Νικόλαος Κατούντας: Ο Λεωνίδας της Κερύνειας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΤΟΥΝΤΑΣ

22 Ιουλίου 1974. Ο λόχος του διατάχθηκε να αντιμετωπίσει τους Τούρκους εισβολείς με τον ελαφρύ οπλισμό του στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας. Επικεφαλής 62 ανδρών, συνάντησε σκόρπιους πεζικάριους από το 251 που οπισθοχωρούσαν. Τους ρώτησε πού είναι οι Τούρκοι. Αυτοί του είπαν ότι είναι καλύτερα να φύγουν, γιατί οι Τούρκοι είναι πάρα πολλοί. Ο μακεδονομάχος λοχαγός απάντησε εκνευρισμένα: «Δεν σας ρώτησα πόσοι είναι, αλλά πού είναι οι Τούρκοι!».

Ένας υπαξιωματικός τού αναφέρει πως από τη 2η διμοιρία τον πληροφόρησαν ότι είδαν 200 τούρκικα άρματα μέσα στα χωράφια καμουφλαρισμένα. Τότε ο λοχαγός κατάλαβε ότι τα πάντα είχαν προδοθεί. Μιάμιση μέρα πολεμούσε με τα παλικάρια του 3200 Τούρκους.

Μετά από ώρα, ξαναεμφανίζονται, αυτή τη φορά υπό την κάλυψη αρμάτων Μ-47. Μετά από μια μάχη που κράτησε μια ώρα, οι Τούρκοι τους περικυκλώνουν. Ο Κατούντας διατάσσει τους άνδρες του να φύγουν και θα τους καλύπτει ο ίδιος. Οι άνδρες αρνούνται. Τότε, τους λέει: «Είναι διαταγή ρε. Η Κύπρος θα μαυροφορεθεί και δεν θέλω να ‘ναι κι οι μανάδες σας αυτές που θα φορέσουν μαύρα. Φύγετε. Σας διατάσσω».

Τελευταίος έφυγε ο Κυρίλλου, ο οποίος διασώθηκε και έδωσε αυτή τη μαρτυρία των τελευταίων στιγμών του ΗΡΩΑ λοχαγού του, που φεύγοντας τον άκουσε να πολυβολεί εναντίον των Τούρκων που είχαν πλησιάσει στο σημείο που βρισκόταν ταμπουρωμένος, στην κουφάλα μιας χαρουπιάς. Με μια ηρωική έξοδο, ανάλογη αυτής των υπερασπιστών του Μεσολογγίου, έπεσε διάτρητος από τις τούρκικες σφαίρες.

Υπολοχαγός Νικόλαος Κατούντας
Διοικητής του 31ου ΛΚ της 33ης ΜΚ

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ

Πηγή: Ιστορικές Μνήμες ΕΟΚΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ