσβεστική δύναμη της χώρας που σε περίπτωση που έχει κι άλλο μέτωπο, είναι ανεπαρκής να μας βοηθήσει..
Τελευταία φορά ήρθαν από την Ρωσία και σήμερα από την Ρουμανία.
Η βοήθειες στου πληγέντες ( νερά φάρμακα, μάσκες, τροφή) στέλνονται πάντα από πρωτοβουλία των μόνιμων κατοίκων και όχι από δημόσια πρωτοβουλία.
Και σας ρωτάω εσάς ρε κουστουματοι Γιατί?
Τι να απαντήσουμε στα παιδιά μας που μας ρωτάνε: γιατί την Ρόδο μας ?
Βγείτε έστω και αξύριστοι να μας δώσετε μια απάντηση».

rodos4 3rodosfotia2 1

Μια εφιαλτική νύχτα βίωσαν οι κάτοικοι της Ρόδου καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων δημιουργήθηκαν πολλές αναζωπυρώσεις στην μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε την Τρίτη και έχει κάψει χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

Η δραματική κατάσταση στο νησί είχε ως αποτέλεσμα λίγο μετά τα μεσάνυχτα να συνέλθει εκτάκτως στη Λάρδο το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για να γίνει μια εκτίμηση και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έκανε ο δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης  στις 2 τα ξημερώματα δίνοντας μια εικόνα για το τι συμβαίνει στο νησί η οποία συνοδεύτηκε από μια φωτογραφία από την έκτακτη σύσκεψη.

Η ανάρτηση:

«Η Ρόδος μας βιώνει ακόμα μία νύχτα μεγάλης δοκιμασίας.

Βρισκόμαστε διαρκώς στο μέτωπο της φωτιάς και απόψε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στη Λάρδο, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, το Διοικητή της ΠΥΡ Νικήτα Βενιό, τους προέδρους των δημοτικών ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Αρχαγγέλου, αντιδημάρχους, εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες, εκτιμούμε τις τρέχουσες συνθήκες και αποφασίζουμε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την εναρμόνιση των δράσεων όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και την κατάσβεση της φωτιάς όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Στη Ρόδο έχουν φτάσει ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναμένονται επιπλέον δυνάμεις τις επόμενες ώρες. Όλοι μαζί παλεύουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τον πύρινο εφιάλτη, να προστατεύσουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας και πάνω απ’ όλα τις ανθρώπινες ζωές».

Στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρο και 35 οχήματα. Από αέρος συνδράμουν με το πρώτο φως της ημέρας δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα στο νησί των Δωδεκανήσων αναμένεται να φθάσουν 25 πυροσβέστες αεροπορικώς από την Θεσσαλονίκη, καθώς και βοήθεια από Ρουμανία και Σλοβακία.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα.

Το βασικό μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα. Για να αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στα Λάερμα δόθηκε σκληρή μάχη στη διάρκεια της νύχτας ενώ το χωριό εκκενώθηκε χθες το βράδυ για να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι κάτοικοί του.

Την δύσκολη κατάσταση στο νησί επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός.

Όπως υπενθύμισε χθες στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάερμα, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ