Ρόδος: Συνεχείς αναζωπυρώσεις – «Από τύχη ζούμε» λένε εθελοντές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μαίνεται η μεγάλη φωτιά στη Ρόδο που κατακαίει το νησί για έκτη ημέρα με αποτέλεσμα εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα καμμένης γης να έχουν τυλιχτεί στις φλόγες σπίτια και ξενοδοχεία ενώ μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτουηχούσε το 112 για εκκενώσεις στα πλέον τουριστικά θέρετρα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες ωστόσο οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν στο νησί δυσχαιρένουν το έργο τους.

Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το μέτωπο που βρίσκεται στο κεντρικό και βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Με το πρώτο φως της ημέρας ρίχτηκαν ξανά στη μάχη 7 εναέρια μέσα, ενώ ενισχύονται και οι επίγειες δυνάμεις με 266 πυροσβέστες, 16 πεζοπόρα, 42 οχήματα, 4 ελικόπτερα και τρία αεροπλάνα, ενώ την επιχείρηση συντονίζει ένα ακόμη ελικόπτερο.

Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα.Στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις, γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά.

Αρτοποιός: «Οι φωτιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι»

Αργά το βράδυ έγινε προσαγωγή ενός ατόμου από μεικτό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Λιμενικού, προκειμένου να διερευνηθεί η ανάμειξή του στην εφιαλτική πυρκαγιά που έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στη Ρόδο, ωστόσο σύμφωνα με τα όσα είπε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός έχουν κληθεί αρκετά άτομα για καταθέσεις.

«Οι πυρκαγιές μπαίνουν από ανθρώπινο χέρι, θα εξεταστεί αν είναι από αμέλεια ή από πρόθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΪ επισημαίνοντας ότι είναι σε εξέλιξη η προανακριτική διαδικασία, συλλέγονται στοιχεία και έχουν κληθεί να καταθέσουν αρκετοί άνθρωποι.

Όσον αφορά στο μέτωπο ανέφερε πως όλες οι δυνάμεις επιχειρούν σε τρία μέτωπα μεταξύ Κιοταρίου και Γενναδίου, στα Λάερμα, και νότια-νοτιοδυτικά του Απόλλωνα. Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε και στον χάρτη του «κόκκινου» συναγερμού που ισχύει για σήμερα με αρκετές περιοχές να έχουν κίνδυνο επικινδυνότητας 5. «Χρειάζεται πολλή προσοχή σήμερα», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

 «Έχουμε μπροστά μας άλλη μια δύσκολη ημέρα, στη μάχη της φωτιάς ρίχνονται 266 πυροσβέστες με 16 πεζοπόρα τμήματα, 49 οχήματα και εκατοντάδες εθελοντές, ενώ συνδράμουν προσφέροντας μεγάλη βοήθεια από την περιφέρεια και τον δήμο που βοήθησαν χθες στους απεγκλωβισμούς. Επίσης επιχειρούν και 31 Σλοβάκοι πυροσβέστες με 5 οχήματα», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα, γιατί -όπως είπε- αυτή τη φωτιά πρέπει να την περπατήσουν, να μπουν μέσα στα διάσελα, ειδικά στο σημείο της φωτιάς στο Κιοτάρι που είναι μέσα στα τουριστικά καταλύματα. «Πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση. Χθες ο αέρας έκανε μεγάλη ζημιά», κατέληξε.

Μαζικές εκκενώσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μεταφορά κατοίκων και τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία.

Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων, σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων και σε πλοία, ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α

Αργά το βράδυ εστάλη μήνυμα του 112 για εκκένωση των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Νωρίτερα οι κάτοικοι των χωριών της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και του οικισμού των Πεύκων, είχαν κληθεί να εγκαταλείψουν τις εν λόγω περιοχές με κατεύθυνση προς Αρχάγγελο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ