Η βουλγαρική βουλή αποφάσισε τον τερματισμό της συνεργασίας με τη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Lukoil

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με 144 ψήφους «υπέρ», 52 «κατά», το κοινοβούλιο ανακάλεσε τελικά την παραχώρηση του λιμανιού Rosenets από τη ρωσική εταιρεία Lukoil υιοθετώντας τη δεύτερη ανάγνωση των αλλαγών στον Νόμο Ελέγχου για την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, γράφει η βουλγαρική Novinite.

Εντός δύο εβδομάδων από την ανάκληση της παραχώρησης, το Υπουργείο Μεταφορών θα πρέπει να αναλάβει τη λειτουργική διαχείριση των εγκαταστάσεων. Με τη λήξη της παραχώρησης θα τερματιστεί η δυνατότητα χρήσης της βουλγαρικής υποδομής από τη Ρωσία, σημειώνει η BNR.

Την πρωτοβουλία υποστήριξαν 144 βουλευτές του βουλγαρικού κοινοβουλίου, 52 βουλευτές ήταν κατά. Σύμφωνα με τους εμπνευστές της τροπολογίας, η κίνηση είναι σύμφωνη με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ρωσίας, ενώ στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων εμπίπτει και η παραχώρηση του διυλιστηρίου πετρελαίου της Lukoil πάνω από το λιμάνι.

«Η λήξη της παραχώρησης δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τη βουλγαρική υποδομή για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Lukoil είπε ότι η πρωτογενής επεξεργασία πετρελαίου και συμπυκνώματος σε αυτό το συγκρότημα είναι 9,8 εκατομμύρια τόνοι ετησίως. Πρόκειται για το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου στη Βαλκανική Χερσόνησο, που παρέχει καύσιμα για το μεγαλύτερο μέρος της βουλγαρικής αγοράς, καθώς και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο τερματικός σταθμός Ρόσενετς, που προορίζεται για την παραλαβή, την αποθήκευση και τη μεταφορά πετροχημικών πρώτων υλών, παραχωρήθηκε στη Lukoil το 2011. Η προσωρινή κυβέρνηση της Βουλγαρίας αποφάσισε πέρυσι να παρατείνει την παραχώρηση για 24 χρόνια.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ