Διεθνής Οργάνωση: 64 άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτελεστούν στη Σαουδική Αραβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Περίπου 64 άνθρωποι κινδυνεύουν να εκτελεστούν στη Σαουδική Αραβία, εκ των οποίων οι εννέα ήταν ανήλικοι καθώς απαγγέλθηκαν κατηγορίες, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό-Σαουδικό Οργανισμό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος για τη ζωή των κρατουμένων που καταδικάστηκαν σε θάνατο αυξάνεται.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι 61 άτομα εκτελέστηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ ένας απολογισμός που ετοίμασε το Γαλλικό Πρακτορείο και βασίζεται σε επίσημες αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρει ότι 74 άτομα έχουν εκτελεστεί από τις αρχές του 2023.

Η οργάνωση θεώρησε ότι « η ανοδική τροχιά παραβιάσεων , η συνεχής αθέτηση υποσχέσεων και η πλήρης περιφρόνηση των διεθνών υποχρεώσεων και νόμων, επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος για τη ζωή των κρατουμένων που καταδικάζονται σε θάνατο στη Σαουδική Αραβία αυξάνεται».

«Ενώ η έλλειψη διαφάνειας οδηγεί σε άγνοια του αριθμού των καταδικασθέντων, οι πληροφορίες της Ευρωπαϊκής-Σαουδικής Οργάνωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιβεβαιώνουν ότι τουλάχιστον 64 κρατούμενοι αντιμετωπίζουν τη θανατική ποινή.

Μεταξύ αυτών που απειλούνται αυτή τη στιγμή είναι 9 ανήλικοι», ανέφερε.

Κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία ότι αρνήθηκε να παραδώσει τις σορούς ορισμένων από αυτούς που εκτελέστηκαν, εξηγώντας: «Με το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο αριθμός των κρατουμένων σορών αυξήθηκε σε τουλάχιστον 140».

Περισσότερες από 1.000 θανατικές καταδίκες έχουν εκτελεστεί από τότε που ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ ανέλαβε την εξουσία το 2015, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος από την Ευρωπαϊκή-Σαουδική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ομάδα Reprieve με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, ο διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν , ο de facto κυβερνήτης της χώρας, έχει πει σε πολλές περιπτώσεις ότι το βασίλειο θα μειώσει τις εκτελέσεις.

Σε μια συνέντευξη στο ‘The Atlantic’ που δημοσιεύτηκε από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης τον Μάρτιο του 2022, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι το βασίλειο είχε «μειώσει» τις θανατικές ποινές εκτός από περιπτώσεις δολοφονίας ή όταν «κάποιος απειλεί τη ζωή πολλών ανθρώπων».

France 24/AFP

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ